A drónos meccs után a szerbeket és az albánokat megbüntették

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága 3-0-s eredménnyel a házigazda szerbeknek ítélte a múlt kedden félbeszakadt, Albánia elleni belgrádi Eb-selejtezőt, ugyanakkor három pontot le is vont a hazai válogatottól - közölte pénteken a szerb szövetség (FSS).

Az FSS szerint a testület egyúttal arra is kötelezi őket, hogy a következő két hazai kvalifikációs meccsüket zárt kapuk mögött játsszák le az I csoportban, emellett mindkét szövetséget 100 ezer eurós bírsággal sújtották. Az UEFA egyelőre nem erősítette meg az FSS által közölteket. 

https://www.youtube.com/watch?v=SC0gd4r6QQQ

A mérkőzést az első félidő vége előtt néhány perccel szakították félbe, mert verekedés tört ki a két csapat játékosai között, amihez a nézők is csatlakoztak. Az incidens kiváltó oka az volt, hogy egy ismeretlen személy quadrocopterrel egy Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé. A nézők megdobálták az albán futballistákat, akik az öltözőbe menekültek, és a körülmények miatt nem akarták folytatni a játékot. Egyórás szünet után aztán a bíró a mérkőzést végleg lefújta. 

A Nagy-Albánia eszméje sérti a szerbeket, mert az Albániában, Koszovóban, Macedóniában és Görögországban élő albánok egy államban való egyesítését jelentené. A szerbek pedig a többségében albánok lakta Koszovó függetlenségét sem ismerik el, szerintük Koszovó Szerbia tartománya. 

A találkozón történtekért a Szerb Labdarúgó Szövetség az albánokat tartja felelősnek, Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szerint pedig az incidens politikai provokációnak tekinthető.

Kimaradt?