EURO-2016: kiket gázolhat még el a magyar focivonat?

Bár a vasárnap esti angol-szlovák döntetlen után még nem számíthatja magát biztosan továbbjutónak a magyar labdarúgó válogatott az EURO-2016 F csoportjából, ez a teljesítmény még kedden, egy nappal a Magyarország-Portugália mérkőzés előtt összejöhet. A Maszol kiküldött tudósítója a szerdai meccs helyszínén, Lyonban tartózkodik, ahonnan az alábbi helyzetelemzést küldte.

Hétfőn délután a németeknek…

Bernd Storck magyar szövetségi kapitány honfitársai, a németek már kedden bejuttathatják a magyarokat a nyolcaddöntőbe, ha a délután 7 órakor kezdődő mérkőzésen legyőzik az északíreket, ugyanis így a britek 3 ponttal lennének csoportharmadikok. S a 4 pontos Magyarország így - még ha ki is kap Portugáliától - maga mögött tudhatna két csoportharmadikot, a 3-3 pontot gyűjtő Albániát és Észak-Írországot. A nap másik összecsapása, a Lengyelország-Ukrajna mérkőzés lényegtelen ebből a szempontból, ugyanis a már 4 pontos lengyeleket semmiképpen nem végezhetnek a 2. helynél hátrébb – hacsak az északírek nem győzik le a világbajnok németeket.

…este pedig a törököknek szurkolunk

Ha mégsem jól alakulnak a dolgok a C csoportban, akkor az egy órával később kezdődő D csoportos mérkőzések jöhetnek a magyarok segítségére. Itt az lenne a legjobb magyar szempontból, hogy a csehek ne verjék meg a törököket. Ha a törökök nyernek, akkor hárompontosként végeznek a csoport harmadik helyén, ez már megint jó Dzsudzsákéknak.

És ha hazaküldjük Ronaldót?

Természetesen nem kell számolgatni semmit, ha a pozitív eredmény – győzelem vagy döntetlen – születik magyar szempontból a Magyarorszg-Portugália összecsapáson. Ez esetben 1. vagy 2. helyen biztosan továbbjut a magyar válogatott. Cristiano Ronaldóék legyőzésével csoportelsők lennének Bernd Storck tanítványai, és az E csoport második helyezettjével – Belgium, Svédország vagy Írország - játszanának június 26-án Toulouse-ban.

Ha döntetlen?

Akkor is az F csoport élén végeznek a magyarok, ha mindkét mérkőzés (magyar-portugál és osztrák-izlandi) döntetlennel zárul. Ha viszont a luzitánok elleni döntetlen mellett a csoport másik mérkőzésén az izlandiak megverik Ausztriát (nem több mint 2 góllal), akkor Kádár Tamásék a csoport második helyén végeznek az északiak mögött és csatolt áruként kigolyózzák a 3 ponttal záró portugálokat. Ebben az esetben Nizzában június 27-én 22 órai kezdettel Magyarország-Anglia nyolcaddöntőt rendeznének.    

Ha kikapnak?

Ha érvényesül a papírforma, és Portugália legyőzi Magyarországot kedden, akkor sem egyértelmű, hogy hányadik helyről, kivel, hol játszanak a magyarok. Ha C. Ronaldóék nyernek, a másik mérkőzésen pedig izlandi győzelem születik, akkor Magyarország a csoport harmadik helyén végez. Ha a C csoportból Észak-Írország egy németek elleni vereséggel zár a csoport harmadik helyén, akkor a B-D-E-F csoport harmadikjai mennek tovább, ez esetben az F csoport harmadik helyezettje a D győztese mellé kerül, aki minden valószínűség szerint Spanyolország lesz. Ez a meccs június 25-én este 10 óra kezdettel lenne Lens-ben.

Az utolsó szalmaszál

A szerda délután 7 órai kezdettel mgrendezett F csoportos mérkőzések után este 10 órától játsszák a E csoport utolsó két összecsapását. Ha magyar szempontból minden rosszul alakul addig – vereség Portugáliától és a keddi összecsapásokon sem úgy alakulnak az eredmények – még mindig van remény a továbbjutásra. Itt akkor intéződhet el Dzsudzsákéknak a biztos nyolcaddöntős szereplés, ha az írek nem verik meg a már továbbjutott olaszokat, és a svédek nem nyernek a belgák ellen.

Ha mégis számolgatás jönne, akkor a következők alapján rangsorolják a harmadik helyezetteket:

  • elsőként nyilván a pontszámot nézik,
  • ha ez azonos, akkor a gólkülönbség dönt,
  • ha ez sem, akkor a fair play, vagyis az, hogy kinek mennyi lapja van,
  • ha mindezek alapján még mindig nem lehet sorrendet megállapítani, akkor az UEFA koefficiens dönt. 
Munkatársunk részvételét a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságon a Communitas Alapítvány és a Szerencsejáték Zrt. támogatta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?