Ausztrál Nagydíj: Rosberg győzött a melbourne-i idénynyitón

Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája nyerte a Forma-1-es idénynyitó Ausztrál Nagydíjat vasárnap Melbourne-ben.

A 30 éves versenyzőnek ez volt pályafutása 15. futamgyőzelme, s sorozatban negyedszer diadalmaskodott, ugyanis a tavalyi szezon utolsó három viadala szintén az ő sikerével zárult.

Rosberg mögött világbajnoki címvédő csapattársa, a brit Lewis Hamilton végzett a második, a négyszeres vb-győztes Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája pedig a harmadik helyen.

A hazai közönség előtt szereplő Daniel Ricciardo (Red Bull) negyedik lett, míg a most debütáló amerikai istálló, a Haas francia versenyzője, Romain Grosjean hatodikként zárt.

A rajtprocedúrát, s így a felvezető kört is kétszer kellett teljesítenie a mezőnynek, mivel Danyiil Kvjat (Red Bull) autója műszaki hiba miatt a start előtt megállt.

A második rajt már sikeres volt, de az első kockából induló Hamilton nagyon rosszul kapta el a piros lámpák kialvásának pillanatát, így a harmadik helyről startoló Vettel, valamint Kimi Räikkönen (Ferrari) és Rosberg is megelőzte, sőt, a vb-címvédő egészen a hatodik helyig csúszott vissza.

Az első kör végén Vettel, Räikkönen, Rosberg, Max Verstappen (Toro Rosso), Felipe Massa (Williams), Hamilton volt az élmezőnyben a sorrend, ami az első kerékcserék után minimálisan változott. Rosberg feljött másodiknak, Hamilton pedig megelőzte Massát.

A 18. körben Fernando Alonso (McLaren) és Esteban Gutierrez (Haas) látványos balesete miatt a pályára küldték a biztonsági autót, sőt, az aszfaltra került törmelékek eltakarításának idejére félbe is szakították a futamot.

A versenyzés nagyjából negyedórás szünet után folytatódott, a dobogós helyeken Vettel, Rosberg, Räikkönen volt a sorrend, Hamilton hetedik volt. Räikkönen autója a 23. körben meghibásodott, így a finn pilótának fel kellett adnia a versenyt.

Vettel a 36. körben ismét a boxba hajtott új gumikért, a kerékcseréje azonban lassúra sikerült, így Rosberg és az időközben felkapaszkodó Hamilton is elé került.

A hajrában Vettel valamivel közelebb került Hamiltonhoz, de megelőznie nem sikerült riválisát, sőt, két körrel a leintés előtt hibázott is, elszállt az esélye az előzésre, így az idei szezonnyitó kettős Mercedes-sikert hozott.

A vb két hét múlva, Bahreinben folytatódik.

Végeredmény, Ausztrál Nagydíj (58 kör, 307,574 km, a pontszerzők):

  1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:48.15.565 óra
  2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 8.606 másodperc hátrány
  3. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 9.643 mp h.
  4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 34.330 mp h.
  5. Felipe Massa (brazil, Williams) 58.979 mp h.
  6. Romain Grosjean (francia, Haas) 1:12.081 perc h.
  7. Nico Hülkenberg (német, Force India) 1:14.199 p h.
  8. Valtteri Bottas (finn, Williams) 1:15.153 p h.
  9. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso) 1:15.680 p h.
  10. Max Verstappen (holland, Toro Rosso) 1:16.833 p h.
leggyorsabb kör: Ricciardo
pole pozíció: Hamilton

A vb-pontversenyek állása 1 futam után (még 20 van hátra):

pilóták:
  1. Rosberg 25 pont
  2. Hamilton 18
  3. Vettel 15
  4. Ricciardo 12
  5. Massa 10
  6. Grosjean 8
  7. Hülkenberg 6
  8. Bottas  4
  9. Sainz Jr. 2
10. Verstappen 1

csapatok:
  1. Mercedes 43 pont
  2. Ferrari 15
  3. Williams 14
  4. Red Bull 12
  5. Haas 8
  6. Force India 6
  7. Toro Rosso 3

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?