Fed Kupa: Halep-lázban ég Kolozsvár

Kolozsváriak százai ültek be szerda délelőtt a város 7300 férőhelyes multifunkcionális sportcsarnokába megnézni a román és a cseh női Fed Kupa válogatottak edzését, valamint azért, hogy autogrammot kérjenek Simona Haleptől, a WTA-ranglista 3. helyén álló konstancai teniszezőjétől. A hétvégi Románia-Csehország összecsapást felvezető sajtótájékoztatóját is ott tartották, ahova viszont a Maszol ült be.

Azt már hetek óta tudjuk, hogy a Románia-Csehország női tenisz Fed Kupa negyeddöntőjének hétvégi összecsapásai telt ház előtt zajlanak majd, ezért egyáltalán nem lepődtünk meg, hogy a közönség számára is nyitott szerda délelőtti edzésen kolozsváriak százai követték Simona Halep és társainak minden mozdulatát. A 10.45-re meghirdetett cseh sajtótájékoztató miatt lekéstük ugyan Halep edzését, viszont a „nyomait” láthattuk a nézőtéren. A tenisz szurkolók kisebb számban ugyan, de ott maradtak a második számú román játékos, Monica Niculescu edzésén is, aki egy balkezes férfi teniszezővel gyakorolt. A román csapat sajtótájékoztatóján utóbb azt is megtudtuk, hogy miért: így készültek a balog Kvitova elleni összecsapásra.

Halep skalpjára vadásznak

Elsőként a csehek álltak a sajtó képviselői elé. A címvédőként érkező vendégek önbizalomtól duzzadóan vonultak be a terembe, ahol minden gesztusuk azt árulta el, hogy nem ijednek meg attól, ami rájuk vár szombaton és vasárnap. Amikor az egyesekben valószínűleg pályára lépő Petra Kvitovát és Karoliva Pliskovát azzal szembesítették, hogy egyikük sem nyert mérkőzést Halep ellen, akkor a legnagyobb természetességgel vágták rá, hogy már épp ideje. 

A cseh lányoknak és edzőjüknek, Petr Palának egyelőre nagyon tetszik Kolozsvár, és reményüket fejezték ki, hogy a köd felszálltával majd többet is láthatnak a városból.

Mi is a helyzet azzal a orrműtéttel?

Hatványozottan nagyobb érdeklődés övezte a román csapat sajtótájékoztatóját, amelyen azonnal Simona Halepnek szegezték az orrműtétjével kapcsolatos kérdést. A konstancai lány elmondta, orvosai tanácsára vállalta a játékot Kolozsváron, mitöbb, Dohában és Dubajban is indul. A műtétet előreláthatóan valamikor nyáron hajtják végre majd rajta.

Alina Tecsor csapatkapitány álomszerűnek tartaná a román válogatott továbbjutását, amiért készek az utolsó labdáig küzdeni. Mint elmondta, ebből a szempontból nem ad fontosságot annak, hogy a pénteki sorsoláskor milyen sorrendben küzdenek meg az egyesben a játékosok és ekként az sem számít, hogy az első napon 1-0-lal, vagy 0-1-gyel indul az összecsapás.

A városukra és sportcsarnokukra büszke kolozsvári újságírók a román teniszezőknek is feltették a „hagyományos” kérdést: milyennek találják a kincses várost és milyen a terem, amire ugyancsak természetesen „bezsebelték” a szokásos bókokat. Alább Simona Halep:

Akinek nem sikerült jegyet vásárolnia a szombaton és vasárnap 13 órakor kezdődő mérkőzésekre, az a nyilvános edzések alkalmával találkozhat a két csapat tagjaival: 
Szerda: Románia (13.30-16); Csehország (16-18.30)
Csütörtök: Románia (11.30-13.30 és 16-18.30); Csehország (9.30-11.30 és 13.30-16)

A hivatalos sorsolást pénteken 12.30-kor tartják, ennek a kimeneteléről a Maszol időben tájékoztat.

A szombati és vasárnapi menetrend:

Szombat

  • 12.45-13.00 - hivatalos megnyitó
  • 13.00 - az első mérkőzés kezdete

Vasárnap

  • 13.00 - az első mérkőzés kezdete

Fed Kupa-negyeddöntők

  • Románia-Csehország
  • Németország-Svájc
  • Franciaország-Olaszország
  • Oroszország-Hollandia
Amennyiben túlverekedik magukat a cseheken, Halepékre a német-svájci párharc győztese vár az elődöntőben. Ezt a mérkőzést idegenben játszanák a román teniszezők, viszont egy újabb siker esetén a november 12-13-én megrendezésre kerülő döntőt ismét hazai pályán - jó eséllyel Kolozsváron - rendezhetnék.
 
Romanian court timelapse

Check out this video of the court being built in Cluj-Napoca for the Romania v Czech Republic #FedCup World Group first round tie this weekend! Great work by the Federaţia Română de Tenis! Who will you be supporting? #FedCupRO #CzechFedCupTeam

Posted by Fed Cup on Wednesday, February 3, 2016

Kapcsolódók

Kimaradt?