Megdöntötte a szárnyasugrás világrekordját egy kínai sportoló

Hőlégballonról 8150 méteres magasságból indulva megdöntötte a szárnyasugrás oxigénmaszk nélküli világrekordját a kínai Csang Su-peng vasárnap az észak-kínai Belső-Mongóliában.

Az eddigi csúcstartó a 39 éves svájci Remo Lang volt, aki tavaly júniusban hazájában ugrott 8000 méterről, ahová ő is hőlégballonnal jutott fel. A kínai sportoló pénteken jelentette be szombatra tervezett rekorddöntési kísérletét, de a rossz időjárási körülmények miatt azt vasárnapra halasztották. Csang az esti órákban helyi idő szerint nem sokkal negyed hat után szállt fel Hszilingol legelői fölé.

A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint körülbelül egy órával később kezdte meg repülését, amelynek során a szárnyasugrásnál ritkán alkalmazott spirálrepülésben tett meg több mint 2000 métert. Csang 800 méteren nyitotta ki az ejtőernyőjét. Helyi idő szerint 6 óra 27 perckor ért szerencsésen földet.

„Sikerült bebizonyítanom, hogy a kínai szárnyasugrók is képesek álmaik megvalósítására” – nyilatkozta röviden Csang.

A beszámolók kitérnek rá, hogy a vasárnapi ugrás körülményei nem voltak átlagosak. Ötezer méter magasan például nem volt szél, ezért a hőlégballon kezelője - a polgári repülés biztonsága érdekében – visszatért négyezer méterre. Később, az oxigénhiányos magasságban, 8400 méteren a ballon tüze egy rövid időre kialudt, Csang oxigénmaszkja pedig véletlenül leesett, így csak az oxigéntartály csövén át tudott levegőt venni. A repülés alatt Csang reakciói az oxigénhiány miatt lelassultak, fülében intenzív fájdalmat érzett.

A 29 éves extrémsportoló jelenleg Ázsia bajnoka. Siklóernyős volt, mielőtt beleszeretett a szárnyasugrásba, 2004 óta tízszer nyerte meg az országos siklóernyős bajnokságot.

A szárnyasruhás ugrók az 1990-es években tűntek fel és a legveszélyesebb extrémsport művelőinek tartják őket. Többnyire magas sziklákról rugaszkodnak el, majd speciális szárnyas ruhájukkal a levegőben siklanak, mielőtt egy ejtőernyő segítségével földet érnek. A világon kevesebb, mint hatszáz szárnyasugrót tartanak nyilván.

Kapcsolódók

Kimaradt?