Felfüggesztették a görög bajnokságot a derbi botránya után

Nem rendeznek görög bajnoki mérkőzést a hétvégén, miután a kormány felfüggesztette az összes professzionális labdarúgó-bajnokságot az országban.

A görög kormány a labdarúgásban eluralkodó erőszakot szeretné megfékezni, ezért hozta a drasztikus döntést.

A határozat a hétvégi Panathinaikosz–Olympiakosz mérkőzés előtt történtek miatt született: mint ismert, a Pana szurkolói a pályára rohantak, rakétáztak, az ellenfél játékosait az öltözőbe kergették.

http://www.youtube.com/watch?v=TP1i6knkSFc

Ezt követően kedden a görög élvonalbeli bajnokságot szervező labdarúgóliga ülése botrányos körülmények között ért véget, ugyanis összeverekedett egymással az Olympiakosz és a Panathinaikosz egy-egy képviselője. A Pana többségi tulajdonosát, Jannisz Alafuzoszt „köcsögnek” nevezte az Olympiakosz első embere, Vangelisz Marinakisz, és megígérte neki, hogy a Leoforoszban (a Panathinaikosz stadionja, hivatalos nevén Aposztolosz Nikolaidisz Stadion) meghágja... Alafuzosz annyival válaszolt, hogy jobb lenne, ha Marinakisz nem üvöltözve, lévén olyan kövér, hogy nem kap levegőt... Erre a beszámolók szerint az Olympiakosz elnöke hozzávágott egy vizet tartalmazó poharat. A korábbi válogatott kapus, Vaszilisz Konsztantinu, a Panathinaikosz alkalmazottja az állát és az ajkát fogva hagyta el a termet, elmondása szerint megütötte őt a pireuszi klub egyik biztonsági embere.

Sztavrosz Kontonisz sportminiszter a Szkai televíziónak adott interjújában elmondta: a görög bajnokság 2015–16-os idénye kizárólag akkor indulhat el, ha az összes élvonalbeli klub bevezeti a stadionokban a biztonsági kamerás megfigyelést és a jegyvásárláshoz szükséges szurkolói azonosítókat. 

A görög bajnokságot rövid időn belül harmadszor függesztették fel biztonsági okok miatt. Szeptemberben egy szurkoló halálát okozta a harmadosztályú Ethnikosz Pireusz–Irodotosz mérkőzés előtti összecsapás, novemberben pedig a játékvezetői bizottság alelnökét bántalmazták súlyosan.

Kimaradt?