Férfi kosár: félidőnél erdélyi csapatok állnak a tabella élén

Két erdélyi csapat áll a férfi kosárlabda-bajnokság élén az első alapszakasz végén: a Nagyváradi CSM két pont előnnyel vezeti a tabellát az előtt a Kolozsvári U-BT előtt, amely oda-vissza legyőzte.

Az alapszakasz utolsó, 22. fordulójában a parázs mérkőzést láthattak  a kolozsvári Horia Demian sportcsarnokba kilátogatók, ugyanis a Marosvásárhelyi BC az utóbbi években egyenrangú ellenféllé nőtte ki magát. Két másik tényező is tovább szította a lángot a csapatokban: először az, hogy a hazaiaknál két olyan játékos – Kyndall Dykes és Filip Adamovic – számít a legponterősebbnek, aki tavaly még a Maros-partiaknál szerepelt; másodsorban pedig az, hogy pár napon belül a Román-kupa négyes döntőjében egymás ellen lépnek pályára a döntőbe jutásért.

​A telt ház előtt (Marosvásárhelyről is érkezett egy busznyi szurkoló) megrendezett összecsapást a vendégek kezdték, a kolozsváriak egyszerűen képtelenek voltak tartani Alhajji Mohammedet, aki a nagyszünetig 20 pontot dobott. Kevéssel a szünet előtt az eredményjelző tábla 27-41-et mutatott, a BC 14 pontos előnye ekkor behozhatatlannak tűnt.

A szünet után viszont megrázta magát a hazaiak irányítója, Filip Adamovic, aki saját kézbe vette a mérkőzést és a vendégek kispadjának ki-kimutogatva, régi számlákat lerendezve, 17 pontos runt produkált az U-BT, s így az eredmény 27-41-ről 44-41-re módosult. Innen már nem engedte ki a vezetést a kezéből a hazai alakulat, amely tisztes távolságban tartva ellenfelét 80-72-re megnyerte a mérkőzést.

A mérkőzés statisztikáját tanulmányozva szembeszökő a két csapat pontjainak eloszlása közötti különbség: míg az U-BT-nél öten dobtak 10 körüli, vagy annál kicsit több pontot (Adamovic 18, Dykes és Pasalic 14-14, Török és Jorovic 9-9), addig a BC Muresnél kiemelkedett Mohammad 31 pontos teljesítménye, akit viszont társai nem tudtak kellőképpen megtámogatni.

Az idéntől tizenkét csapatosra szűkült bajnokság a következőkben feleződik, az 1-6. helyezettek a tulajdonképpeni rájátszásban elfoglalt helyükért, a 7-12. helyezettek pedig az utolsó két felsőházi rájátszási pozícióért szállnak harcba.

A tabella állása

  1. Nagyváradi CSM
  2. Kolozsvári U BT
  3. Bukaresti Steaua
  4. Marosvásárhelyi BC Mureș
  5. SCM Universitatea Craiova
  6. Nagyszebeni CSU Atlassib
  7. Bukaresti Dinamo
  8. CS Energia Târgu Jiu
  9. CS Phoenix Galaţi
  10. Temesvári Baschet Club
  11. BCM U Pitești
  12. Szászmedgyesi Gaz Metan

Kapcsolódók

Kimaradt?