Kézi EB: középdöntőbe várják a magyar és román lányokat

A magyar női kézilabda-válogatott 4 gólos győzelemmel, Románia pedig 6 gólos vereséggel hangolt a kedden kezdődő szerbiai Európa-bajnokságra, amelynek fő esélyese a 2010-es kontinenstorna győztese, Norvégia.kezi-norvegok

Sikeres ráhangolódás Brazília ellen

Újvidékre utazása előtt a magyar lányok 24-20-ra nyertek a brazil csapat ellen az algyői zártkapus mérkőzésen. A magyar együttestől származó információ szerint a pénteki összecsapáson nem játszott Görbicz Anita és Vérten Orsolya.

A magyarok kedden a horvátok, szerdán a németek, pénteken pedig a spanyolok ellen lépnek pályára. A kvartettből az első három jut a középdöntőbe.

Szerbia 26-20-ra legyőzte Romániát

Utolsó felkészülési mérkőzésén, 26-20-as vereséget szenvedett a kedden kezdődő Európa-bajnokságra készülő román női kézilabda-válogatott. Gheorghe Tadici együttese a házigazda szerb nemzeti csapattal játszott. Az első harminc perc 12-11-es eredménnyel zárult, a második játékrészben azonban már a szerbek domináltak és végül hatgólos győzelmet arattak. Románia az Eb-n a D-csoportban szerepel majd Oroszország, Montenegró és Izland válogatottjaival. 

Böhn hat közé várja csapatát

A legjobb hat közé szeretne bekerülni a magyar női kézilabda-válogatott a kontinenstornán azok után, hogy az utóbbi két világversenyről - a tavalyi világbajnokságról és az idei londoni olimpiáról - lemaradt. Karl Erik Böhn szövetségi kapitány - akinek ez lesz az első jelentős tornája a magyar kispadon - döntőnek tartja a cél elérésében, hogy sikerül-e legyőzni először a horvátokat, majd szerdán a németeket.kezi

"Fontos a jó rajt. A horvátok a londoni olimpián hetedikek voltak ugyan, de azóta több kulcsjátékosuk is kidőlt sérülés és egyéb okok miatt. A németekkel szemben van mit törleszteni, hiszen éppen miattuk nem jutott ki a csapat az olimpiai kvalifikációs vb-re" - mondta az MTI-nek a norvég szakvezető.

"Az Eb minden csapat és minden játékos számára fontos. A csoportunk is és az águnk is erős. Éppen ezért minden pontnak jelentősége lesz. A felkészülésünk jól sikerült, azonban a hajrában Triscsuk és Cifra sérülése is felborította a terveket" - tette hozzá Böhn.

A horvátok a legutóbbi, 2010-es Eb-n a magyarok előtt végeztek, a vb-n és az olimpián is hetedikek lettek. A németek - ahogy Böhn fogalmazott - ugyanolyan kiszámíthatatlanok, mint a magyarok: jó napot kifogva bárkit legyőzhetnek. A kvartett negyedik tagja a spanyol válogatott, amely Londonban és a brazíliai vb-n is bronzérmes volt.

A négyesből az első három jut tovább, és találkozik a román-montenegrói-orosz-izlandi csoport legjobb három helyezettjével. A románok a BL-ben is vitézkedő Olthim Râmnicu Vâlceára építenek, a montenegróiak döntőztek az olimpián, míg az oroszok minden tornán dobogóesélyeseknek számítanak.

Az M2 és a Kossuth Rádió is közvetít

Az M2 és a Kossuth Rádió is közvetíti a magyar női kézilabda-válogatott mindhárom csoportmérkőzését a kedden kezdődő szerbiai Európa-bajnokságról. Az MTVA sajtóirodájának hétfői közleménye szerint az M2 élőben sugározza majd a kontinensviadal első magyar érdekeltségű találkozóját, a horvátok elleni összecsapást kedden, 21.00 órától, a Kossuth Rádió pedig 22.05-től közvetíti a mérkőzés második félidejét. A televíziós közvetítés helyszíni kommentátora Gundel Takács Gábor lesz, oldalán Borsos Attilával, a magyar szövetség elnökségi tagjával, aki szakkomentátorként lesz jelen. A stúdióban Knézy Jenő Mocsai Lajossal, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányával közösen elemzi majd a látottakat. A rádióban P. Fülöp Gábor kommentálja majd a második félidő történéseit.kezi-kabala

A közlemény szerint a szerdai, németek elleni meccset 21.00 órától sugározza élőben az M2, a találkozó második félideje 22.05-től a Kossuth Rádióban is hallható lesz. A magyarok utolsó csoportmérkőzését, a spanyolok elleni pénteki összecsapást 19.15-től közvetíti élőben az M2, a 20.05-kor kezdődő második játékrészt pedig a Kossuth Rádió is sugározza.

  • A csoport (Belgrád): Norvégia, Szerbia, Ukrajna, Csehország
  • B csoport (Nis): Franciaország, Macedónia, Svédország, Dánia
  • C csoport (Újvidék): Magyarország, Németország, Spanyolország, Horvátország
  • D csoport (Versec): Montenegró, Izland, Románia, Oroszország

Menetrend

december 4., kedd:

  • A csoport (Belgrád): Ukrajna-Csehország 18.45, Norvégia-Szerbia 21.15
  • B csoport (Nis): Franciaország-Macedónia 19.15, Svédország-Dánia 21.15
  • C csoport (Újvidék): Németország-Spanyolország 19.15, Magyarország-Horvátország 21.15
  • D csoport (Versec): Montenegró-Izland 19.05, Románia-Oroszország 21.15

december 5., szerda:

  • C csoport (Újvidék): Spanyolország-Horvátország19.15, Magyarország-Németország 21.15
  • D csoport (Versec): Oroszország-Montenegró 19.05, Izland-Románia 21.15

december 6., csütörtök:

  • A csoport (Belgrád): Szerbia-Ukrajna 19.15, Csehország-Norvégia 21.15
  • B csoport (Nis): Macedónia-Svédország 19.15, Dánia-Franciaország 21.15

december 7., péntek:

  • C csoport (Újvidék): Magyarország-Spanyolország 19.15, Horvátország-Németország 21.15
  • D csoport (Versec): Oroszország-Izland 19.05, Románia-Montenegró 21.15

december 8., szombat:

  • A csoport (Belgrád): Norvégia-Ukrajna 19.15, Szerbia-Csehország 21.15
  • B csoport (Nis): Svédország-Franciaország 19.15, Dánia-Macedónia 21.15

 

Kimaradt?