Világbajnok német vagy a spanyol nagyok ászai kapják az Aranylabdát?

A Real Madrid pénteken hivatalos közleményben reagált Michel Platini minapi szavaira: az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke szerint az Aranylabdát világbajnok labdarúgónak kellene kapnia az idén – vagyis nem a Realt erősítő Cristiano Ronaldónak vagy Lionel Messinek (Barcelona).

A kommünikében a Real Madrid vezetősége meglepetésének ad hangot, hogy Michel Platini az Aranylabda-szavazással kapcsolatban rendszeresen hangot ad személyes véleményének, és ezzel mintegy nyomást gyakorol a voksolókra. „Az Aranylabda nem kollektív elismerés, hanem egyéni díj, amelyet minden évben a világ legjobb labdarúgójának ítélnek oda – olvasható a közleményben. – Azoknak, akik részt vesznek a voksoláson, kizárólag a jelöltek egyéni képességeit és munkásságát kellene figyelembe venniük."

A közleményben a madridiak leszögezik: semmi kétségük afelől, hogy Cristiano Ronaldo profi pályafutása legjobb évén van túl – nyomatékul felsorolják a csapattal nyert trófeáit éppúgy, mint az egyéni érdemeit az Aranycipőtől a Bajnokok Ligájában szerzett tavaszi gólkirályi címén át a kimagasló őszi gólterméséig. „Ha valamikor, akkor az idei formája alapján igazán megérdemli az Aranylabdát" – zárul a Real Madrid kommünikéje.

Michel Platini – aki játékosként háromszor érdemelte ki az Aranylabdát – sem kérdőjelezte meg, hogy Cristiano Ronaldo és Lionel Messi a világ két legjobb labdarúgója jelenleg, de a korábbi szokásokra hivatkozva szerinte az idén a világbajnok német válogatott valamelyik játékosának jár a díj.

Az 1956-ban alapított díjat 2009-ig a France Football újságírói ítélték oda, és a kritériumok között az egyéni teljesítmény mellett a csapattal elért sikerek is számítottak. A voksolás 2010 óta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) égisze alatt zajlik, és a végeredményt főképp a válogatottak csapatkapitányainak. valamint szövetségi kapitányainak – nem feltétlenül patikamérlegen kiegyensúlyozott – véleménye határozza meg.

Kimaradt?