Nyílt levelet írt Orbán Viktornak egy erdélyi magyar fociszurkoló

Öngólnak nevezte az Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett vasárnapi nyílt levelében a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem egyik oktatója, hogy a magyar közszolgálati televízió a sportműsorokat a Romániában nézhetetlen M4-es csatornára száműzte.

Dr. Ábrám Zoltán a magyar válogatott Eb-szereplését eldöntő, Norvégia elleni mérkőzés előtt néhány órával küldte el levelét a sajtónak. Az oktató hangsúlyozza, az átlagos erdélyi magyar fociszurkolók közé tartozik, aki azt vallja: a sportsikerek a nemzet örökkévaló értékei.

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy az oslói Norvégia-Magyarország pótselejtező mérkőzés élőben követhető volt a magyar közszolgálati televízió honlapján. Maga Orbán Viktor is a számítógépén követte Máltában a meccset. A közmédia kivételt tehetett ezzel a sporteseménnyel, mert az M4 adásai Magyarország határain kívül interneten is elérhetetlenek.

Levelében felidézi: ma is jól emlékszik a 34. évvel ezelőtti, El Salvador elleni tíz-egyes magyar győzelem örömére, és véletlenszerűen jelen lehetett a Fradi 1995-ös brüsszeli győzelmén, amely BEK-szereplést biztosított a csapat számára. Emlékeztet arra, hogy a rendszerváltás előtt a székely focirajongó a romániai határmentére utazott – útlevele a szekuritátén lévén – , hogy legalább tévében láthassa Nyilasiékat, Détáriékat.

„És most? Jelenleg a székely focirajongónak, sőt a szatmárnémetinek is – immár román, sőt magyar útlevéllel a zsebében – egy minél közelebbi magyarországi határmenti településre, mondjuk Berettyóújfaluba kell elutaznia, ha magyar közvetítéssel szeretné végigizgulni a nemzeti tizenegy szereplését” – írja a MOGYE oktatója. Ennek oka, hogy a magyar válogatott mérkőzéseit az új közszolgálati sportcsatorna, az M4 közvetíti, amelyet Romániában nem lehet nézni.

Az uniós szabályozás megváltoztatásának felgyorsítása az egyetlen módja annak, hogy a határon túl élő nézők is követhessék M4 Sport csatorna adásait – közölte korábban Semjén Zsolt. A kormányfőhelyettes a megoldást abban látja, hogy az Európai Unióban oldják fel jelenlegi korlátozásokat. Vagyis a néző fizethessen elő legálisan magyar műholdas vagy IFTV szolgáltatásra, és az MTVA adhasson el a kódolt adások vételéhez kódkártyát külföldre is. A jogtulajdonosok ne adhassanak kizárólagos területi jogokat, hanem csak nyelvi jogokat. „Tehát például román kommentárral kizárólagosan adhassa Románia területén a TVR, de a magyar nyelvű változatot tűrnie kelljen” – írta az interpellációban adott válaszában a politikus. 

A levélíró emlékezteti Orbán Viktort, hogy az erdélyi magyarok számára „a nemzeti szimbólumok torlódásának a megtapasztalása” például egy magyar-román meccsen már-már katartikus állapotot idézhet elő, ellensúlyozhatja az otthoni megbélyegzésüket. Mégis, 2015 novemberében az erdélyi magyar fociszurkolónak nincs ugyanolyan joga együtt örvendezni, vagy akár együtt szenvedni a nemzeti tizeneggyel.

„Biztos vagyok abban, hogy az erdélyi magyarság döntő többsége által mélyen tisztelt és szeretett Miniszterelnökünk, aki köztudomásúan maga is nagy focirajongó, teljes mértékben megérti lelkiállapotunkat. És egyetért azzal, hogy a sportműsorokat a Romániában nézhetetlen M4-es csatornára száműzni – a futball nyelvén élve: öngól” – zárul Dr. Ábrám Zoltán nyílt levele.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?