Csúfosan leszerepelt a videobíró a dániai női kézilabda-vb-n

Érdekes jelenetet hozott a dániai női kézilabda-világbajnokságon a Dél-Korea–Franciaország csoportmérkőzés 17. perce: 6–6-os állásnál a dél-koreai 13-as, Ju Hjun Dzsi lövése után a labda a léc alsó lapjáról a gólvonal mögé vágódott, onnan vissza a lécre, innen a gólvonalra, majd kipattant.

A játékvezetők a hivatalos gólbírórendszer (Video Proof System) alkalmazását kérték, a felvételek megtekintése után a zsűri döntött: nincs gól. Holott a labda bent volt. A súlyos hiba súlyos következményekkel is járt: a mérkőzésen közreműködő összes tisztviselőt és a játékvezetőket is eltiltotta a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF).

Az IHF hivatalos indoklásában a következőket írja az esetről: „A Dél-Korea–Franciaország csoportmérkőzésen (…) a gólbírórendszert hívták segítségül  a koldingi SYDBANK Arenában annak megállapítására, hogy teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon 16:22-nél a koreai 13-as, Ju Hjun Dzsi lövése. A mérkőzés játékvezetői, az IHF-delegátus és a zsűriasztalnál ülő képviselők egyaránt videokonzultációt kértek. Sajnálatos módon a Video Proof System technikai partnere csak a jelenet második felét mutatta meg a hivatalos személyeknek, amikor a labda másodszor pattant vissza a lécről, a gólvonalra. Az ellenőr ez alapján mutatta: nincs gól. Az eset kivizsgálása során kiderült: ez egyértelmű hiba volt, a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon.”

Az esetnek súlyos következményei lesznek, de a 22–22-es végeredmény változatlan marad.

„A játékszabályok 17:11 pontja és a 7 B kiegészítés alapján a mérkőzés eredményét nem lehet megváltoztatni. A férfi világbajnokságon és a női világbajnokság első napjaiban sikeresen működő Video Proof System használatát a torna további részében nem engedélyezzük, mivel az eset rámutatott, hogy nem lehet százszázalékosan kizárni a hibát. A jövőben ezt a döntést ismét megvizsgáljuk, a videobíró-rendszeren finomításokat hajtunk végre, hogy a lehető legprecízebben működjön. A mérkőzésen közreműködő hivatalos személyek – az IHF-delegátus, a zsűriasztalnál ülő versenybírók és a játékvezetők – nem működhetnek közre a dániai világbajnokság további mérkőzésein.”

Az érintett játékvezetői duó az izlandi Jonas Eliasson és Anton Gylfi Pálsson, a delegátus a dán Bjarne Munk Jensen.

Az IHF nem adott arra magyarázatot, miként fordulhatott elő, hogy rossz jelenetet néztek vissza az esetnél. A televíziós visszajátszás korrektül megmutatta, hogy a labda áthaladt a gólvonalon.

Kimaradt?