Félelmetes hangulatra számít a román-magyaron a The Guardian

A magyar–román rivalizálás az angol The Guardian hasábjain is megjelenik: a világ legelismertebb futballszakírói közé tartozó Jonathan Wilson többek közt Sátánról, Trianonról és a „Lesz még Bukarest magyar falu!" rigmusról is megemlékezik a szombati Eb-selejtezőt beharangozó cikkében, melyet a Nemzeti Sport szemlézett.

Wilson félelmetes hangulatot vár a román–magyarra, nagyon messze attól, amit Magyarországon tapasztalt az albánok elleni mérkőzésen. Most 2800 fanatikus magyar drukkerrel és száz százalékon pörgő román szurkolóhaddal számol, megemlítve: a román szövetség (FRF) a nagy bukaresti csapatok ultráinak juttatott jegyekkel igyekezett növelni a szurkolási hajlandóságot.

A két csapatról alkotott szakírói vélemény nem a legjobb: a románoknak „reális esélye van a kijutásra, mely első nagy tornájuk lenne az Euro 2008 óta”, de „össze sem hasonlíthatók a húsz évvel ezelőtti, vb-negyeddöntős csapatukkal”, míg a magyarokról a következők hangzanak el:

„Hatvan éve Magyarország elveszített egy vb-döntőt, amelyet valószínűleg meg kellett volna nyernie, és azóta olyan totális az összeomlása, hogy már csak három magyar játékos, Stieber Zoltán, Szalai Ádám és Dzsudzsák Balázs játszik a koefficiens alapján számolt tíz legjobb európai élvonalbeli bajnokság közül valamelyikben. Egyikük sem kerülhetett volna az Aranycsapat közelébe. Az északírektől elszenvedett 2–1-es vereség pedig semmi jót nem ígér.”

Wilson alaposan körbejárta a magyar–románt: szó esik itt Trianonról és Erdélyről, a „Lesz még Bukarest magyar falu” rigmusról, valamint a Sátán becenevű, feketében járó, autóján 666-os rendszámot viselő román kapitányról, Victor Piturcáról is, akinek unokatestvére egy bajnoki mérkőzést követően hunyt el 1978-ban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?