Életben maradtak a HSC továbbjutási esélyei (FOTÓK)

Csattanós választ adott a HSC Csíkszereda jégkorongcsapata kritikusainak szerda este a román bajnokság alapszakaszának utolsó mérkőzésén. A több sebből vérző kék-fehérek kétgólos győzelmet arattak a teljes kerettel kiálló és már biztos elődöntős Brassói Corona ellenében. A HSC-ben nem eltiltás miatt nem léphetett pályára Tranca Dani, míg sérülés miatt Satek és Bíró Mátyás.

Kissé álmosan kezdődött az összecsapás, amely első lehetősége a hazai csapat előtt volt az újonnan érkezet Pasi Salonen révén, de Fülöp a helyén volt. Valamelyest aktívabb maradt a HSC köszönhetően egy emberelőnyös helyzetének is. Sajnos viszont egy újabb játékos iratkozhatott fel a sérültek listájára, miután Bíró Ottót a finn Hietamaki térdel leütközte. A csíki hokis előreláthatólag három napig kell pihenjen, így kérdéses a hétvégi játéka. Az első harmad második fele már jóval izgalmasabbra sikeredett. Mindkét oldalon adódtak helyzeteke, de Ruczuj és Fülöp is a helyén volt.

A második húsz percre megrázta magát a Brassó. A harmad túlnyomó részét nagy fölényben játszották, de hiába minden próbálkozásuk Ruczuj eszén nem tudtak túljárni egészen az utolsó másodpercekig. Ekkor Péter Róbert kapu mögül visszatett korongjára jól érkezet Obsut, aki élt az adódó lehetőséggel.

Az utolsó harmadra egy nagyon harcos csíki csapat korcsolyázott ki. Magukhoz ragadták a kezdeményezést és Gecse révén jött is az egyenlítés. Az öröm mindössze négy percig tartott, hiszen a vendégek Fodor révén újra előnyhöz jutottak. A HSC viszont nem adta fel. Küzdöttek becsülettel. Előbb az 50., majd az 52. percben pedig sikerrel is jártak. Mindkét alkalommal emberelőnyből volt eredményes a csíki csapat Bors, illetve az első mérkőzésén szereplő Salonen révén. A vendégek időt is kértek, hogy rendezzék soraikat. Ez valamelyest össze is jött, ám a csíkiak jól védekeztek. Egy perccel a vége előtt Fülöp helyére mezőnyjátékos érkezet, de ez a visszájára sült el és Bíró Tamás bebiztosította a győzelmet a HSC-nek.

A HSC minden reménye a Gyergyószentmiklósi Progymban maradt, amely szombaton, ha legyőzi a Bukaresti Steauát, akkor a csíki csapat továbblép a bajnoki elődöntőbe. Ellenkező esetben a HSC az ötödik helyért fog játszani a bajnokság végén.

Mestermérleg
Gál Sándor, HSC Csíkszereda: „Nagyon fontos volt ez a győzelem, hogy a csapat önbizalma helyrejöjjön. Annál is értékesebb mivel mi nagyon sok fiatallal álltunk fel, míg a brassóiak teljes kerettel jöttek. Alkalom volt bizonyítani, több fiatal is élt vele. Van egy pici esélyünk arra, hogy folytassuk a román bajnokságban. Reménykedem abban, hogy sportszerű mérkőzést fog játszani a Steaua és a Progym hétvégén”
Jerry Andersson, Brassói Corona: „Tudtuk, hogy a hazai csapat az első perctől az utolsóig fog küzdeni és ez be is vált. Egyrészt számukra létfontosságú volt a győzelem, továbbá egy csapatnál, ahol egy hét alatt ilyen sok minden történik, mint a HSC-nél ott nagy a bizonyítási vágy. Sajnos nem tudtak a játékosaink felpörögni erre a találkozóra. Talán egyes játékosok rájönnek arra, hogy az ilyen meccseken nem szabad fölösleges kiállításokat összehozni, amelyből a hazaiak profitáltak is és megfordították a mérkőzés állását.”

Kimaradt?