BL: sovány győzelmet aratott a Bayern és a Barca

Kevesen múlott, hogy Pep Guardiola bajor tiki-takája csődöt mondjon a masszív védelemmel felálló Manchester City ellen. A Bayern győzelmét Jeromé Boateng 90. percben szerzett gólja hozta meg. A többi favorit is - többnyire - hozta a közelezőt. 

BAYERN MÜNCHEN–MANCHESTER CITY

A remek kezdést követően váratlanul unalmasra sikeredett a folytatás, majd elkezdődött a Hart háborúja című film második része: az angol kapus, Joe Hart védte Müller, Mario Götze és David Alaba próbálkozásait is, amikor pedig már verve volt, Robert Lewandowski kisodródva az oldalhálót rezgette csak meg.

Semmilyen veszélyt nem jelentett a kapura ellenben a City, így az eltiltása miatt a lelátón ülő Manuel Pellegrini „beSMS-ezte" a csapatba James Milnert és Sergio Agüerót is, míg Josep Guardiola Arjen Robbennel frissített a hajrá előtt, majd pályára irányította Claudio Pizarrót is.

Már úgy tűnt, hogy sikerre vezetett Hart háborúja, amikor a 90. percben a korábban éppen a Citytől vett Jérome Boateng megszerezte élete első BL-gólját.  1–0!

Agüero pontot foghatott volna még csapatának, de Dantét lefutva nemcsak Manuel Neuer, hanem a kapu mellé is gurított: nagy nehezen nyert végül a Bayern – egy erősen középszerű mérkőzésen.

AS ROMA–CSZKA MOSZKVA

Három évet várt arra a Roma, hogy újra nekivághasson a Bajnokok Ligája küzdelmeinek, és amikor 2014. szeptember 17-én eljött ez a nap, annyira megörült neki, hogy tíz perc alatt eldöntötte mérkőzését a CSZKA Moszkva ellen.

A 6. percben Gervinho adott tökéletes labdát Juan Iturbének, akinek már csak a kapuba kellett helyeznie a labdát (1–0). Az argentin nagyon hálás volt csapattársának az asszisztért, és négy perccel később ő szolgálta ki a csatárt, aki megszerezte első, ám nem utolsó gólját (2–0).

Az újabb elefántcsontparti találatig azonban még várni kellett, a 20. percben Maicon lövésébe csak beleütni tudott Igor Akinfejev, de a labda a hálóban kötött ki (3–0). Fél óra elteltével ismét villant Gervinho, egy higgadt csel után ballal a jobb alsóba gurított (4–0). Az AS Roma lett ezzel az első olyan olasz csapat, amely egy BL-mérkőzés elején 31 perc alatt négy gólt tudott szerezni.

Ahol abbahagyták a „farkasok" az első félidőben, ott folytatták a másodikban. Öt perc elteltével Szergej Ignasevics öngóljának köszönhetően növelték előnyüket (5–0). Ez lett az első alkalom, hogy a Roma öt gólt szerzett BL-meccsen.

A 82. percben Ahmed Musa révén szépítettek a moszkvaiak, így 5–1-re nyert a Roma.

BARCELONA–APOEL

A Barca támadott, jött előre, de a tizenhatos vonala elé „beparkolt" vendégek falán nagyon nehéz volt átjutnia a hazai támadóknak. Helyzeteket alig-alig lehetett feljegyezni. Lövések voltak ugyan, de kaput ritkán találtak.

Aztán a 28. percben csak betalálta a Barca, méghozzá rögzített szituáció után: a bal oldalról érkezett Messi szabadrúgása, Piqué volt a leghatározottabb, és öt méterről a bal alsó sarokba fejelt. 1–0Ez a gól azonban csak arra volt jó, hogy megnyugtassa a hazaiakat, mert a meccs ezután sem lett jobb. Még Neymar volt a legaktívabb, de nagyon vigyáztak rá a ciprusi védők, amikor meg a csapattársait játszotta meg, a kollégák elpuskázták a lehetőséget.

A második félidőben annyiban változott a meccs képe, hogy az APOEL többször eljutott a Barcelona tizenhatosáig, de Ter Stegennek nem akadt védenivalója. Egészen kilátástalan meccset láttunk. Mintha a Barca csak túl akart volna lenni az egészen. A ciprusiak nagyon lelkesen védekeztek, de ennyi volt az összes erejük, támadást már nem tudtak építeni.

Bosszankodott a közönség is, hiszen még csak azt sem mondhattuk, hogy kimaradtak a hazai lehetőségek, mivel szinte nem is voltak helyzetek. A meccs utolsó percére felélénkült a találkozó, az egyik oldalon Messi, a másikon Gustavo Manduca dühöngött a kihagyott lehetőség után, aztán a bíró lefújta a meccset, amelyet jobb lesz elfelejteni.

AJAX–PSG

Az Ajax jelenlegi keretének labdarúgói összesen hat BL-gólt jegyeztek a mérkőzés előtt, éppen annyit, amennyit Zlatan Ibrahimovic szerzett még Ajax-játékosként az elitligában. A svéd csatár könnyen „előzhetett volna", ám a 14. percben lövését blokkolta a gólvonalon Veltman. A kipattanóra Edinson Cavani érkezett, aki közelről megszerezte a PSG-nek a vezetést – az amszterdamiak pedig a játékvezetőnél reklamáltak, mivel szerintük Lucas Moura szabálytalanul szerelte a gól előtt Boilesent. 0–1

A párizsiak uralták az első félidőt, amelyben az Ajax kapura lövésig sem jutott el. A holland csapat csak egyszer tudott fordítani 22 olyan mérkőzésen a BL-ben, amikor a szünetben hátrányban volt, és ez a bravúr most sem sikerült neki. A vereséget azonban elkerülte, ugyanis Lasse Schöne 74. percben elvégzett szabadrúgásánál Sirigu kapus nem volt a helyzet magaslatán. 1–1

A dán középpályás nem sokkal később a győztes gólt is megszerezhette volna az Ajaxnak, ám újabb szabadrúgása után Sirigu ujjheggyel a kapufára tudta tolni a labdát. Második félidei játékával az Ajax rászolgált az egy pontra.

CHELSEA–SCHALKE

Remekül kezdtek a londoniak (John Terry a 600. hivatalos tétmérkőzésén lépett pályára a klub színeiben), ráerőltették akaratukat a németekre, és nem is kellett sokat várni az első gólra. A 11. percben keményen letámadt José Mourinho együttese, majd Eden Hazard és Cesc Fabregas játszott össze, előbbi sarokkal készített elő, utóbbi pedig öt méterről nem hibázott. A gól előtt Fabregas és Max Meyer összecsúszott, a vendégek hevesen reklamálták, hogy a spanyol szabálytalan volt, de csak annyit értek el, hogy Klaas-Jan Huntelaar kapott egy sárga lapot. 1–0 

A kapott gól után is a Chelsea maradt támadásban, mindegyik akciójában benne volt a gólveszély, de nem sikerült növelnie az előnyét. Közben a Schalke csak ritkán jutott el Courtois kapujáig, a félidő hajrájában azonban ennek ellenére egyenlíthetett volna, Kevin-Prince Boateng lövését azonban nagy bravúrral hárította a kapus. Draxler kísérleténél azonban már a kapus sem tudott volna menteni, ám a fiatal tehetség ziccerben nem találta el a bal alsó sarkot.

A második félidőben is a Chelsea birtokolta többet a labdát, kicsit elkényelmesedett, amire rá is fázott: a 62. percben a semmiből egyenlített a Schalke. Fabregas veszítette el a labdát az ellenfél térfelén, Draxler vezérletével villámkontrát vezettek a németek, a nagyszerű támadást Huntelaar remekbe szabott, 15 méteres lövése zárta le, a labda védhetetlenül vágódott a jobb alsó sarokba. A két csapat ötödször találkozott a BL-ben, de a Schalke most először tudott gólt szerezni az angolok ellen. 1–1

Az egyenlítés után Diego Costa és Rémy azonnal beszállt a meccsbe (utóbbinak volt is nagy helyzete), a Chelsea pedig mindent megtett a győztes találat megszerzése érdekében, de végül nem tudott újabb gólt bepréselni Fährmann kapujába, így be kellett érnie hazai pályán a döntetlennel.

MARIBOR–SPORTING

A játéknap előtt nem a Maribor–Sporting meccs hozta lázba a futballvilágot. Sokáig úgy tűnt, hogy a csapatok gondoskodnak arról, hogy a játéknap után se sokan tudják, hogy volt egyáltalán ilyen mérkőzés. Aztán végül nem is lett olyan rossz a találkozó. Az első fél órában a portugálok akarata érvényesült, majd megérkezett a mérkőzésbe a szlovén csapat is. Ráadásul az első félidőben mindkét csapat eltalálta a kapufát is.

Aztán a második játékrészben sem akart a labda a hálóba vánszorogni   egészen a hajráig. A Manchester Unitedtől érkező – s, így a Bajnokok Ligájában is szereplő – Nani a 80. percben megszerezte a vezető találatot (0–1). A portugál játékos gondolt egy merészet, s a labdát a tizenhatos előterében befelé megtolta, majd ballal a jobb alsóba tekert. De összességében hiába lőtt többet kapura a Sporting, a 92. percben Luka Zahovic – a szlovén ikon, Zlatko Zahovic 18 esztendős fia – pontot mentett a Maribornak. 1–1

FC PORTO–BATE BORISZOV

A hazaiak algériai légiósa, a vb-n is látott Jaszin Brahimi előbb a Csernyik kapustól ajándékba kapott labdát váltotta gólra, majd a bal szélről indult meg befelé, és egy szóló végén a tizenhatoshoz érve kilőtte a hosszú alsót. A spanyol Granadától nyáron érkezett középpályás először volt eredményes tétmeccsen a Portóban, és rögtön duplázott is (később kiderült, hogy három találatig jutott).

A szünet előtt a hazaiak legértékesebb játékosának tartott – a transfermarkt.de 30 millió euróra becsüli az árát – kolumbiai Jackson Martínez is betalált (a jobb szélről középre lőtt labdát fejelte néhány méterről a kapuba), amivel végleg el is döntötte a mérkőzést a kezdetektől irányító, sokkal jobban játszó Porto. A csatárnak egyébként ez már a második gólja volt a BL-ben ebben a szezonba, hiszen a Lille elleni selejtezőn is betalált, a bajnokságban pedig négy meccsen öt gólnál jár, vagyis hét tétmérkőzésen hét gól a mérlege

A második félidőben Brahimi harmadszor is beköszönt (ezúttal szabadrúgásból), és megszerezte első portói gólját az Atlético Madridtól elcsábított spanyol Adrián és a Lorient-tól igazolt, csereként beálló kameruni Vincent Aboubakar is (a gólpasszt a Barcától kölcsönkapott Tello jegyezte).

Azt természetesen a kiütéses siker ellenére sem mondhatjuk, hogy a Porto ott lesz majd a végjátékban, de a jelenlegi forma és a keret erőssége alapján Julen Lopetegui csapata akár messzire is eljuthat.

ATHLETIC BILBAO–SAHTAR DONYECK

Az Athletic Bilbao–Sahtar meccsen az első félidőben a vendég ukránok játszottak enyhe fölényben. többet birtokolták a labdát (55–45 százalék), többet támadtak (20–13), és volt két, kaput eltaláló lövésük is (öt kísérletből), míg a hazaiaknak egy sem (négy próbálkozásból).

A második félidőben a játék képe nem sokat változott, bár a labdabirtoklást tekintve még inkább fölénybe került a vendégcsapat. A helyzetek számában azonban ez kevésbé nyilvánult meg. Maradt a gól nélküli döntetlen.

 

 

Kimaradt?