Véget nem érő tizenegyespárbaj után Elefántcsontpart Afrika bajnoka

Elefántcsontpart gól nélküli döntetlent követően tizenegyesekkel 9–8-ra nyerte meg Ghána elleni döntőt a 2015-ös labdarúgó Afrika-kupán, így másodszor lett a fekete kontinens bajnoka.

Ghána 1982, Elefántcsontpart 1992 óta próbálta  megszerezni első ANK-címét. Az 1992-es (0–0-ra végződött) döntő „megismétlésének” első félidejében az óvatosság volt az úr: kevés helyzet volt, Elefántcsontpart többet birtokolta a labdát, ám Ghána veszélyeztetett többet – Christian Atsu a 25. percben a kapufát is eltalálta. Gól azonban nem született – durva megmozdulásból annál több volt, mindkét csapat szerencsésnek mondhatta magát, hogy teljes létszámban kezdhette a második félidőt.

A folytatás sem hozott változást: kevés helyzet, néhány villanás (leginkább Atsutól), illetve időnként kisebb összetűzések a játékosok között. Gól azonban sehol... Persze ebben nem volt semmi meglepő: a legutóbbi öt ANK-döntőből három 1–0-ra, kettő pedig 0–0-ra végződött, 2004 óta nem volt olyan finálé, amelyben mindkét csapat betalált volna.

A hajrában néhány kisebb lehetőség után jött egy nagyobb is: a 88. percben Wakaso Mubarak a jobbösszekötő helyéről, remek pozícióból végezhetett el szabadrúgást. A csavarás két védőn megpattanva kevéssel kerülte el a bal alsó sarkot, ehhez képest kirúgás következett... Elefántcsontpartnak is maradt még egy dobása, a 90. percben Serge Aurier száguldott el a jobb oldalon, beadását Brimah Razak kitolta a gólra éhesen bedübörgő csatárok elől. Maradt a 0–0, jöhetett a hosszabbítás.

A nézőriogatás a ráadás első félidejében is folytatódott, ziccert még csak véletlenül sem alakított ki Ghána és Elefántcsontpart... A záró tizenöt percben egy kemény – ám levágódó – Wakaso-lövés és egy Gervinho-meglódulás váltott ki kisebb izgalmakat, majd Atsu lőtt mellé egy szöglet után. Egy ápolás tovább lassított az egyébként sem észvesztő tempón, majd néhány cserével sikerült kihúzni a tizenegyesekig hátralevő időt. A két csapat úgy birkózta végig a százhúsz percet, hogy igazán nagy helyzetet egyet sem láthattunk...

Hatodszor dőlt el az Afrika-kupa döntője 0–0 után tizenegyesekkel. Az első párbanWakaso magabiztosan belőtte tizenegyesét, Wilfried Bony viszont telibe kapta a lécet (0–1). Jordan Ayew lazán a hálóba gurított, Junior Tallo a kaput sem találta el, Hervé Renard szövetségi kapitány nem hitt a szemének... (0–2).  A harmadik párt Elefántcsontpart nyerte,Afriyie Acquah lövését védte Boubacar Barry, Serge Aurier betalált (1–2). Frank Acheampong egészen förtelmes kísérettel jelentkezett, a kapu közelében sem volt a lövése, Seydou Doumbiaviszont kegyetlen erővel bevágta a tizenegyesét (2–2).

Boubacar Barryt ápolni kellett (no de mibe sérült bele?), a bizarr jelenet után André AyewGhánát juttatta előnyhöz. Yaya Touré vállán volt a teher, de elbírta, kiegyenlített – pedig ha kihagyja, vége (3–3). Jonathan Mensah sem remegett meg, Salomon Kalou is lazán a hálóba lőtt (4–4). Emmanuel Agyemang-Badu lövéséhez hozzáért Barry, de ez sem segített, Kolo Touré pedig bebikázta tizenegyesét (5–5). Harrison Afful góllal kezdte a nyolcadik sorozatot,Wilfried Kanon is beverte a léc alá kísérletét (6–6). Abdul Rahman Baba is pontosan lőtt, Éric Bailly szintén (7–7). John Boye beragasztotta a labdát a bal alsóba, Serey Dié begurította középre – 8–8, jöhettek a kapusok. Mellesleg 1992-ben is eljutott idáig a két csapat. Közben a lecserélt Gervinho a kispadot támasztotta, háttal a pályának...

Brimah Razak tizenegyesét Barry kiütötte, és a korábban már ápolt elefántcsontparti kapus révén a trófeáért lőhettek a narancs mezesek. Itt volt a lehetőség, hogy Barry hős legyen (csak fel kellett előbb állnia), félmagasan bevágta, majd „sérülését" meghazudtoló sprinttel ünnepelt. Elefántcsontpart 9–8-ra megnyerte (0–2-ről!) a tizenegyespárbajt, ezzel az Afrikai Nemzetek Kupáját – Hervé Renard lett az első szövetségi kapitány, aki két különböző válogatottat vezetett a kontinens csúcsára! Elefántcsontpart 1992 után másodszor nyerte meg az Afrika-kupát, mindkétszer maratoni tizenegyespárbaj után verte meg Ghánát – a „fekete csillagok" pedig 1982 óta várnak, hogy négy győzelemről ötre lépjenek. Mindhiába...

ELEFÁNTCSONTPART–GHÁNA 0–0, 11-esekkel 9–8
Bata, Bata Stadion, Egyenlítői-Guinea. V: Gassama (gambiai)
ELEFÁNTCSONTPART: Barry – Bailly, K. Touré, Kanon – Aurier, Serey Die, Y. Touré, Tiéné (Kalou, 116.) – Gradel (Doumbia, 67.), Bony, Gervinho (Tallo, 120). Szövetségi kapitány: Hervé Renard.
GHÁNA: Razak – Afful, Boye, Mensah, Baba – Acquah, Mubarak – Atsu (Acheampong, 118.), K. Appiah (J. Ayew, 99.), A. Ayew – A. Gyan (Agyemang-Badu, 120.). Szövetségi kapitány:Avram Grant. 

Kimaradt?