Több rekord is megdőlhet idén Mount Everesten

Több rekordot is meg akarnak dönteni alpinisták a világ legmagasabb hegycsúcsán a most induló szezonban. 

A 83 éves Bahadur Sherchan vissza akarja szerezni a Mount Everestet megmászó legidősebb ember címét, amelyet 2013-ban hódított el tőle az akkor 80 éves Miura Juicsiro - közölte pénteken a Nepáli Idegenforgalmi Hivatal.

A brit hadsereg egykori nepáli katonája (gurkha) pénteken, a nemzeti ünnepen indult el Katmanduból az expedícióra. Sherchan már a 2013-ban is megpróbálta sietve visszaszerezni világrekorderi címét, de egészségi problémák és a kedvezőtlen időjárás miatt kénytelen volt félbeszakítani a mászást.

Az ugyancsak nepáli Gopal Shrestha az első HIV-pozitív akar lenni, aki feljut a világ legmagasabb, 8848 méteres pontjára, míg egy honfitársa, Leela Bahadur Basnet rekordidő, 10 nap alatt tervezi megtenni az oda-vissza utat. 

A hegymászók rendszerint heteket is eltöltenek akklimatizálódással a hegy lábánál fekvő alaptáborban, mielőtt megkezdik a mászást. Idén április végéig csaknem 400 hegymászó érkezett az alaptáborba. 

Mint korábban írtuk, közöttük van az aradi Török Zsolt is, aki a londoni Summit Climb társasággal vágott neki a Föld legmagasabb csúcsának.

Nepáli oldalról tavaly csak egyetlen csapatnak sikerült megmásznia a világ legmagasabb hegyét, a többi expedíciót lefújták egy 16 halálos áldozatot követelő lavina után.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?