EURO-2016: kiküldött munkatársunktól megtudja azt is, amit a tévében nem láthat

A Maszol az egyetlen erdélyi magyar sajtóorgánum, amelynek tudósítója a sajtópáholyban ülhet a június 10-én kezdődő franciaországi Európa-bajnokság (EURO-2016) több mérkőzésén. Munkatársunkat hat meccsre – a magyar és a román válogatott összes csoportmérkőzésére – akkreditálta az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA).

Külön története van a teljes tornára szóló akkreditáció és az egyes mérkőzések helyszínen való megtekintésére felhatalmazó belépő megszerzésének. Először arról kellett meggyőzni a Román Labdarúgó Szövetséget (FRF), hogy a romániai sajtónak fenntartott 35 akkreditáció egyikét megkaphassuk, hiszen az erdélyi magyarok így első kézből tájékozódhatnak az EURO-2016-on történtekről. A román szakszövetséget dicséri, hogy kérésünket felvállalta és az UEFA-nak továbbított, akkreditálásra javasolt újságírók listájára felírta a Maszol munkatársát is.

A következő feladat immár az volt, hogy az UEFA ne csupán a román, hanem a magyar válogatott mérkőzéseire is akkreditálja kiküldött tudósítónkat. A személyazonosságot igazoló száraz adatok mellé ezért csatoltunk egy „kis történelemleckét” is, amivel megindokoltuk a magyar válogatott iránti érdeklődésünket. A válasz ebben az esetben is pozitív volt.

A zokni és kesztyűméretre is kíváncsiak voltak. Az UEFA külön akkreditációs felületet hozott létre az EURO-2016-ra kiutazni óhajtó újságírók számára. A folyamatot tavaly decemberben indították el és februárban már tudtuk, hogy utazhatunk. A rendkívül terjedelmes, minden részletre kiterjedő kérdőívben olyan sorok is vannak, amiket a mai napig nem tudunk értelmezni. Azt még értjük, hogy rákérdeztek munkatársunk magasságára, súlyára és az ajándékszatyorba bekerülő pólóhoz a blúzméretét is tudni akarták, de a nyár közepén megrendezett Eb-n nem tudjuk mit kezdenek a zokni és főleg kesztyűméretével. 

Munkatársunk így ott lehet a Stade de France-ban a Franciaország-Románia nyitómérkőzésen, a helyszínről tudósít Bordeaux-ból az évszázados osztrák-magyar párharcról, ellátogat Párizs második számú stadionjába, a Parc des Princes-be, ahol a Románia-Svájc találkozót rendezik, leugrik Marseille-be Bernd Storck tanítványainak második, Izland elleni összecsapására, majd Lyonban pár nap leforgása alatt felméri mindkét csapat erejét a Románia-Albánia és Magyarország-Portugália meccseken.

A hat labdarúgó-mérkőzésről való helyszíni tudósítás önmagában nem indokolná a több ezer kilométer megtételét, valamint a kiutazással és ott tartózkodással járó tetemes költséget – hiszen a sportbarátok zöme a mérkőzéseket a tévéközvetítéseken keresztül követi majd. Éppen ezért különös hangsúlyt helyezünk majd azokra az információkra, amikről máshol nem olvashatnak, nem láthatnak: bejárjuk a városokat, elbeszélgetünk a kiutazó román és magyar drukkerekkel, teszteljük a franciák vendégszeretetét, türelmesen kivárjuk, hogy a francia biztonsági személyzet végezze feladatát. Tudósításainkat sok-sok képpel és videóval dúsítjuk.

A következőkben egy úti- és munkatervet közlünk, amihez igyekszünk majd tartani is magunkat. 

Saint Denis: foci, bevándorlók, királyok

A Franciaország-Románia nyitómérkőzést június 10n este 10 órai kezdettel a 81 ezer férőhelyes Stade de France-ban rendezik. A házigazdák nemzeti stadionja a Párizs külvárosának számító Saint Denisben található, a gall kakasok itt lettek világbajnokok 1998-ban. Az EURO-2016-on hét összecsapásnak ad otthont, többek között itt játsszák a döntőt is.

Saint Denis manapság a futballstadionjának köszönhetően, valamint a 20-25 évvel ezelőtt felhúzott lakónegyedekben megtelepedett bevándorlók okozta zavargások miatt szerepel a híradókban, de ez nem volt mindig így. A városka apátsági temploma évszázadokon át volt a francia királyok temetkezési helye, a művészettörténészek úgy tartják, hogy ez az első gótikus épület. Ha időnk engedi, oda is ellátogatunk, hisz nem vagyunk bunkó focibuzik.

Bordeaux-ban egy bordóit

A magyar válogatott június 14-én Ausztria ellen a ropogósan friss 42 ezer férőhelyes Matmut Atlantique stadionban lép pályára. Az 590 kilométeres Párizs-Bordeaux utat a fociszurkolók számára beállított szupergyors TGV-vonattal alig három óra alatt tesszük meg, az élményről külön cikkben számolunk be. Egy nemrég közzétett felmérés szerint a franciák úgy gondolják, hogy Bordeaux a legélhetőbb vidéki városuk, ehhez bizonyosan hozzájárul az is, hogy 800 millió palackos bortermelése 3 milliárd eurós bevételt hoz és egyedi életörömöt  teremt.

Teszteljük a párizsi éjszakát

A Maszol harmadik helyszíni tudósítása ismét Párizsból, a Parc des Princes-ben megrendezésre kerülő Románia-Svájc mérkőzésről készül. Ennek érdekében egy napra visszautazunk a francia fővárosba. A kiszállás ezen programpontját a talált szállás teszi különlegessé, ugyanis a házigazda ígérete szerint a lakásból rálátás nyílik az Eiffel-toronyra és a Champs Élysées is csak egy kőhajításnyira van. A mérkőzés után – ha lesz még erőnk és merszünk – teszteljük a párizsi éjszakát. 

Tizenháromezer magyar szállja meg Marseille-t

Bár az Izland-Magyarország mérkőzést csak három nappal később rendezik, az első vonattal elhagyjuk Párizst és átszelve egész Franciaországot Marseille-ben állítjuk fel hadiszállásunkat. Sietségünk oka elsősorban az, hogy kellőképpen felkészüljünk Bernd Storck tanítványainak második, a továbbjutás szempontjából talán legfontosabb mérkőzésére. De azt is bevalljuk férfiasan, hogy vonz a Földközi-tenger és marseille-i kikötő zsongása. Reméljük, hogy a strandon szép lányokat fotózhatunk.

A magyar-izlandi mérkőzést 13 400 magyar szurkoló nézheti meg a helyszínen, így a magyaros hangulat sem marad majd el. „Vadászni” fogunk a 67 ezer férőhelyes Stade Vélodrome-ban az erdélyiekre, akik a Maszolon keresztül is megüzenhetik az otthoniaknak, hogy milyen jól megy soruk. 

Lyon, a Lumiére-testvérek és Saint-Exupéry városa

A legrövidebb utazást kell megtennünk a következő állomásunkra, a Marseille-Lyon utat úgyszintén az EURO-TGV különvonattal tesszük meg. Franciaország harmadik legnagyobb városát a mozgóképet feltaláló Lumiére-testvérek tették híressé, de itt élt A kis herceg írója, Antoine de Saint-Exupéry és a híres sztár-séf Paul Bocuse is. 

Az Olympique Lyon 59 ezer férőhelyes stadionja kimondottan az EURO-2016-ra készült, lesz alkalmunk alaposan megismerni, ugyanis kiszállásunk utolsó két mérkőzését - Románia-Albánia és Magyarország-Portugália - itt rendezik. 

Biztonság, biztonság, biztonság

Az UEFA-tól kapott információs csomagból is kitűnik, hogy a párizsi és brüsszeli merényletek miatt az idei tornán a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonsági intézkedésekre. A stadionokba csak három biztonsági ellenőrzés után lehet belépni, a francia anti-tero alakulatok lépten-nyomon ellenőrizhetik a járókelőket és az távközlési eszközöket is állandó megfigyelés alatt tartják. Ugyanezek a biztonsági intézkedések lesznek érvényben azokban a speciális szurkolói zónákban (Fan Zone) is, ahova azokat a drukkereket várják az óriáskivetítők elé, akiknek nem sikerült belépőt szerezniük a mérkőzésekre.   

Labdarúgó Európa-bajnokság (2016. június 10.–július 10.)

A-CSOPORT

  • Június 10., 22.00     Franciaország–Románia (Saint-Denis, Stade de France)
  • Június 11., 16.00     Albánia–Svájc (Lens, Stade Bollaert-Delelis)
  • Június 15., 19.00     Románia–Svájc (Párizs, Parc des Princes)
  • Június 15., 22.00     Franciaország–Albánia (Marseille, Stade Vélodrome)
  • Június 19., 22.00     Románia–Albánia (Lyon, Stade des Lumières)
  • Június 19., 22.00     Svájc–Franciaország (Lille, Stade Pierre-Mauroy)

B-CSOPORT

  • Június 11., 19.00     Wales–Szlovákia (Bordeaux, Matmut Atlantique)
  • Június 11., 22.00     Anglia–Oroszország (Marseille, Stade Vélodrome)
  • Június 15., 16.00     Oroszország–Szlovákia (Lille, Stade Pierre-Mauroy)
  • Június 16., 16.00     Anglia–Wales (Lens, Stade Bollaert-Delelis)
  • Június 20., 22.00     Oroszország–Wales (Toulouse, Városi Stadion)
  • Június 20., 22.00     Szlovákia–Anglia (Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard)

C-CSOPORT

  • Június 12., 19.00     Lengyelország–Észak-Írország (Nizza, Allianz Riviera)
  • Június 12., 22.00     Németország–Ukrajna (Lille, Stade Pierre-Mauroy)
  • Június 16., 19.00     Ukrajna–Észak-Írország (Lyon, Stade des Lumières)
  • Június 16., 22.00     Németország–Lengyelország (Saint-Denis, Stade de France)
  • Június 21., 19.00     Ukrajna–Lengyelország (Marseille, Stade Vélodrome)
  • Június 21., 19.00     Észak-Írország–Németország (Párizs, Parc des Princes)

D-CSOPORT

  • Június 12., 16.00     Törökország–Horvátország (Párizs, Parc des Princes)
  • Június 13., 16.00     Spanyolország–Csehország (Toulouse, Városi Stadion)
  • Június 17., 19.00     Csehország–Horvátország (Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard)
  • Június 17., 22.00     Spanyolország–Törökország (Nizza, Allianz Riviera)
  • Június 21., 22.00     Csehország–Törökország (Lens, Stade Bollaert-Delelis)
  • Június 21., 22.00     Horvátország–Spanyolország (Bordeaux, Matmut Atlantique)

E-CSOPORT

  • Június 13., 19.00     Írország–Svédország (Saint-Denis, Stade de France)
  • Június 13., 22.00     Belgium–Olaszország (Lyon, Stade des Lumières)
  • Június 17., 16.00     Olaszország–Svédország (Toulouse, Városi Stadion)
  • Június 18., 16.00     Belgium–Írország (Bordeaux, Matmut Atlantique)
  • Június 22., 22.00     Olaszország–Írország (Lille, Stade Pierre-Mauroy)
  • Június 22., 22.00     Svédország–Belgium (Nizza, Allianz Riviera)

F-CSOPORT

  • Június 14., 19.00     Ausztria–Magyarország (Bordeaux, Matmut Atlantique)
  • Június 14., 22.00     Portugália–Izland (Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard)
  • Június 18., 19.00     Izland–Magyarország (Marseille, Stade Vélodrome)
  • Június 18., 22.00     Portugália–Ausztria (Párizs, Parc des Princes)
  • Június 22., 19.00     Izland–Ausztria (Saint-Denis, Stade de France)
  • Június 22., 19.00     Magyarország –Portugália (Lyon, Stade des Lumières)

 NYOLCADDÖNTŐ

  • Június 25., 16.00     A2–C2 (Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard)
  • Június 25., 19.00     B1–A/C/D3 (Párizs, Parc des Princes)
  • Június 25., 22.00     D1–B/E/F3 (Lens, Stade Bollaert-Delelis)
  • Június 26., 16.00     A1–C/D/E3 (Lyon, Stade des Lumières)
  • Június 26., 19.00     C1–A/B/F/3 (Lille, Stade Pierre-Mauroy)
  • Június 26., 22.00     F1–E2 (Toulouse, Városi Stadion)
  • Június 27., 19.00     E1–D2   (Saint-Denis, Stade de France)
  • Június 27., 22.00     B2–F2 (Nizza, Allianz Riviera)

 NEGYEDDÖNTŐ

  • Június 30., 22.00     A2/C2–D1/BEF3 (Marseille, Stade Vélodrome)
  • Július 1., 22.00     B1/ACD3–F1/E2 (Lille, Stade Pierre-Mauroy)
  • Július 2., 22.00     C1/ABF3–E1/D2 (Bordeaux, Matmut Atlantique)
  • Július 3., 22.00     A1/CDE3–B2/F2 (Saint-Denis, Stade de France)

 ELŐDÖNTŐ

  • Július 6., 22.00     1. negyeddöntő győztese–2. negyeddöntő győztese (Lyon, Stade des Lumières)
  • Július 7., 22.00     3. negyeddöntő győztese–4. negyeddöntő győztese (Marseille, Stade Vélodrome)

 DÖNTŐ

  • Július 10., 22.00     1. elődöntő győztese–2. elődöntő győztese (Saint-Denis, Stade de France)
Allianz Riviera, Nice Matmut Atlantique, Bordeaux Stade Municipal, Toulouse Parc des Princes, Párizs Stade Pierre Mauroy, Lille Stade Bollaert-Delelis, Lens Stade de France, Saint Denis Parc Olympique Lyonnais, Lyon Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Etienne Stade Vélodrome, Marseille

Kapcsolódók

Kimaradt?