BL: sovány Bayer-siker, a Monaco nagyon megverte az Arsenalt

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Leverkusen az Atlético Madridot fogadta. A rengeteg sárga lappal és egy kiállítással tarkított meccsen a hazaiak valamivel többet tettek a győzelemért, és egy góllal feltétlenül jobbak voltak. Az est másik összecsapásán nagyvonalakban el is dőlt a továbbjutás kérdése, ugyanis az AS Monaco 3-1-re megverte Londonban az Arsenalt.

Arsenal-AS Monaco

A csoportkört csupán egy kapott góllal záró Monaco az Emiratesben is védekezésre rendezkedett be, nem csoda, hogy az első öt percben 70 Arsenal-passz mellett csak hármat jegyeztek a hercegségbeliek. A vendégeket lelkes szurkolótábor kísérte el, az egyik sarokban fehér-piros zászlót formáztak műanyaggal kiegészített ruházatukban, s sokat adtak a londoni hangulatnak.

Az Arsenal nem sokra ment a fölényével, kapura tartó lövést nem tudott jegyezni az első félidőben. A Monaco (amelyben az egykori tottenhames Dimitar Berbatov a félidő nagy részében a kezdőkörben csípőre tett kézzel figyelte, ahogy társai védekeznek) egyre sűrűbb ellentámadásai hordoztak némi veszélyt magukban. A 38. percben aztán Almamy Touré labdaszerzés után Joao Moutinhónak passzolt, aki azonnal megtalálta Geoffrey Kondogbiát. A 22 éves játékos 24 méterről lőtt, a labda Per Mertesackeren megpattanva a kapu közepében kötött ki, David Ospinának viszont esélye sem volt. 0–1

(Egy ekkor még hihetetlen, mégis érdekes statisztikai adat: ha Kondogbia mostanában gólt szerez, a Monaco azon a meccsen legalább háromig jut – így is lett…)

A többek között az eltiltott Jérémy Toulalant és a sérült Ricardo Carvalhót is nélkülöző Monaco továbbra is masszívan védekezett, de a fordulás után majdnem egyenlített az Arsenal. A londoniak közül a legélénkebben mozgó Alexis Sánchez jobb oldalról érkező beadása után Olivier Giroud két méterre a kaputól nem találta el a labdát, a támaszkodó lábáról pattant mellé.

Újabb kimaradt Giroud-helyzet után Fabinho szerzett labdát, Anthony Martialt indította, a francia az Arasenal tizenhatosának előteréig sprintelt a labdával, majd a mellette üresen érkező Berbatovhoz passzolt, aki átvette a labdát, majd 15 méterről, három elé vetődő Arsenal-játékost megelőzve ellőtte a labdát – egyenesen Ospina kapujának jobb oldalába. 0–2

A Monacónak ez volt a második kapura lövése a mérkőzésen, a legutóbbi hat, kaput eltaláló lövéséből gól született a Bajnokok Ligájában. A keveset futó, de a labdával még mindig zseniálisan bánó Berbatov 2011 novembere óta először szerzett gólt a sorozatban.

Giroud még egy ordító helyzetet kihagyott, s miután hat kísérletéből egy sem találta el a kaput (három óriási helyzet volt), a 60. percben lecserélték. Ezután Danny Welbeck bombázott fölé ziccerből…

A Monaco a kétgólos előnyben megnyugodott, Martial kis híján növelte is az előnyét, de a csereként beálló Alex Oxlade-Chamberlain becsúszva tisztázott.

A szintén csereként pályára lépő Bernardo Silva is veszélyesen játszott, több helyzetet elpuskázott, amit az Arsenal a hajrában megbüntetett. Egy szöglet után kifejelt labdát Oxlade-Chamberlain szelídített meg, majd a kaputól 20 méterre lövésre szánta el magát, és a kapu bal oldalába lőtt. 1–2

Az Arsenal így visszaszerezte a reményt, de még nem volt vége a meccsnek. Yannick Ferreira-Carrasco újabb Monaco-gólt szerzett (1–3), és rendkívül kedvező helyzetbe hozta csapatát a március 17-i monte-carlói visszavágó előtt. Először nyert francia csapat két góllal Angliában európai kupatalálkozón.

Arsene Wenger törheti a fejét, hogyan győzhetné le idegenben azt a klubot, amelyet 1987 és 1994 között vezetőedzőként irányított.

Bayer-Atlético

Az előző kiírás döntőse egy eltört lövést követő Griezmann-fejessel veszélyeztetett – pocsékul próbált lesre állítani a leverkuseni védelem –, majd a házigazda is egy eltört (Bender-)löket után Spahic beleszúrásával, de utóbbinál Mandzukic saját gólvonala előtt tisztázott.

A 26. percben a meccs addigi legszebb jelenetét láthatták a nézők, amikor Spahic senkitől sem zavartatva, 28 méterről lövésre szánta el magát, nagy erejű kísérlete azonban a léc és a jobb oldali kapufa találkozásáról kifelé pattant. A játékrész hajrájában Lenónak kellett hatalmas védést bemutatnia, Tiago hétméteres, félollózós mozdulatát nagy reflexmozdulattal ütötte ki.

Az 57. percben megtört a jég, Bellarabi sarkazása után Calhanoglu lőtte ki hét méterről, jobbról a bal felső sarkot (1–0). Az Atlético Madrid hálója 524 perc után rezdült meg ismét a BL-ben, Moyá pedig először kapott gólt…

Az utolsó negyedórát megelőző pillanatokban mindkét kapu veszélyben forgott, előbb Lenónak kellett védenie, majd a leverkuseni kontra végén Drmic jobb alsóra tartó próbálkozását hárította Moyá. Az események alaposan felpörögtek ezekben a percekben, és nem sokkal később gólnak örültek a madridiak, de a találatot megelőző szöglet során a labda már elhagyta a játékteret, így kirúgás következhetett. Még ugyanebben a percben – a 76.-ban – ráadásul tovább romlott a vendégek hangulata,Tiago kicsit korán indította becsúszását, pechére Wendell nem ment tovább, így telibe kapta az ellenfelét, amiért megkapta második sárga, majd piros lapját is. Érdekesség, hogy ez volt az első piros, amelyet az Atlético Madrid kapott a Bajnokok Ligájában – a 42. meccsén, ennél tovább csak a Celtic bírta kiállítás nélkül (49).

A szabadrúgás után Papadopulosz lövésénél Moyának kellett ismét védenie. Újabb gól már nem esett, a Bayer Leverkusen így is kedvező helyzetből várhatja a madridi visszavágót.

Kimaradt?