A hőség miatt félbeszakadt a Tel-Aviv Marathon

Tel-Avivban délelőtt félbeszakították az évente megrendezett maratoni futóversenyt, mert két induló szívrohamot kapott, és további hetvenöt versenyzőt kellett elsősegélyben részesíteni a hőség miatt - közölte az izraeli közszolgálati rádió pénteken.

Futók tömege lett rosszul a február végén szokatlan meleghullám miatt, és ezért kevesebb mint négy órával a verseny rajtja után - amikor délelőtt tízkor már huszonnyolc fokot mutattak a hőmérők - a szervezők a verseny leállítása mellett döntöttek. Korábban egy 30 éves futó összeesett és elvesztette az eszméletét. A helyszínen újraélesztették, majd még mindig életveszélyes állapotban kórházba szállították. Egy órával később egy másik, harmincas éveiben járó versenyzőnél megismétlődött az eset, majd a mentőknek több tucat hirtelen rosszul lett futót kellett elsősegélyben részesíteniük.  

Még a félbeszakítás előtt sikerült győztest hirdetni, elsőként a kenyai Willian Kiprono érkezett a célba 2:10:29 órás idővel, ezzel megnyerte a Tel-Aviv Marathon tizenötezer dolláros első díját. 

A maratoni futást idén azért tervezték februárra, hogy még a nagy meleg előtt megrendezzék, de véletlenül mégis sikerült kifogni egy szokatlan hőhullámot. Pénteken köszöntött be az első idei nyáriasan meleg időjárás, a tengerparti részeken legalább 29 fokos hőmérsékletet jósoltak a meteorológusok, és ráadásul mindez alig egy héttel a jeruzsálemi hóviharok után történt. Az időjárás-előrejelzések miatt az eredetileg tervezettnél korábban, már reggel háromnegyed hatkor elindították a mezőnyt, de végül ezzel sem sikerült megakadályozni a szokatlan meleg okozta egészségügyi problémákat.

A Haaretz című lap közlése szerint körülbelül 35 ezren neveztek be a maratonra, amelyen 2013-ban az egyik futó hőgutát kapott, s elhunyt.

Kimaradt?