Vizes vb: hétfőn jó eséllyel megszületik az első magyar arany

A kazanyi vizes világbajnokság úszóversenyeinek hétfői, második napján jó esély van rá, hogy megszülessen az első magyar érem, ráadásul - az 50 pillangón "szárnyaló" Cseh László mellett - Hosszú Katinka abszolút favoritként készülhet a 200 méter vegyes döntőjére.

A délelőtti, romániai idő szerint fél10-kor kezdődő előfutamokat magyar szempontból Hosszú nyitja 100 méter háton, a szám rövidpályás világbajnoka már a vasárnapi nyitónapon erődemonstrációt tartott a mezőnynek, amikor 200 méter vegyesen címvédőként előbb az előfutamban, majd az elődöntőben is Európa-csúcsot állított fel.

Férfi 100 méter háton Balog Gábor, 100 méter mellen a nőknél a kétszeres ifjúsági Európa-bajnok Sztankovics Anna ugrik medencébe. Őket Bernek Péter követi, aki a nyitónapon 400 méter gyorson szerzett ötödik helye után 200 méter gyorson is szerencsét próbál. Kapás Boglárka a vasárnapi 400 méteres gyors nyolcadik helyét követően 1500 méter gyorson bizonyíthat.

Az első érmet a magyar csapatnak Cseh László szerezheti meg. Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok 50 méter pillangón vasárnap mind az előfutamban, mind az elődöntőben országos csúcsot úszott. A finálénak - ahol, mint azt korábban elmondta, szeretne 23 másodpercen belülre kerülni - a harmadik legjobb idővel vág neki, s ha minden összejön, dobogóra állhat.

A hétfői nap legfontosabb eseménye az utolsó szám, a női 200 méter vegyes döntője lesz, amelyen Hosszú Katinkának jó esélye van arra, hogy megvédje címét, ezzel pedig megszerezze önmaga negyedik, a magyar úszósportnak pedig a 24. nagymedencés világbajnoki aranyérmét. A 26 éves versenyző formáját elnézve az sem kizárt, hogy megdönti az amerikai Ariana Kukors 2:06.15 perces, 2009-es, "szuperdresszes" világcsúcsát. A finálé előtt nem sokkal Hosszúra várhatóan egy elődöntő is vár majd 100 méter háton.

A vízilabda-arénában a magyar női válogatott a 9-12. helyért száll vízbe, Merész András együttese 12.10 órakor a kanadaiakkal találkozik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?