EURO-2016: magyarul nem tud, de a magyaroknak szurkol az Aranycsapat orvosának fia

A Maszol tudósítója egy véletlen találkozásnak köszönhetően elbeszélgethetett Bordeauxban az Aranycsapat egykori orvosának, Együd Lászlónak a fiával. Munkatársunk a szitáló eső elől „felmenekült” a Nouveau Stade de Bordeaux irányába tartó C villamosra, a járműn megszólította a mellette magyar melegítőfelsőben álló fiatalembert, aki angolul azt válaszolta, hogy nem tud magyarul.

De akkor miért viseled a magyar színeket?

Amerikai magyar vagyok, Bostonból jöttem. Édesapám volt magyar, ő oltotta belém a foci szeretetét.

Nem semmi olyan messziről elkísérni a csapatot.

Édesapám sem akárki volt: Együd Lászlónak hívták és csapatorvosként ott volt a magyar válogatottal az 1952-es helsinki olimpián. A svájci világbajnokságon már nem.

S hogy került ki Amerikába?

Apám részt vett az 1956-os forradalomban, menekülnie kellett, amikor az orosz csapatok megszállták Magyarországot. Ausztrián, Anglián keresztül került az Egyesült Államokba. Bostonban telepedett le, ott alapított családot.

Mesélt neked az Aranycsapatról? 

Sajnos nagyon keveset. Több mint 60 éves volt amikor én megszülettem, keveset voltunk együtt. A halála után találtam meg dolgai között ezt a képet is, amin ott van Puskásékkal. Vannak kézzel írott jegyzetei is, de mivel nem tudok magyarul, nem értem, hogy mit írt. Ha hazaérek, beszkennelem és elküldöm neked, jó?

Nagyszerű lenne. Végig követed a magyar csapatot Franciaországban?

Igen. Rezidens orvos vagyok a Boston Medical Centerben, és a programom eléggé rugalmas, így el tudtam jönni. Ott leszek Marseilleben és Lyonban is a fiúkkal.

Mire számítasz, képesek lesznek kijutni a csoportból?

Nehéz kérdés. A jól szervezett hátsó alakzatuk és a gyors ellentámadásaiknak köszönhetően jutottak ki az EURO-2016-ra. Szerintem a csoport nyitott, minden lehetséges: 3 győzelem, 3 vereség és minden ami közötte van. Véleményem szerint két döntetlennel továbbjutunk a csoportból. Hajrá magyarok!

Munkatársunk részvételét a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságon a Communitas Alapítvány és a Szerencsejáték Zrt. támogatta.

Kapcsolódók

Kimaradt?