EL: csoportelső a Steaua, a tabella végén kullog az Astra (GALÉRIA)

A Bukaresti Steaua elsőként, az Astra Giurgiu pedig utolsóként „fordul a célegyenesbe” a labdarúgó Európa-liga csoportkörében. A fővárosiak csütörtökön este Raul Rusescu két góljávaé hazai pályán legyőzték 2-1-re a portugál Rio Ave csapatát. A Duna-partiak ezzel szemben ismét vesztesen hagyták el a pályán, ezuttal a Celtic Glasgow vendégeként.  

A-CSOPORT

Villareal–Zürich

A Villarreal magabiztos győzelmet aratott a Zürich felett, de csak a második félidőben vált fölényessé a sikere. Cani korai gólja után Marco Schönbächler jóvoltából az első játékrész hajrájában egyenlítettek a svájciak, a szünet után azonban egyértelművé lett, melyik a jobb csapat. A spanyolok a fordulást követően három perc alatt kétszer is beköszöntek – Luciano Vietto és Bruno Soriano volt eredményes –, majd pályára lépett Giovani dos Santos, aki szűk tíz perccel a vége előtt kialakította a végeredményt. A „sárga tengeralattjáró" győzelmének köszönhetően maradt a csoport élén.

Mönchengladbach–Apollon Limasszol

Sokáig csak Branimir Hrgotáról és Ibrahima Traoréról szólt a meccs, hiszen a két támadó egymással rúgatta a gólokat. A svéd futballista egyszer, míg guineai csapattársa kétszer vette be az Apollon kapuját, ezzel a németek a hajrában már háromgólos előnyben futballozhattak. Ezzel azonban még nem volt vége, mert Thorgan Hazard sem szeretett volna hátrányba kerülni a kanadai táblázaton – ennek érdekében kiosztott egy gólpasszt Patrick Herrmann-nak, majd ő maga is beköszönt. Az ebben a szezonban minden frontot figyelembe véve még veretlen Mönchengladbach megelőzte a ciprusiakat, és a csoportkör feléhez érve továbbjutásra áll.

  • Mönchengladbach–Apollon Limassol 5–0 
  • Villarreal–FC Zürich 4–1

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Villarreal                     3        2        1              0              9–2         +7           7
  • 2. Mönchengladbach      3       1         2              0              7–2         +5           5
  • 3. Apollon Limassol        3        1        0              2              3–11      –8           3
  • 4. FC Zürich                    3       0        1              2              4–8         –4           1

B-CSOPORT

FC Bruges–FC Köbenhavn

Sokáig semmi, aztán két gól. A koppenhágaiak a 89. percben előnybe kerültek, mégis csak egy ponttal gazdagodtak, mivel a 92. percben a spanyol Víctor Vázquez egyenlített.

Torino–HJK Helsinki

A Torino megérdemelt győzelmet aratott a szerzett gól és pont nélkül álló HJK ellen. Az olaszok első találatát Cristian Molinaro szerezte, a második félidőben Amauri hálószaggató találattal állította be a 2–0-s végeredményt.

  • FC Bruges–FC Köbenhavn 1–1 
  • Torino–HJK Helsinki 2–0

A B-CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Torino              3              2              1              0              3–0         +3           7
  • 2. FC Bruges       3              1              2              0              4–1         +3           5
  • 3. FC Köbenhavn              3              1              1              1              3–2         +1           4
  • 4. HJK Helsinki   3              0              0              3              0–7         –7           0

C-CSOPORT

Tottenham–Aszterasz

A meccs előtt a C-csoportot a görög Aszterasz Tripolisz vezette, és sokan úgy vélték Görögországban, hogy akár meg is csípheti a Tottenhamet Londonban. 

Az már mindjárt a meccs elején látszott, hogy nagyon lelkes és ügyes az Aszterasz, de képességek dolgában jobban van felvértezve a Tottenham. Ráadásul még 13 perc sem telt el, amikor Kane távoli lövésével megszerezte a vezetést a hazai csapat. 1–0

Ezzel az Aszterasz támadásra volt kényszerítve, de ennek a kényszernek csak módjával tudott engedelmeskedni a görög csapat, mert a hazaiak nyomtak. Ennek ellenére a 28. percben majdnem egyenlítettek a vendégek, de Parra kihagyta a lehetőséget. Nem úgy Lamela, aki a 29. percben 17 méterről jobbal, szenzációs mozdulattal csavarta a kapu bal oldalába a Tottenham második gólját. 2–0

A második félidőre úgy jött ki az Aszterasz, hogy ha törik, ha szakad, ki fog egyenlíteni. Egymás után jöttek a szögletek a hazai kapu elé, de Llorist nem dolgoztatták meg a vendégek.

Aztán alighogy kijött a szorításból a Tottenham, máris belőtte a harmadik gólt. A 66. percben négy ember között húzogatott Lamela a tizenhatoson belül, majd lőtt, de a lövés lepattant egy védőről, csakhogy éppen vissza Lamelához, aki meg sem várta, hogy leessen a labda, és kilenc méterről ballal azonnal a rövid sarkot vette célba, és mivel Kosicky semmit sem látott a védőktől, ki is kötött a kapuban a Tottenham harmadik gólja. 3–0

Támadásban maradt a Spurs, és a 75. percben újabb góllal örvendeztette meg híveit. Dembélé lőtt 16 méterről a jobb alsó sarok irányába, Kosicky ügyetlenül védett, kipattant róla a labda, éppen az ott ólálkodó Kane elé, aki néhány lépésről a hálóba passzolt. 4–0

Az Aszterasz összeomlott, a londoni csapat pedig újabb gólt ért el a 81. percben. Kane lőtt 10 méterről a rövid sarokra, szépen mentett az előtte álló védő, de a kipattanó tovább csorgott az alapvonal felé. Fazio nem hagyta, hogy kimenjen, középre ívelt, ahol érkezett Kane, és 7 méterről a hálóba fejelt. Mesterhármas. 5–0

Ezzel még nem volt vége a gólfesztiválnak, csakhogy a következő találatot az Aszterasz szerezte, mivel Lloris talán fölöslegesen kiállíttatta magát. A kaputól 17 méterre megítélt szabadrúgást Barrales végezte el, nem túl erős lövését azonban a kapuba beálló Kane beügyetlenkedte a hálóba. 5–1

Sima ügy volt, simán nyert a Tottenham, így az Aszterasz a harmadik helyre csúszott a csoportban.

Partizan–Besiktas

A Tottenhammel és az Aszterasszal is ikszelő Besiktas a harmadik fordulóban a csoport utolsó helyén szerénykedő Partizanhoz látogatott. A törökök Szerbiában semmit sem bíztak a véletlenre, és már a 18. percben előnybe kerültek a 30-szoros osztrák válogatott Veli Kavlak találatával. A fordulás után aztán jött a henger: a Chelsea-től a nyáron érkezett Demba Ba, valamint Oguzhan Özyakup és Göhan Töre is betalált, beállítva a 0–4-es végeredményt.

  • Partizan Belgrad–Besiktas 0–4 
  • Tottenham Hotspur–Aszterasz Tripolisz 5–1

A C-CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Besiktas           3              1              2              0              6–2         +4           5
  •     Tottenham       3              1              2              0              6–2         +4           5
  • 3. Aszterasz        3              1              1              1              4–6         –2           4
  • 4. Partizan           3              0              1              2              0–6         –6           1

D-CSOPORT

Salzburg–Dinamo Zagreb

A mesterhármast jegyző Alan vezérletével a Gulácsi Péterrel felálló Salzburg hazai pályán 4–2-re megverte a hajrában magára találó Dinamo Zagrebet. A triplázó brazil mellett a „Salzburg Fellainije", a bozontos hajú André Ramalho is betalált, míg a horvátok részéről Arijan Ademi, valamint a Manchester United kölcsönjátékosa, Ángelo Henríquez mattolta a magyar kapust, aki mindkét esetben tehetetlen volt, a Dinamo szép gólokkal kozmetikázott az eredményen. Ponto(ka)t azonban ez nem ért, Gulácsi csapata érvényesítette a papírformát, és átvette a vezetést a kvartettben.

Celtic–Astra Giurgiu

Vért izzadt, de otthon tartotta a három pontot a Celtic az Astra Giurgiu ellen. A gólcsap a hajrában nyílt ki, amikor Sztefan Scsepovics „léces" fejesével előnybe kerültek a kelták, akik négy perccel később Stefan Johansen lövésével megduplázták fórjukat – a norvég futballista kísérlete is a kapufáról pattant a kapuba. A románok szinte azonnal válaszoltak Gabriel Enache találatával, de az egyenlítésre már nem futotta az erejükből.

  • Celtic–Astra Giurgiu 2–1
  • Salzburg–Dinamo Zagreb 4–2

A D-CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Celtic                3              2              1              0              5–3         +2           7
  • 2. Salzburg          3              2              1              0              8–5         +3           7
  • 3. Dinamo Zagreb             3              1              0              2              7–6         +1           3
  • 4. Astra Giurgiu 3              0              0              3              3–9         –6           0

E-CSOPORT

Estoril–Dinamo Moszkva

A Dinamo Moszkva többek között Dzsudzsák Balázzsal, Kevin Kuranyival és Jurij Zsirkovval a kispadján kezdte a találkozót, amelynek első játékrésze nem hozott gólt. A második már igen, nem is akármilyet, Alekszandr Kokorin 25 méteres lövése kétkapufás találatot eredményezett. Az Estoril a 74. percben megkapta az esélyt az egyenlítésre, de Kléber kihagyta a Douglas kezezése miatt megítélt 11-est. Zsirkov és Kuranyi végül játéklehetőséget kapott, és a 80. percben előbbi biztosította be a moszkvaiak győzelmét egy fejessel, Yohan Tavares 95. percben lőtt szépségdíjas gólja már csak szépségtapasz volt az Estorilnak. Dzsudzsák Balázst nem cserélte be Sztaniszlav Csercseszov.

PSV–Panathinaikosz

A Panathinaikosz pont nélkül utazott Hollandiába, ahol úgy tűnt, hogy szintén nem terem babér a számára. A PSV Memphis Depay 43. percben szerzett góljával a 87. percig vezetett – a 20 éves holland válogatott játékos az eindhoveniek idénybeli tíz mérkőzésén kilencszer volt eredményes –, akkor azonban érkezett a csereként beálló Nikosz Karelisz, és döntetlenre mentette a meccset a vendégeknek.

  • Estoril–Dinamo Moszkva 1–2 
  • PSV–Panathinaikosz 1–1 

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Dinamo Moszkva         3              3              0              0              5–2         +3           9
  • 2. PSV   3              1              1              1              2–2         0              4
  • 3. Estoril Praia    3              1              0              2              3–3         0              3
  • 4. Panathinaikosz             3              0              1              2              2–5         –3           1

F-CSOPORT

Inter–St.-Étienne

Jó tízezer francia drukker kísérte el a St.-Étienne-t a milánói túrára, meglepetést várva a bajnokságban botladozó Inter ellen, míg az olaszoknál a legfontosabb hír a mérkőzés előtt Massimo Moratti távozása volt: a klub közelmúltjának leginkább meghatározó alakja lemondott tiszteletbeli elnöki posztjáról, így 19 év után elhagyta a klubot. Nem csalatkoztak szimatukban a gall szurkolók, mert az első félidőben a hazaiaktól csak az egykori St.-Étienne-játékos, Fredy Guarín iparkodott, míg a vendégektől Kévin Théophile-Catherine és Franck Tabanou többször is megdolgoztatta Juan Carrizo kapust.

A fordulást követően sem ébredt fel az Inter, ám előbb Tabanou, majd a cserecsatár, Kévin Monnet-Paquet sem volt képes kapuba találni az ötös sarkáról; igaz, Zdravko Kuzmanovics is megismételte ezt a mutatványt. Egyik háló sem rezdült meg, és az egy pontnak is tudott a végén örülni a népes gall tábor – az AS zsinórban harmadik csoportmérkőzésén is gól nélküli döntetlent játszott.

Dnipro–Qarabag

A macedón Muarem Muarem révén az azeri együttes megszerezte első gólját a csoportkörben, ezzel pedig rögtön az első győzelmét is, amivel máris továbbjutó helyen áll.

  • Dnipro Dnipropetrovszk–Qarabag 0–1 
  • Internazionale–Saint-Étienne 0–0

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Internazionale              3              2              1              0              3–0         +3           7
  • 2. Qarabag          3              1              1              1              1–2         –1           4
  • 3. Saint-Étienne                3              0              3              0              0–0         0              3
  • 4. Dnipro              3              0              1              2              0–2         –2           1

G-CSOPORT

Rijeka–Feyenoord

A Sevilla ellen az első fordulóban sima, kétgólos vereséget szenvedő, majd a belga Standardot szoros meccsen legyőző Feyenoord újra kemény ellenfélre akadt. A horvát bajnok Rijekának bőven voltak lehetőségei, és a hazaiak a 63. percben Andrej Kramaric találatával meg is szerezték a vezetést. A góltól felébredő hollandok sokat nem vártak az egyenlítéssel, három perccel később Toornstra módosította 1–1-re az állást.

A Rijeka nem adta fel, és végül be is gyűjtötte a három pontot: Kramaric előbb akcióból, majd tizenegyesből is betalált, így 3–1-re nyert a horvát csapat. A 23 esztendős csatár az első horvát, aki az Európa-liga történetében három gólig jutott a főtáblán.

Standard Liege–Sevilla

Finoman szólva sem kápráztatták el a csapatok a csekélyke számú közönséget az első félidőben, alig-alig jutottak el az ellenfél kapujáig a játékosok. A Sevilla azért legalább egy kapufáig eljutott Grzegorz Krychowiak révén, apró szépséghiba, hogy előtte lesen volt, így a játékvezető akkor sem adta volna meg a gólt, ha betalál a lengyel légiós. A Standard kiábrándító produkcióval rukkolt ki, sok mindenről tanúskodik az a statisztikai adat, hogy nem talált kaput a belga együttes az első 45 percben.

A fordulás után nagyot fordult a világ, a vendéglátók ugyanis elkezdtek futballozni, aminek köszönhetően jó mérkőzés alakult ki a második félidőre. Betónak több nagy védést is be kellett mutatnia, hogy a spanyolok ne kerüljenek hátrányba, közben azért Unai Emery együttesének is volt néhány lehetősége a kicsit fellazuló védelem ellen. Gól azonban nem született végül – pedig a 93. percben a Standard kétszer is megszerezhette volna a győztes találatot, Jorge Teixeira lövése blokkról vágódott a kapu mellé, míg a csereként beálló Vinícius Araújo ajtó-ablak helyzetben nem tudta eltalálni a bal alsó sarkot hat méterről...

  • Rijeka–Feyenoord 3–1
  • Standard Liege–Sevilla 0–0

A G-CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Sevilla               3              1              2              0              4–2         +2           5
  • 2. Standard Liege             3              1              1              1              3–2         +1           4
  • 3. Rijeka               3              1              1              1              5–5         0              4
  • 4. Feyenoord     3              1              0              2              3–6         –3           3

H-CSOPORT

Lille–Everton

A Lille és az Everton mérkőzésén az összecsapás kifejezést már a kezdő sípszó előtt felhasználhatta a sajtó, ugyanis előbb az angol és a francia szurkolók egy csoportja mordult egymásnak, majd a helyi rohamrendőrség oszlatta fel könnygáz segítségével a randalírozó angol fanokat. Ez az eset összehozta állítólag a két szurkolótábort, és közösen kezdték el hajigálni a rend őreit – a két labdarúgócsapatba azonban nem szorult ennyi tűz az első félidőben, meglehetősen unalmas 45 percet láthattunk. Egy-két pontatlan középtávoli lövés is élményszámba ment már, Muhamed Besic sárga lapja egyenesen kiemelt eseménynek számított.

Divock Origi, a Liverpool kölcsönjátékosa igyekezett leginkább a fordulást követően, de kaput ő sem talált, a másik oldalon Aiden McGeady hagyott ki ordító lehetőséget, majd a 89. percben Besic remek átadását a kapu mellé vágta Samuel Eto'o. Roppant alacsony színvonalú mérkőzést láthattunk, ennek kedvéért igazán kár volt átrendezni Lille belvárosát.

  • FK Krasznodar–Wolfsburg 2–4 
  • Lille–Everton 0–0

A H-CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Everton           3              1              2              0              5–2         +3           5
  • 2. Wolfsburg      3              1              1              1              6–7         –1           4
  • 3. Lille    3              0              3              0              2–2         0              3
  • 4. FK Krasznodar               3              0              2              1              4–6         –2           2

I-CSOPORT

Young Boys–Napoli

A fordulót megelőzően a csoport élén álló Napoli a DVSC-Teva által is jól ismert Young Boys otthonába látogatott. Az olaszok nem a legerősebb összeállításukban léptek pályára, hiszen José Callejón, Marek Hamsík és Gonzalo Higuaín is csak a kispadon kapott helyet, de az eredmény kedvezőtlen alakulása miatt mindhárman bevetési parancsot kaptak Rafa Benítez vezetőedzőtől.

A vendégeken azonban ők sem segíthettek – bár Callejón szerzett egy lesgólt –, a svájci együttes otthon tartotta a három pontot. Előbb a Paris Saint-Germain korábbi csatára, Guillaume Hoarau lőtte ki a jobb alsó sarkot, miután a Napoli-védők nem léptek ki rá, majd a ráadás perceiben Renato Steffen remek ütemű kiugratása után Leonardo Bertone emelt a kapuba a tehetetlen Rafael Cabral mellett. A Young Boys győzelmének köszönhetően átvette a vezetést a csoportban.

A hírek szerint a mérkőzést követően a feldühödött Napoli-drukkerek megtámadták a csapatbuszt, valamint verbálisan bántalmazták Benítezt.

Slovan Bratislava–Sparta Praha

A kvartett másik mérkőzése az első félidő hajrájában szurkolói rendbontások miatt félbeszakadt. A két csapat drukkerei átszakították a kerítést, és egymásnak estek, amelynek következtében a játékvezető az öltözőbe küldte a csapatokat. A negyvenöt perces kényszer-, és a tizenöt perces kötelező szünet után a csehek felőrölték vendéglátójukat.

A prágaiak David Lafata találatával szereztek vezetést – más kérdés, hogy a csapatkapitány körülbelül kétméteres lesen állt a gólja előtt –, majd Tiémoko Konaté helyezett a bal alsóba a Slovan védőinek asszisztálása mellett. A végeredményt az utolsó tíz percre fordulva Ladislav Krejcí állította be egy lendületesen végigvitt támadás végén. A Sparta győzelme után az eddig százszázalékos Napoli – rosszabb gólkülönbséggel – a csoport harmadik helyére szorult.

  • Slovan Bratislava–Sparta Praha 0–3 
  • Young Boys–Napoli 2–0 

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Sparta Praha  3              2              0              1              7–4         +3           6
  • 2. Young Boys    3              2              0              1              8–3         +5           6
  • 3. Napoli              3              2              0              1              5–3         +2           6
  • 4. Slovan Bratislava          3              0              0              3              0–10      –10         0

J-CSOPORT

Aalborg–Dinamo Kijev

Az Aalborg az első fordulóban 6–0-ra kikapott Bukarestben, azóta viszont szépen talpra állt, a Rio Ave után a Dinamo Kijevet is elintézte hazai pályán. A 3–0-ra nyerő dán csapat a legsimább győzelmet aratta a 19 órás mérkőzéseken.

Bukaresti Steaua–Rio Ave

Raul Rusescu az első két fordulóhoz hasonlóan ezúttal is eredményes volt a Steauában, sőt kétszer is bevette a Rio Ave kapuját, ezzel a szünetben 2–0-ra vezetett a bukaresti csapat. A második félidő elején a portugál gárda megszerezte első gólját a csoportkörben, ennél több örülni valója azonban nem volt, harmadszor is vereséget szenvedett.

  • AaB Aalborg–Dinamo Kijev 3–0
  • Bukaresti Steaua–Rio Ave 2–1

A J-CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Steaua           3              2              0              1              9–4         +5           6
  • 2. Dinamo Kijev 3              2              0              1              6–4         +2           6
  • 3. Aalborg           3              2              0              1              4–6         –2           6
  • 4. Rio Ave           3              0              0              3              1–6         –5           0

K-CSOPORT

Dinamo Minszk–Guingamp

A felek mínusz négy fokban kezdték a mérkőzést, és egy-egy ponttal gazdagabban fejezték be. A minszkiek az első pontjukat szerezték meg.

PAOK–Fiorentina

A Fiorentina a harmadik csoportellenfelét is legyőzte, de a PAOK-ot 3–0 helyett „csak” 1–0-ra. A gólt Juan Manuel Vargas lőtte, a saját lövése utáni kipattanót értékesítve. A firenzei csapat már hét mérkőzés óta veretlen idegenben az európai kupaporondon (5 győzelem, 2 döntetlen).

  • Dinamo Minszk–Guingamp 0–0
  • PAOK–Fiorentina 0–1

A K-CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Fiorentina       3              3              0              0              7–0         +7           9
  • 2. Guingamp      3              1              1              1              2–3         –1           4
  • 3. PAOK                3              1              0              2              6–4         +2           3
  • 4. Dinamo Minszk            3              0              1              2              1–9         –8           1

L-CSOPORT

Trabzonspor–Lokeren

A továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú mérkőzésnek ígérkezett a közönségcsalogatónak nem nevezhető Trabzonspor–Lokeren meccs, amely a török csapat kétgólos sikerével zárult. A hazaiak Mustapha Yatabaré szöglet utáni fejesével kerültek előnybe a második félidő elején, majd José Bosingwa előkészítése után Kévin Constant állította be a végeredményt a végjátékban.

A belga együttes a következő fordulóban saját közönsége előtt vehet revánsot a Trabzonsporon, annak a meccsnek is döntő szerepe lehet a továbbjutás szempontjából.

  • Metaliszt Harkiv–Legia Warszawa 0–1 
  • Trabzonspor–Lokeren 2–0 

AZ L-CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Legia Warszawa           3              3              0              0              3–0         +3           9
  • 2. Trabzonspor  3              2              0              1              4–2         +2           6
  • 3. Lokeren           3              1              0              2              1–3         –2           3
  • 4. Metaliszt Harkiv           3              0              0              3              1–4         –3           0

 

Kimaradt?