Nepáli földrengés: Török Zsoltnak nem esett baja

„Török Zsolt jól van, az 1-es táborban tölti az éjszakát” – közölte az Everest megmászásával próbálkozó aradi hegymászó Facebook-oldalán Minerva Vincze. Az alpinista volt felesége a romániai hegymászók expedícióját szervező ügynökségtől kapta az információt.

Mint ismert, Nepálban szombaton nagy erejű földrengés sok száz ember halálát okozta, a természeti katasztrófa pedig lavinát idézett elő a világ legmagasabb hegyén, és a hírek szerint elérte az alaptábort. Tizennyolc hegymászó életét vesztette. Török Zsoltot lapunk a nap folyamán nem tudta elérni a műholdas telefonján.

Zsolt, este bine si se afla in Tabara 1, urmand sa petreaca noaptea acolo. Acesta este mesajul primit de la...

Posted by Zsolt Torok on Saturday, April 25, 2015

Az aradi magyar hegymászó április 4-én indult el két társával Bukarestből, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal feljusson a Föld legmagasabb hegycsúcsára. A román hegymászó szövetség által kiadott közlemény szerint Török Zsolt az expedíciót vezető Dan Mazur társaságában az 1-es táborban tartózkodott a földrengés bekövetkeztekor. A lavina súlyosan érintette az alaptábort, valamint az 1-es (Török Zsolték tartózkodási helye) és 2-es tábort.

Kollár: kicsi a túlélés esélye

Kollár Lajos szerint egy lavina esetén kicsi a Himalájában a túlélés esélye, ráadásul ha jéglavina zúdult a hegymászókra szombaton, akkor az még nagyobb erejű és a súlya miatt is gyilkos hatású. Az évnek ebben az időszakában rendkívül zsúfolt a Mount Everest alaptábora, közeledik a csúcshódítások időszaka és túrázók is nagy számban tartózkodnak ilyenkor a környéken - mondta az ismert magyar hegymászó az M1-en.

​A 8848 méter magas Mount Everesten (Csomolungmán) mintegy 300-an tartózkodtak az alaptáborban. Kollár Lajos szerint ez átlagos szám, előfordul, hogy ennél kétszer többen is vannak a hegyen. Magyarázatként elmondta, hogy csúcstámadásokra május közepétől lehet számítani, most még akklimatizálódnak a hegymászók, az április főként az alaptáborig jutó kirándulók és a környékbeli kisebb hegyeken túrázók szezonja.

Ha a szombati lavina valóban elérte az Everest alaptáborát - ami szerinte nem biztos: lehet, hogy csak a Khumbu jégesésig ért -, akkor az komoly katasztrófa, s véget vethet a mászószezonnak is, de "ez persze semmi az áldozatokhoz képest". A jégesés kritikus pontja a Mount Everest csúcsára vezető útnak" - tette hozzá.

Arra kérdésre, hogy a hegymászóknak milyen esélyeik vannak, ha lavina zúdul rájuk, Kollár Lajos azt mondta, a Himalájában elég kicsi a túlélés esélye. "Az Everest azonban jól felszerelt, sok mászó és segítő van a környéken, tehát frekventált terület, nagyobb az esély, hogy mentést lehet végrehajtani" - fogalmazott. Megjegyezte, nem valószínű, hogy szombaton szökőárszerű hógörgeteg gördült alá, sokkal inkább jéglavina lehetett. "A jéglavina elképesztő erejű, súlyánál fogva is gyilkos. Ha az alaptábort is elérte, hihetetlen intenzívnek kellett lennie". 

Kapcsolódók

Kimaradt?