A román tornászlányok 48 év után először nem jutottak ki az olimpiára

Negyvennyolc éve – az 1968-as mexikóvárosi olimpia óta - nem esett meg az a szégyen a román női tornászválogatottal, hogy ne jusson ki az ötkarikás játékokra: a mostani generációnak sikerült ezt a negatív rekordot összehozni.

A Diana Bulimar, Maria Holbura, Anamaria Ocolișan, Cătălina Ponor, Dora Vulcan és Silvia Zarzu összeállítású román csapat vasárnap csak a hetedik helyen végzett a nyári olimpiai játékok helyszínén, Rio de Janeiróban rendezett olimpiai selejtezőtornán, a trikolór lányokat megelőző Brazília, Németország, Belgium és Franciaország ott lesz a nyári megmérettetésen.

A női torna számít Románia legsikeresebb olimpiai sportágának, mérlege 25 arany, 20 ezüst és 26 bronz. A szakág legnagyobb egyénisége minden kétséget kizáróan az első 10-es osztályzatot kapó Nadia Comăneci volt (5 olimpiai arany), de mi erdélyi magyarok nagyon szívesen emlékezünk a los angelesi játékok legeredményesebb romániai sportolójára, a 4 aranyéremig jutó Szabó Katira.

Szombaton a román férficsapat is leszerepelt a riói selejtezőtornán, csak Marian Drăgulescu lesz ott az olimpián, aki világbajnoki ezüstérmesként kapott kvótát. A szabályzat szerint Románia egy-egy sportolót küldhet majd Rióba, akik a szerenkénti próbákon versenyezhetnek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?