Norvégia lesz Spanyolország ellenfele a budapesti kézidöntőben

Norvégia–Spanyolország döntőt rendeznek vasárnap a budapesti Papp László Sportarénában a női kézilabda Európa-bajnokságon. Az északiak Svédország ellen győztek az elődöntőben, meggyőző teljesítménnyel. A svédeknek csak fellángolásaik voltak, az elején és a második félidő közepén egy sebességi fokozattal feljebb kapcsoló Heidi Lökéék ellen nem volt, nem lehetett ellenszerük.

Ahogy arra számítani lehetett, ezúttal egy másik arcát mutatta a norvég válogatott, mint a magyarok ellen. Mindez érthető, mert annak a meccsnek számukra már nem volt tétje, míg ezúttal a döntőért szálltak harcba skandináv riválisukkal, Svédországgal. Ráadásul míg legutóbb betegség miatt nem volt teljes a keretük, csak 14 játékost neveztek, ezúttal mindenki ott volt a fedélzeten.

A norvég szurkolók több nagyobb csoportban foglaltak helyet az arénában, volt aki kolomppal, míg mások trombitával és dobbal voltak felszerelkezve. Örömmel tapasztalhatták, hogy kedvenceik rögtön háromgólos előnyre tettek szert a svédek ellen. 6–3 után jött a svéd időkérés Helle Thomsentől. Sokra nem ment vele, mert nem sokkal később már hatgólos hátrányban volt csapata. A norvégoknál a győri Heidi Löke újfent ellenállhatatlan volt, de Silje Solberg is megtámogatta hátulról csapatát negyven százalék fölötti kapusteljesítményével.

A svédek dicséretére legyen mondva, hogy ezután megfogták a meccset, és szívós munkával visszajöttek mínusz egyre (25. perc: 10–9), az addig eredménytelen Isabelle Gulldén is elkezdett gólokat lőni. Hiába a hétperces norvég gólcsend, egyenlítenie nem sikerült a svédeknek, 13–11-re mentek Lökéék félidőben.

A svédek a folytatásban is csak egyig tudtak zárkózni, de a norvégok, Nora Mörk vezérletével visszaverték a felzárkózási kísérleteket, sőt a 47. percre 22–17-re el tudtak menni. Solberg védési hatékonysága nem csökkent, a svédek igazán nem találtak fogást az ellenfélen. Thomsen az 51. percben adott újabb tanácsokat csapatának.

Gulldén egyedül kevés volt a norvégok ellen, akiknél több jó teljesítmény is volt, és támadásban is határozottabbak voltak. Hatgólos előnnyel gazdálkodhattak a hajrában, és ez bőven elég volt a sikerhez. Norvégia 29–25-ös győzelmével kilencedik Eb-döntőjére készülhet, korábban ötször nyert kontinenstornán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?