FRISSÍTÉS: Török Zsolt az Everest-alaptáborban rekedt

FRISSÍTÉS: Török Zsolt az Everest-alaptáborban rekedt – tudtuk meg abból a Facebook-bejegyzésből, amelyet Marius Iliescu, az aradi hegymászó társa tett közzé szerdán délben.

„Zsolt még mindig az alaptáborban van, csak a rajta levő ruhákkal. A teljes felszerelésünk tönkrement, illetve óriási területen szétszóródott a lavina miatt. Az egyik magaslati hegymászó bakancsát  500 méterre a sátrunktól találta meg” – írta Iliescu.

Sokkal aggasztóbb viszont, hogy a román férfi szerint az 1-es táborban töltött idő miatt Török Zsolt lába nincs abban az állapotban, hogy legyalogoljon Lukláig, a legközelebbi városig, ahonnan amúgy is csillagászati árakért lehet repülőjegyet venni a nepáli fővárosig. „Megpróbálja érvényesíteni a biztosítását, hogy helikopterrel szállítsák Katmanduba” – tájékoztat Iliescu.

Mint korábban írtuk, Török Zsolt keddeen ért vissza a Mount Everest alaptáborába. Az aradi alpinista ekkor szembesült mindazzal a pusztítással, amit a múlt hétvégi nepáli földrengés végzett a 8848 méteres csúcs megmászására készülők alaptáborában, ugyanis az expedíciót vezető Daniel Mazur társaságában a lezúduló lavina fölötti 1-es táborban tartózkodott a tragédia bekövetkeztekor.

A másik román alpinista, Iustin Ionescu tette közzé Facebook-oldalán azokat a keddi képet, amelyen Török Zsolt a pusztítás jegyeit még mindig magán hordozó alaptábort veszi szemügyre. Bejegyzéséből azt is megtudtuk, hogy a lavina elsodorta az aradi hegymászó sátrát, és csak hosszas keresgélés után találta meg iratait és pénzét.

Török Zsolt másik román társa, Marius Iliescu arról is tájékoztat, hogy az aradi hegymászó nagyon szeretné folytatni az expedíciót, de kicsi a valószínűsége annak, hogy idén bárki is megmászhatja a világ legmagasabb csúcsát.

A nepáli idegenforgalmi hivatal becslése szerint legalább ezer hegymászó - köztük négyszáz külföldi - volt az alaptáborokban vagy feljebb, amikor szombaton a 7,9-es erősségű rengés történt. Az e rengés kiváltotta lavináknak legalább 18 halálos áldozata van, ugyanis ennyi ember holttestét találták meg. Az eltűntek számát nem tudják. Negyvenen megsebesültek, mintegy felük súlyosan. 

Maradt a lavinaveszély

A térségből nemrég hazatért Koncz Ákos hegymászó az M1-nek arról beszélt: a hírek szerint jéglavina okozta a hegymászók halálát. A nagyméretű, nagy sebességgel lezúduló jégdarabok ellen védekezni nem nagyon lehet - jegyezte meg. Ugyanakkor hozzátette: az alaptáborok nagyjából védett helyen vannak, ezért úgy véli, az 1-es és a 2-es alaptábor között "mozgó hegymászókat" érhette a tragédia. 

Kiemelte továbbá, hogy a meglazult jégtömbök bármikor lezúdulhatnak, az utórengések nyomán újabb jéghasadékok alakulhatnak ki, így a jéglavina veszélye továbbra is fennáll, az útvonalak veszélyesek. A hegymászók akkor lesznek tényleg teljes biztonságban, ha már elhagyták a helyszínt - jegyezte meg Koncz Ákos. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?