Lengyelország felé nyitna a jégkorong MOL Liga

Lengyelország felé nyitna a jelenleg magyar, erdélyi és egy felvidéki csapatot felvonultató jégkorong MOL Liga.

Radnai Károly, a liga alelnöke a szövetség honlapján kedden elmondta: a bajnokság számára a lengyelországi bővítés egy nagyon fontos stratégiai cél. Hozzátette, hogy tavaly ősszel az első kapcsolatfelvétel is megtörtént, a lengyel fogadtatás kedvező volt, és azóta is tartanak az egyeztetések. A megbeszélések elsősorban a szövetség és nem a csapatok képviselőivel folytak - közölte. Radnai elárulta, hogy kétféle koncepciót vázoltak fel a lengyeleknek: az egyik a MOL Liga "egyszerű" bővítése lenne, egy vagy akár több lengyel csapattal. A klubok közül a Sanok már korábban is jelezte érdeklődését, de tudják, hogy más egyesületeknek is vannak hasonló ambíciói - mondta. 

"Mi alapvetően a partnerségben és nem a konkurálásban vagyunk érdekeltek, nem akarunk olyan lépéseket tenni, amelyek esetleg a lengyel bajnokság vagy a szövetség érdekeivel ellentétesek. Felvázoltunk ezért egy másik koncepciót is, amely akár a lengyel bajnokság egészével jelenthetne együttműködést" - fogalmazott Radnai. Eszerint egy északi és egy déli csoportra osztanák a ligát, amelynek északi divízióját a lengyel, a délit pedig a MOL Liga mostani csapatai alkotnák. Nagyságrendileg így 40-50 mérkőzéses alapszakasz szerveződhetne mindkét oldalon.

Az alelnök szerint ez mind a két bajnoki sorozat előnyére válna, hiszen nagyjából azonos számú és képességű csapatok vesznek részt mindkét pontvadászatban, a médiaérdeklődés egyértelműen növekedne, még nagyobb presztízsű mérkőzéseket láthatnának a szurkolók és földrajzilag sem leküzdhetetlenek a távolságok, hiszen a lengyel élvonal minden csapata a déli határ közelében helyezkedik el, és évek óta keresik a nemzetközi porondra lépés lehetőségét. "Mi nagyon optimistán nézünk a jövőbe, hiszen egyértelmű, hogy hosszú távon ez lehet a fejlődés iránya mindkét bajnokság számára, amellyel akár Közép-Európa legnagyobb és egyik legszínvonalasabb bajnoksága jöhetne létre, amelyhez ezt követően akár további szlovák, román vagy akár délszláv csapatok is csatlakozhatnának" - fogalmazott Radnai Károly.

Kimaradt?