Megszületett Bulgária első BL-győzelme (GALÉRIA)

Elenyésző számú gól esett szerdán este a labdarúgó Bajnokok Ligájában ahhoz képest, hogy az egy nappal korábban szereplő csapatok rekordot döntöttek a mérkőzésenkénti 5-ös gólátlaggal. Ezért hát a második játéknap legfőbb jellemzőjeként azt emelhetjük ki, hogy a vendégcsapatoknak kedvezett.

Liverpool–Real Madrid

A Real Madrid még sohasem verte meg tétmérkőzésen a Liverpoolt, és most egyértelműen a bombaformában lévő Cristiano Ronaldóban bízva utaztak az Anfieldre a spanyolok, hiszen a portugál gólnagyüzem egymaga kettővel többször volt eredményes, mint az egész Pool. Az angoloknál még mindig Mario Balotelli bűnrossz formája a fő téma – nos, nem tagadták meg magukat a támadók, mert amíg az olasznak sokáig kellett várnunk első veszélyes megmozdulására, majd a szünetben le is cserélték, addig Cristiano Ronaldo az első félidő derekén megszerezte a vezetést csapatának, James Rodríguez csodás löbbölt asszisztja után. 0–1!

Ez volt az első Real-találat a „vörösök" hálójában, CR pedig megelőzte a BL örökranglistáján Lionel Messit, és már csak eggyel van lemaradva a gólrekorder, 71-nél járó realos klublegendától, Raúltól – miközben a Madrid, Barcelona vonulatot továbbgöngyölítve Iker Casillas 143. BL-mérkőzésével beérte Xavit a pályára lépési lista élén.

Ronaldo zsinórban 10. mérkőzésén szerzett gólt a Madridban, beállítva egyéni realos csúcsát, és Karim Benzema sem akart lemaradni róla, legalábbis ezen az estén nem, előbb ugyanis pazar ívben fejelte a kapuba Toni Kroos átadását (0–2), majd közelről az üres kapuba továbbította Pepe harcos előkészítését (0–3).

Egy döngő Coutinho-kapufával jelezte a Pool, hogy még nem végeztek a madridiak a mérkőzéssel, de a pihenőt követően ismét a vendégek voltak veszélyesebbek, csakhogy CR két ziccert is elrontott egymás után, majd a hajrá előtt átadta helyét Sami Khedirának. Brendan Rodgers az Adam Lallana, Emre Can, Lazar Markovics triót küldte pályára csereként, de ők sem váltották meg a világot ezen az estén: az eddig sem éppen depresszív Real még nagyobb önbizalommal készülhet a Barcelona elleni hétvégi szuperrangadóra.

Ludogorec-Basel

Bulgáriában a Ludogorec azért akart nyerni, mert a csoportkörben a Basel elleni hazai meccse a legjobb alkalom a három pont megszerzésére, míg a svájciaknál úgy gondolhatták, a Liverpool ellen megszerzett három pont csak akkor értékes, ha a bolgárok ellen meglesz a hat két meccsen. Ennek megfelelően nyílt sisakos játékkal kezdődött a mérkőzés, mindkét csapat gólra törően játszott.

Aztán a 18. percben Geoffroy Serey Die piros lapot kapott csúnya szabálytalanságáért. A gól után még a Basel nyomott, mintha Paulo Sousa úgy gondolta volna, csapata sok energiát spórolhat meg a gyors góllal. Aztán ahogy közeledett az első félidő vége, úgy javult fel a Ludogorec játéka, és a fordulás után is a bolgárok voltak meggyőzőbbek, a Baselnak tíz emberrel a hősies védekezés maradt.

Ez a 92. percig sikeresen ment, de a végén jött Jordan Minev, és góljával kicsikarta Bulgáriának az első BL-győzelmét (1–0).

Olympiakosz-Juventus

Kínos bajnoki döntetlennel a háta mögött érkezett a Juventus a félelmetes pireuszi katlanba, ahol az előző szezonban a Manchester United, az ősszel pedig az Atlético Madrid is vereséget szenvedett.

A hazai pálya előnyét kihasználva erősen kezdték a görögök a meccset, amit a Juventus kissé kényelmesen reagált le. Az 5. percben Mitroglu közeli lövése mellé ment, a 7. percben azonban már nagyot kellett védenie Buffonnak az argentin Dominguez bal felsőt célzó szabadrúgása után.

Húsz perc elteltével Tévez révén betalált az olasz bajnok, de les miatt érvénytelen volt a találat. Már majdnem fél órája játszottak a csapatok, amikor Dominguez egy apró varázslat után veszélyeztetett Buffon kapuja előtt, a 36. percben viszont már nem volt ellenszer.

A feltűnően sok hibával játszó Pirlo labdaeladása után Dominguez és Mitroglu építette fel az Olympiakosz támadását, a végén a görög csatár játszotta meg okosan a mögöttük érkező Pajtim Kasamit, aki 16 méterről a bal alsó sarokba lőtt. Gyönyörű találattal szerzett vezetést a görög együttes. 1–0

A statisztikák alapján helytállt a Juventus az első 45 percben, mégis szemmel láthatóan akadozott Allegri gépezete, de az olasz mester nem változtatott a szünetben, egy óra játékot követően azonban lehozta Pirlót, aki talán legrosszabb teljesítményét nyújtotta Juve-mezben.

Az utolsó húsz percre nagyon felpörgött a Juventus, a magasabb sebességfokozat pedig hozta magával a helyzeteket is. A 77. percben Tévez hibázott Robertóval szemben, aki hatalmas védésekkel tartotta életben csapatát. Morata bombáját a kapufára tolta a spanyol, majd egy újabb kemény Tévez-lövést is hárított, ezzel a mérkőzés hőse lett.

Atlético–Malmö

Egy félidőn át tudta tartani magát Madridban a Malmö: az Atlético a második félidőben turbó fokozatba kapcsolt, miközben a svéd bajnok koncentráltsága lelohadt, így könnyed győzelmet aratott a legutóbbi BL-döntős.

Szünetben még 0–0 volt az állás, ám fordulás után remek összjátékot követően gyorsan vezetést szereztek a „matracosok”. Arda Turan hozta zavarba a védőket a tizenhatoson belül, átadása után pedig Koke találta meg a jobb alsó sarkot.

Bő negyedórán belül Mario Mandzukic és Antoine Griezmann is betalált, előbb egy remek, tiki-takára épülő akció végén a horvát csatár előzte meg védőjét, majd egy a francia szélső került helyzetbe, és ugyan lövése után Robin Olsen kapusról magasan felpattant a labda, az végül a hálóban kötött ki.

A spanyol csapat győzelme az utolsó percekben vált kiütésessé. A 87. percben Koke a harmadik gólpasszát jegyezte szögletből, és a levegőből egész meccsen életveszélyes Diego Godín fejelt a hálóba, majd a hosszabbításban Alessio Cerci talált a hálóba második próbálkozásra: Atlético–Malmö 5–0.

Bayer–Zenit

Már az első félidőben is inkább a Leverkusen dominált, ám ekkor még nem tudta bevenni a Zenit kapuját. Ez a szünet után öt perc alatt kétszer is sikerült. Előbb az olasz Giulio Donati lőtte ki a jobb alsó sarkot 20 méterről, majd a csereként beálló Kirjakosz Papadopulosz fejjel volt eredményes egy szabadrúgás után. 2–0

A Bayer a 79. percben tíz főre fogyatkozott, miután Wendell megkapta a második sárga lapját, ám a Zenit ezt sem tudta kihasználni, maradt a 2–0. Sikerével a német gárda a csoport élére állt.

Monaco–Benfica

Az első félidőben mindkét oldalon egy-egy nagy lehetőség adódott. A Monaco már az 5. percben megszerezhette volna a vezetést, ám Lucas Ocampos a kaput sem találta el Dimitar Berbatov előkészítése után, a kissé álmosan kezdő Benficából pedig Lima lőhetett volna gólt, ha Danijel Subasic nem mutat be bravúrt. Berbatov ekkor már nem volt a pályán, mivel a 34. percben sérülés miatt le kellett cserélni.

A fordulás után is hiába gyűrték egymást a felek, gólt nem látott a monacói közönség. Erről leginkább Subasic tehet, aki újabb nagy védésekkel akadályozta meg a Benficát a győzelem megszerzésében. A lisszaboniak az utolsó negyedórában emberhátrányban játszottak Lisandro López kiállítása miatt, így a végén annak is örülhettek, hogy megszerezték első pontjukat a csoportban. 0–0

Anderlecht–Arsenal

A hazai közönség lelkes énekszava volt az első félidő legszebb momentuma, mert helyzetből egyet sem lehetett látni, egyedül Alexis Sánchez csipkedte magát igazán, a többiek pedig nem tudtak sokat hozzátenni a játékhoz. Az Anderlecht pedig igyekezett, de láthatóan ennyit tudott a belga csapat – ez pedig alig volt több a semminél.

A második félidőben valamelyest megélénkült az iram. Már lövéseket is láttunk, de ezek el sem találták a kaput. Aztán az általános nihilbe változatosságot hozott a 71. perc, amikor az Anderlecht váratlanul megszerezte a vezetést. Praet jobb oldali beadás után az álmélkodó, fel sem ugró Chambers és Flamini között Najar fejelt 8 méterről a kapuba. 1–0

Cserékkel frissített az Arsenal, de annyira elaltatta magát, hogy láthatóan nem tudott felpörögni üzemi hőmérsékletre, az Anderlecht pedig vérszemet kapott. Teljesen megváltozott a játék képe, az Anderlecht támadott, az Arsenal védelme pedig gyermeteg hibákat követett el, és csak a szerencse mentette meg Wenger csapatát a góltól.

Aztán a 89. percben minden egy csapásra megváltozott, mert előbb egy jobb oldali beadás után a középső védők feje felett átszállt a labda, éppen a kissé balra helyezkedő Gibbs elé, aki 10 méterről kapásból a hálóba vágta az egyenlítő gólt. 1–1

Alig egy perc múlva pedig már vezetett is a vendégcsapat. Welbeck küzdötte ki a labdát a tizenhatoson belül, majd jobbról élesen a kapu elé lőtte, ott tanyázott Podolski, és három lépésről nagy erővel a léc alá vágta az Arsenal vezető gólját. 1–2

Ezért a győzelemért nem sokan tettek volna fel egy lyukas garast sem a 88. percben, de Wenger csapata megragadta a veszett fejsze nyelét, és nyert.

Galatasaray–Dortmund

Aubameyang a 6. percben, Marco Reus tökéletes beadását követően szerezte meg a vezetést a Dortmundnak, majd a 18. percben is jókor volt jó helyen – ekkor Lukasz Piszczek volt az előkészítő. A szépségről Marco Reus gondoskodott egy halálosan pontos, távoli átemeléssel, a BVB egy félidő alatt eldöntötte a mérkőzést.

A második félidőben a 82. percben becserélt Adrián Ramos villant meg, aki egy perccel később már gólt is ünnepelhetett – Jürgen Klopp a Bundesligában csak szenvedő csapatának nagyon kellett ez a fölényes siker. A BVB százszázalékos a Bajnokok Ligájában, a 3. forduló eredményeit követően a Dortmund, Arsenal duó továbbjutása nagyon valószínű.

Kimaradt?