BRÉKING: letartóztattak több magasrangú FIFA-vezetőt

A svájci hatóságok szerdán hajnalban letartóztattak több magasrangú FIFA-vezetőt, és megkezdték a kiadatási eljárást az Egyesült Államoknak, ahol korrupcióval vádolják őket - adta hírül több hírportál a The New York Times információját.

A FIFA vezetői a pénteki éves kongresszus miatt utaztak Svájcba, amely egyben tisztújító közgyűlés is. A Baur au Lac hotelben szálltak meg - itt jelent meg váratlanul a svájci rendőrség. Az Egyesült Államok igazságügyminisztériumának kérésére indultak meg a letartóztatások.

Több mint 10 vezető ellen készülnek vádat emelni, nem volt mindegyikük Svájcban. A vádak közt szerepel a pénzmosás is. Sepp Blatter FIFA-elnök a tájékoztatás szerint nincs a vádlottak között.

Mivel gyanúsítják őket?

A svájci ügyészség közleménye szerint az amerikai hatóságok kérik a FIFA-illetékesek kiadatását, mert korrupcióval gyanúsítják őket: a kilencvenes évek eleje óta több mint 150 millió dollár kenőpénzt fogadtak el sporttal foglalkozó média- és értékesítési cégektől, amelyek cserébe megkapták különböző egyesült államokbeli és latin-amerikai tornák média- és értékesítési jogait.

„Megdöbbentett bennünket, milyen régóta zajlik (a korrupció), és milyen befolyással volt a FIFA gyakorlatilag minden lépésére – idéz a New York Times egy meg nem nevezett, az ügyészségi eljárásban részt vevő hivatalos személyt. – Úgy tűnt, hogy a szervezet működését teljes egészében átjárta, ez lett a normális ügymenet. Az volt a benyomásunk, hogy a korrupció intézményesült.”

https://www.youtube.com/watch?v=4xjJ6Sjmg4Q

Az FBI és az amerikai adóhatóság azért nyomoz az ügyben immár 2011 óta, mert a gyanú szerint a vesztegetéseket az Egyesült Államok területén szervezték meg és ütötték nyélbe, valamint a korrupcióban felhasznált pénzt az ország bankrendszerén keresztül utalták. 

Ha a szerdai kihallgatáson a nap folyamán megnevezendő gyanúsítottak beleegyeznek a kiadatásba, azonnal átadhatják őket az amerikai hatóságoknak. Ellenkező esetben kiadatási kérvényre lesz szükség. A tengerentúlon csalással, zsarolással és pénzmosással is gyanúsítják őket. Az amerikai sajtó ügyészségi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a gyanúsítottak olyan személyek, akik jelentős befolyással bírnak a FIFA marketingtevékenységére, a televíziós jogok körüli tárgyalásokra, valamint a szponzorációs kapcsolatokra.

Az érintettek

Sajtóértesülések szerint a gyanúsítottak között található a FIFA végrehajtó bizottságának két alelnöke, a kajmán-szigeteki Jeffrey Webb és az uruguayi Eugenio Figueredo – utóbbi a közelmúltig a dél-amerikai labdarúgó-szövetség elnöke volt –, valamint egy korábbi alelnök, a Trinidad és Tobagó-i Jack Warner, a CONCACAF korábbi nagy hatalmú elnöke. A gyanúsítottak listáján szerepel José Maria Marin, a Brazil Labdarúgó-szövetség nemrégiben lemondott elnöke, a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség elnöki tisztét Figueredóhoz hasonlóan korábban szintén betöltő paraguayi Nicolás Léoz, továbbá Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas és Rafael Esquivel. A sportmarketing cégek vezetői közül Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis és Mariano Jinkis ellen várható vádemelés, és közvetítőként képbe került egy ötödik személy, José Margulies is.

A FIFA kivár

A FIFA egyelőre annyit tett közzé, hogy csak a sajtóból értesült az esetről, és később reagál a hírre – a legfrissebb hírek szerint a szervezet délben sajtótájékoztatót tart. A nap folyamán sajtótájékoztatót tart az ügyben Loretta Lynch, az Egyesült Államok néhány hete hivatalba lépett főügyésze is, aki brooklyni ügyészként évek óta foglalkozik a FIFA-vizsgálattal.

A pénteki FIFA-elnökválasztáson az ötödik ciklusára készülő Blatter egyetlen kihívója Ali bin al-Husszein jordán herceg lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?