A Kolozsvári CFR után a Steauának is „kitavaszodott”

 

A labdarúgó Európa-liga E-csoportjában a Bukaresti Steaua 1-1-es döntetlent ért el Koppenhágában és ezzel csoportelsőként kvalifikálta magát a második számú európai kupasorozat egyenes ágú kiesési szakaszába. A december 20-i Nyon-i sorsoláson ott lesz a Kolozsvári CFR 1907 is, amely szerdán a Manchester United felett aratott történelmi győzelme ellenére is „csak” az EL-ben folytathatja tavasszal.rusescu2

A-CSOPORT

Udinese (olasz)–Liverpool (angol)

Azzal a tudattal lépett pályára a Liverpool, hogy a másik mérkőzéstől függetlenül akkor tudhatja magát biztosan továbbjutónak, ha idegenben legyőzi a Udinesét, amely Angliában 3–2-re megverte Steven Gerrardékat.

A mérkőzés elei kiegyenlített játékot követően a 22. percben egy pontrúgásnak köszönhetően vezetést szerzett a Liverpool: a bal oldali szögletet követően Luis Suárez fejelhetett a kapu felé, a labdát végül Suso tálalta Jordan Henderson elé, aki kilőtte a kapu jobb sarkát (0–1).

udineseA második félidőben becsülettel próbálkozott a hazai együttes, de a nagy gólszerzési lehetőségek a vendégek előtt adódtak, ám Henderson és Suárez is hibázott. A 79. percben Giovanni Pasquale megkapta második sárga lapját is, így a hátrányban futballozó olaszok tíz emberre fogyatkoztak.

AZ EL 32-ES TÁBLÁJÁRA JUTÓ CSAPATOK: Csoportelsőként - Liverpool (angol), Viktoria Plzen (cseh), Fenerbahce (török), Bordeaux (francia), Steaua Bucuresti (román), Dnipro (ukrán), Genk (belga), Rubin Kazany (orosz), Lazio (olasz), Olympique Lyon (francia), Metaliszt Harkiv (ukrán), Hannover (német). Csoportmásodikként - Anzsi Mahacskala  (orosz), Atlético Madrid (spanyol), Mönchengladbach (német), Newcastle United (angol), VfB Stuttgart (német), Napoli (olasz), Basel (svájci), Internazionale (olasz), Tottenham (angol), Sparta Praha (cseh), Bayer Leverkusen (német), Levante (spanyol). A BL csoportharmadikjai - Az első kalapba került: Chelsea (angol), Kolozsvári CFR (romániai), Olympiakosz (görög), Benfica (portugál). A második kalapba került: Zenit (orosz), BATE Boriszov (fehérorosz), Dinamo Kijev (ukrán), Ajax (holland).

A végén még Antonio Di Natale kiejthette volna az angolokat, de nagy helyzetben hibázott, így a Liverpool csoportelsőként léphetett tovább.

Young Boys (svájci)–Anzsi Mahacskala (orosz)

youngboysA már biztos továbbjutó oroszok nem éppen tartalékosan álltak fel (Samuel Eto'o és Lacina Traoré is a kezdők között kapott helyet), ennek ellenére a 38. percben Gonzalo Zárate révén a hazaiak szereztek vezetést (1–0). Nem sokáig örülhettek a svájciak, ugyanis a félidő vége előtt, a hosszabbításban Odil Ahmedov egalizálta az eredményt (1–1).

A második játékrész 52. percében újra megszerezte a vezetést a Young Boys, Moreno Costanzo volt eredményes (2–1). A folytatásban a volt kolozsvári vasutas Lacina Traoré nehéz helyzetbe hozta az Anzsit, második sárgája után ugyanis a tíz emberre fogyatkozó vendégekben már nem maradt a végére átütőerő.

B-CSOPORT

Viktoria Plzen (cseh)–Atlético Madrid (spanyol)

Ki-ki meccset játszott egymással a cseh Plzen és a címvédő Atlético Madrid a cseh együttes otthonában annak érdekében, hogy eldöntse: melyikük végez csoportjukban az élen. A Viktoria végig veszélyesebb helyzeteket dolgozott ki, mint a Madrid az első játékrészben, és a 26. percben előnybe is került Václav Procházka közeli góljával.

A cseh védő – aki egyébként pályafutása első gólját szerezte a nemzetközi porondon – megelőzte Diego Costát, remekül érkezve Michal Duris csúsztatására a kapu torkában (1–0). Az Atlético legnagyobb ziccerét épp Diego Costa hagyta ki nem sokkal később. A Plzen vezetése egyben azt jelentette, hogy a szünetben csoportelsőként vonulhatott pihenőre a cseh csapat.

Hiába támadott többet az Atlético a második negyvenöt perc során (a „matracosok" majd' háromszor annyi lehetőséget dolgoztak ki, mint az első félidőben), gólt nem tudott szerezni, így a Plzen végzett a csoport első helyén. A madridiaktól a 91. percben az igen „aktív" Diego Costa piros lapot kapott.

Hapoel Tel-Aviv (izraeli)–Académica (portugál)

A még nyeretlen Hapoel Tel-Aviv a már korábban kieső Académicát fogadta. Az izraeli csapat érthetően győzelemmel akart búcsúzni az Európa-ligától hazai publikum előtt. Az 56. percben Gil Vermut szépen becsapta védőjét a bal oldalon, középre lőtt labdájára pedig a csereként beálló Victor Mare érkezett (1–0).

A Hapoel a 80. percben biztossá tette győzelmét a szintén a kispadról beeszálló Hanan Maman góljával, ezzel megszerezte első győzelmét az El csoportkörében az idényben (2–0).

C-CSOPORT

A továbbjutók meccsének tétje már nem volt (a Fener korábban biztosította csoportelsőségét), így a törököknek legfeljebb kellemetlen, hogy Cigerci találata, Hanke büntetője és Luuk de Jong gólja után egy 0–3-at véshettek fel a táblára. Ugyanilyen kínos, hogy a motiválatlan OM kapott egy sima hármast Cipruson, az AEL ugyan így is maradt csoportutolsó, de a klubtörténet egyik legszebb győzelmét könyvelhette el.

D-CSOPORT

Marítimo (portugál)–FC Bruges (belga)

A Marítimo már csak a szép búcsúzás érdekében lépett pályára a szintén már biztos kieső Bruges ellen. A portugálok viszonylag hamar előnybe kerültek: a 18. percben Luís Olim szögleténél Goncalo Abreu érthetetlenül üresen maradt, s kiválóan fejelt a belga hálóba (1–0).

Izgalmasra sikeredett a hajrá: előbb a 85. minutumban a Bruges egyenlített Lior Refaelov büntetőjével, ám rá két percre a Marítimo azonnal válaszolt a korábban Abreut váltó Heldon révén, aki bevetődve, fejjel juttatta a labdát a hálóba (2–1).

Bordeaux (francia)–Newcastle United (angol)

A Newcastle is a csoportelsőség reményében utazott Franciaországba, pechjére ott azonban egy roppant erős Bordeux-val találkozott, amely ellen az angolok tartalékos kezdőcsapata nem volt elég.

A hazaiak a 29. percben Cheick Diabaté révén kerültek előnybe: a mali támadó két védő szorításában bólintott a kapuba (1–0). Diabaté a 73. percben megduplázta csapata vezetését, ezzel beállította a 2–0-s végeredményt. Győzelmével a Bordeux végzett a kvartett élén a Newcastle előtt.

E-CSOPORT

VfB Stuttgart (német)–Molde (norvég)

A nem túl nagy iramú, inkább küzdelmes első negyvenöt percben kevés helyzet adódott a csapatok előtt, a védők mindkét oldalon legkésőbb a tizenhatos környékén tisztáztak, így a kapusoknak olyan sok védeni valója nem is akadt. Sven Ulreichnek egy távoli szabadrúgásnál, míg norvég kollégájának, Bugge Pettersennek egy ziccer után akadt komolyabb dolga. A Hajnal Tamást is felsorakoztató stuttgarti középpálya igyekezett a labda járatásával is, a norvégok viszont egy-két húzásos kontrákra rendezkedtek be. És utóbbiak bizonyultak veszélyesebbnek. A szünet előtti utolsó percben – de már a ráadásban – mégis vezetéshez jutottak a vendégek, pedig akciójukat veszélyes helyről elvégzett hazai szabadrúgás előzte meg. A felszabadítást viszont norvég kontra követte, Davy Claude Angan pedig a félpályán túlról kiugorva már ajtó-ablak helyzetben érkezett meg a stuttgarti kapu elé, és nem hibázott (0–1).

A szünet után egykapuzott a Stuttgart, erősen nyomta a Molde hátát nemcsak a tizenhatos, hanem az öt és feles vonala is, de sorra maradtak ki a nagyobbnál nagyobb hazai helyzetek. És többnyire a németek rontották el a befejezéseket, mintsem Pettersennek kellett volna védenie. A hajrában fokozódott a hazai nyomás, Hajnal előtt is adódott lehetőség, a 80. percben az ötösről fordulásból lőtt, a kapu mellé... Közelben álló, a kapunak szemben helyezkedő társa veszekedett is vele, hogy miért nem inkább neki passzolt. A 86. percben a Molde így is lezárhatta volna a találkozót, ám Ulreich lábbal hárította Husszain ziccerét.

FC Köbenhavn (dán)–Bukaresti Steaua (román)

Apró szabálytalanságokkal tördelte a játékot mindkét gárda, így folyamatos játék nem alakulhatott ki, és igazán komoly helyzetekig sem jutottak az érintettek. A szünet után létszámban megfogyatkoztak a vendégek, ebből azonban nem tudtak profitálni a dánok. Sőt a tíz emberrel játszó vendégek a 73. percben Raul Rusescu révén megszerezték a vezetést: a bukarestiek játékosa a jobbösszekötő helyéről irgalmatlanul kilőtte a rövid bal felsőt (0–1).rusescu A 87. percben aztán csak gólt szereztek a házigazdák, Igor Vetokele volt eredményes (1–1), döntetlenre mentve a találkozót. A továbbjutáshoz viszont még egy gól kellett volna, mert a dánok így hiába érték be pontszámban a németeket, az egymás elleni mutatójuk a Stuttgartnak kedvez.

F-CSOPORT

Dnipro (ukrán)–AIK Solna (svéd)

Mi tagadás, kevés érdekességet tartogatott az F-csoport utolsó köre, és ez főként a versengés ukrán meglepetéscsapatának, a Dniprónak volt köszönhető, amely már öt forduló után, négy győzelmet aratva csoportelsőként jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba. Az AIK a harmadik helyért, illetve az ezért, és a pontszerzésért járó UEFA-prémiumért hajtott, ám a dnipropetrovszkiak nem hagyták összedőlni azt, amit felépítettek az ősszel. A horvát válogatott Nikola Kalinic büntetőből már a 21. percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak, majd a könnyűsúlyú Roman Zozulja két góllal jelezte: ma sem terem babér a svédeknek.

Napoli (olasz)–PSV Eindhoven (holland)

Azt sokan gondolták kora ősszel, hogy a sorozat egyik esélyesének, a Napolinak már nem lesz élet-halál kérdése a 6. fordulóban a PSV elleni találkozó, de azt kevesen, hogy a hollandok az utolsó hely elkerüléséért hajtanak majd (azt pedig csak a jobbfajta jósok, hogy zárt kapus mérkőzésen). Az olaszok igyekeztek komolyan venni ezt a találkozót, a kezdőben kapott helyett Edinson Cavani is, aki ugyebár a gólkirályi címet célozta meg, és öt kör alatt hat találatig jutott. Az uruguayi gólmasina már a 18. percben gondoskodott arról (a vendégvédelem értő közreműködésével), hogy a továbbiakban is pluszban maradjon mérlege, a PSV-s Tim Matavz viszont két góljával hamar fordított (a hazai kapus, Antonio Rosati sem állt a helyzet magaslatán olykor-olykor), majd megszerezte harmadik találatát is a szlovén futballista. Az olaszok több helyzetet is kialakítottak a második félidőben, de gólig nem jutottak.

H-CSOPORT

Internazionale (olasz)–Neftci (azeri)

A horvát légiós, Marko Livaja kétszer szerzett vezetést a milánóiaknak – előbb az első, majd a második félidő kilencedik percében –, utóbbira azért volt szükség, mert a szünet után a vendégek Räsad Sadiqov révén egyenlítettek, igaz, az ikszes állásnak nem örülhettek túlságosan sokáig. Úgy két percig... A hajrában aztán újabb gólhoz, és így egy ponthoz jutott a Neftci: Nicolás Canales találatával egyenlített másodszor a vendégcsapat.

Partizan Beograd (szerb)–Rubin Kazany (orosz)

A biztos csoportelső Kazanyból Salomón Rondón volt eredményes az 59. percben, a venezuelai légiós találatával egyenlített a vendégcsapat, miután Szasa Markovics kevéssel előbb megszerezte a vezetést övéinek. A gyors gólváltást követően már nem változott az eredmény.

I-CSOPORT

Lyon (francia)–Ironi Kirjat Smona (izraeli)

Nem vette félvállról a találkozót a Lyon, ugyanis a továbbjutása ellenére „erős" összeállításban küldte pályára csapatát a hazaiak vezetőedzője, Rémi Garde. Az esélyeknek megfelelően negyed óra után meg is szerezte a vezetést a francia együttes, Mahamadou-Naby Sarr talált a hálóba. A második játékrész elején a mindössze18 esztendős Yassine Benzia talált be a vendégek kapujába, kétgólosra növelve a Lyon előnyét. Végül, a nem éppen eseménydús mérkőzésen magabiztosan nyert az egyértelműen nagyobb játékerőt képviselő francia csapat.

Athletic Bilbao (spanyol)–Sparta Praha (cseh)

bilbaoA csoport másodikjaként biztosan továbbjutó Sparta Praha ahhoz Bilbaóhoz látogatott, melynek kezdőcsapatában ott volt Fernando Llorente, sőt csapatkapitányként, annak ellenére, hogy néhány napja kijelentette, a nyáron biztosan távozik a baszkoktól. Mi tagadás, kevés érdekességet tartogatott a mérkőzés első félideje, azonban mindkét oldalon akadtak ígéretes lehetőségek, de gól nem született. A szünet után eseménydúsabb focit láthattak a kilátogató nézők: kemény összecsapások, egy fájdalmas könyökös, hajmeresztő hibák és mindkét oldalon nagy helyzetek színesítették a találkozót, végül gól azonban egy sem született.

J-CSOPORT

Tottenham (angol)–Panathinaikosz (görög)

tottenhamEgyszerű volt a képlet, a Panathinaikosznak nyernie kellett volna a továbbjutáshoz, az első fél óra végén azonban a Tottenham szerzett vezetést Emmanuel Adebayor góljával. A szünet után Jermain Defoe döntésre vihette volna a dolgot, de csak a kapufát találta el. A helyzet nem sokkal később felforrósodott, hiszen egyenlített a Pana. A 70. percben a görögök nagyon közel kerültek a fordításhoz, ám Toché nagy helyzetben hibázott. Az utolsó negyedórában aztán hat perc alatt elszálltak a vendégek, előbb egy balszerencsés öngólt kaptak – a kapusról pattant a hálóba a labda –, majd Defoe állította be a 3–1-es végeredményt. A két csapat közül tehát a Tottenham folytathatja az európai kupaporondon.

Maribor (szlovén)–Lazio (olasz)

A Lazio már biztos továbbjutóként utazott Szlovéniába, ám a rómaiak ennyivel nem elégedtek meg, fölényes győzelmükkel a csoportelsőséget is bebiztosították. A gólgyártást Libor Kozák kezdte meg, aki harmadszor volt eredményes a csoportkörben, majd Stefan Radu és Sergio Floccari is betalált.

A második félidő így már csak formalitás volt, a rómaiak végül 4–1-re nyertek, s veretlenül, 9–2-es gólkülönbséggel tudták le a csoportkört.

K-CSOPORT

Kizárólag az UEFA-prémium és a presztízs volt a tétje a K-csoport két csütörtöki meccsének, mivel nemcsak a továbbjutók kiléte, hanem a sorrend (Metaliszt-Leverkusen-Rosenborg-Rapid) is eldőlt már korábban. A Rapid megszerezte „becsületpontjait" a csoportban, Bécsben Alar 13. percben szerzett góljával legyőzte a Metalisztot. A Leverkusen a másik meccsen sokáig remire állt a Rosenborggal, majd a balhátvéd, Julian Riedel a 65. percben megtörte a norvégok ellenállását.

L-CSOPORT

Levante (spanyol)–Hannover (német)

A csoportelsőség volt a tét, amelynek megszerzéséhez a Levanténak győznie kellett volna. Ez nem tűnt lehetetlennek, hiszen a Hannover korábban mindhárom spanyolországi kupameccsét (az Atlético Madrid, a Barcelona és az Espanyol otthonában) elbukta, a selejtezőket nem számítva. Ez a rossz sorozata most megszakadt a német gárdának, amelyben Huszti Szabolcs kezdőként a 71. percben történő lecseréléséig kapott szerepet. A Hannover már a 26. percben két góllal vezetett, és hiába szépítettek a valenciaiak a második félidő elején, az egyenlítés nem akart összejönni nekik. A 94. percben aztán ez mégis sikerült, de a győztes gól megszerzésére már nem maradt idejük.

Twente (holland)–Helsingborg (svéd)

Mindkét fél nyeretlenként várta a csoportkör utolsó fordulóját, kisebb meglepetésre a svédek tudtak javítani mérlegükön. A vendégek már 3–0-ra is vezettek, a Twente erejéből csak egy szépítő találatra futotta.

 EURÓPA-LIGA, A 6. FORDULÓ EREDMÉNYEI

  • Young Boys (svájci)–Anzsi Mahacskala (orosz) 3–1 (1–1)
  • Udinese (olasz)–Liverpool (angol) 0–1 (0–1)
  • Hapoel Tel-Aviv (izraeli)–Académica (portugál) 2–0 (0–0)
  • Viktoria Plzen (cseh)–Atlético Madrid (spanyol) 1–0 (1–0)
  • AEL Limassol (ciprusi)–Olympique Marseille (francia) 3–0 (1–0)
  • Fenerbahce (török)–Mönchengladbach (német) 0–3 (0–2)
  • Marítimo (portugál)–FC Bruges (belga) 2–1 (1–0)
  • Bordeaux (francia)–Newcastle United (angol) 2–0 (1–0)
  • VfB Stuttgart (német)–Molde (norvég) 0–1 (0–1)
  • FC Köbenhavn (dán)–Steaua Bucuresti (román) 1–1 (0–0)
  • Dnipro Dnipropetrovszk (ukrán)–AIK (svéd) 4–0 (2–0)
  • Napoli (olasz)–PSV (holland) 1–3 (1–2)
  • Internazionale (olasz)–Neftci Baki (azeri) 2–2 (1–0)
  • Partizan Beograd (szerb)–Rubin Kazany (orosz) 1–1 (0–0)
  • Olympique Lyon (francia)–Ironi Kirjat Smona (izraeli) 2–0 (1–0)
  • Athletic Bilbao (spanyol)–Sparta Praha (cseh) 0–0
  • Maribor (szlovén)–Lazio (olasz) 1–4 (0–3)
  • Tottenham (angol)–Panathinaikosz (görög) 3–1 (1–0)
  • Rapid Wien (osztrák)–Metaliszt Harkiv (ukrán) 1–0 (1–0)
  • Bayer Leverkusen (német)–Rosenborg (norvég) 1–0 (0–0)
  • Levante (spanyol)–Hannover (német) 2–2 (0–2)
  • Twente (holland)–Helsingborg (svéd) 1–3 (0–2)

A legjobb 32 közötti párosításokat és a nyolcaddöntő párosításait 2012. december 20-án sorsolják.

Kimaradt?