BL: kevesen múlott a Steaua-verő Ludogorec liverpooli pontszerzése

Kevesen múlott, hogy a Steauát kiütő Ludogorec Razgad pontot raboljon első Bajnokok Ligája mérkőzésén a sorozatba 5 év után visszatérő Liverpool vendégeként. A bolgár bajnok csak a hosszabbításban, 11-ből kapott góllal hajott fejet Gerardék előtt. A címvédő Real átgázolt az FC Baselen. 

OLYMPIAKOSZ–ATLÉTICO MADRID

Nem úgy indult a BL-idény a legutóbbi szezonban döntős Atlético Madrid számára, ahogy azt Diego Simeone eltervezte. A spanyol bajnok minimális különbségű vereséget szenvedett az Olympiakosz oroszlánkatlanjában.

A hazaiak szűk negyedóra játékot követően kerültek előnybe Arthur Masuaku átlövésével. A kis szöglet után Ibrahim Afellay gurította hátra a labdát a francia balhátvédnek, aki egy igazítás után húsz méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1–0).

Miután hátrányba került, az Atlético mindent megtett az egyenlítés érdekében, a spanyolok több ígéretes helyzetet is kidolgoztak, újabb gólt azonban egy kontratámadás végén a görögök szereztek. Az Olympiakosz játékmestere, Alejandro Domínguez lódult meg a bal szélen – Juanfran nem tudta vele tartani a lépést –, majd a tizenhatos magasságában középre passzolt. A Fulhamtől kölcsönkapott Kosztasz Mitroglu átengedte a lábai között a labdát, amely így Afellay elé került, aki két Atlético-védő gyűrűjében megtartotta a labdát, aztán 12 méterről ellőtt Jan Oblak mellett (2–0).

Nem sokáig ünnepelhettek azonban a vendéglátók, Mario Mandzukic okos fejesével kisvártatva szépítettek. Az előrehúzódó balhátvéd, Cristian Ansaldi mintaszerű beadása után a horvát center olyan tökéletesen bólintott a kapuba, hogy még Megyeri sem háríthatott volna (2–1).

A második félidőben Simeone – avagy az őt helyettesítő Germán Burgos másodedző – cserékkel próbálta elősegíteni, hogy a vendégek pontot mentsenek, de Alessio Cerci és Antoine Griezmann pályára küldése sem hozta meg a várt hatást.

Sőt, a hajrához közeledve az Olympiakosz Kosztasz Mitroglu góljával végleg eldöntötték a három pont sorsát. A jobb szélen Pajtim Kasami „csúnyán” megverte emberét, beadását követően a görög csatár az ötösön átvette a labdát, lefordult Mirandáról, majd Oblak lábai között a kapuba gurított. Az Atlético védelme – tőle szokatlan módon – ismét nem állt a helyzet magaslatán (3–1).

A hajrában a vendégek Griezmann közeli találatával még szépítettek (3–2) – a francia szélső Koke passza után pofozta a labdát a kapuba –, de az egyenlítésre már nem maradt idő, a Primera División címvédője meglepő vereséggel kezdte a csoportkört.

JUVENTUS–MALMÖ

Az első félidőben a Malmö védelmének feltörésével hiába próbálkozó Juve szűk egy órányi játékot követően tetszetős akció végén szerezte meg a vezetést: Tévez passzolt több védő között a tizenhatoson belül Kwadwo Asamoah-hoz, aki sarokkal visszatette a labdát társa felé, a dél-amerikai pedig futtából, higgadtan a jobb alsóba továbbított (1–0).

Sokan már valószínűleg elkönyvelték az egygólos Juve-sikert, amikor a 30 esztendős csatár a büntetőterület előteréből szabadrúgásból hajszálpontosan csavart a kapu bal oldalába (2–0). Ha nem is brillírozva, de a torinói együttes legyőzte ellenfelét.

REAL MADRID–FC BASEL

A címvédő Real Madrid a Basel ellen kezdte meg menetelését a Bajnokok Ligája 2014–2015-ös szezonjában. A nyári igazolások közül James Rodríguez és Toni Kroos is a kezdőben kapott helyet. Az első percekben érezni lehetett, hogy jó iramú találkozót láthat a Bernabéu közönsége.

A Real Madrid a meccs elején szélről belőtt labdákkal operált, ám kevés sikerrel, a Basel határozottan védekezett. A 14. percben azonban megtört a jég: James Rodríguez sarokkal ugratta ki Nachót a tizenhatoson belül, a védő 10 méterről tüzelt, a labda Suchyn irányt változtatva vágódott a hálóba, öngól (1–0).

A Real Madrid mezőnyfölénybe került, a vezető gól megszerzése után uralta a találkozót. A 30. percben meg is duplázta előnyét a királyi gárda: Luka Modric adott fantasztikus passzt külsővel Gareth Bale-nek a Basel védelme mögé, a walesi válogatott átemelte a kapujából kirontó Vaclíkot, majd az üres kapuba passzolt (2–0).

Sokáig nem kellett várni, máris jött a harmadik madridi találat, egészen pontosan két perccel később. Ismét Modrictól indult az akció, a horvát irányító a jobb szélen futó Bale-hez játszott, aki az alapvonalról laposan lőtt középre, az érkező Cristiano Ronaldo pedig néhány lépésről az üres kapuba belsőzött (3–0).

A 37. percben újabb góllal terhelte meg a Basel kapuját a Real Madrid: Ronaldo csinált egy lövőcselt a tizenhatoson belül, majd Benzemának gurított vissza, aki középről, 12 méterről lőtt, a Samuelen megpattanó kísérletet nagy bravúrral még védte Vaclík, ám a kipattanót James Rodríguez az üres kapuba kotorta. (4–0)

A gólcsap még nem zárult el ekkor sem az első félidőre a Bernabéuban, ugyanis egy perccel később szépíteni tudott a Basel. Derlis González ugrott ki, lefutotta Pepét, és 18 méterről, a jobb oldalról kilőtte a jobb alsót, Casillas hiába nyújtózkodott, nem ért le (4–1).

A szünetre megnyugtató előnyre tett szert a Real Madrid a Paulo Sousa irányította Basel ellen. A svájci vendégeknek kisebb csodára lett volna szükségük ahhoz, hogy megszorongassa a Real Madridot, ám nem nehéz kitalálni, hogy ez nem következett be. A Basel ugyan támadóbb felfogásban futott ki a második játékrészre, ám ez vajmi kevés volt a sztárjátékosokból álló galaktikusok ellen.

A 61. percben Sergio Ramos állított Föld körüli pályára egy kecsegtető helyről elvégzett szabadrúgást, majd hat perccel később a helyére beálló Varane kis híján gólpasszt adott. A Baselnek… A francia válogatott védő ugyanis felfejelt egy felívelést az égbe, így a labda González elé hullott, az uruguayi lövését azonban nagy bravúrral szögletre tolta Casillas.

A 72. percben csak Bale önzőségén múlt, hogy nem született meg a Real Madrid ötödik gólja: a walesi remek labdát kapott Jamestől, a tizenhatoson belül ketten is jöttek mellette, ám Bale passz helyett lőtt, egyenesen bele Vaclíkba…

A 76. percben az előre húzódó Schar tüzelt 20 méterről, kísérletének a bal oldali kapufa állta útját.

A 80. percben a Basellel kevésbé volt kegyes a kapufa: Cristiano Ronaldo remekül kényszerítőzött Karim Benzemával, a francia csatár pedig 14 méterről, középről, irgalmatlan erejű lövést zúdított kapura, a labda a keresztlécről a hálóba vágódott, ezzel kialakult a végeredmény is (5–1).

LIVERPOOL–LUDOGOREC RAZGRAD

A BL-be öt év szünetet követően visszatérő Liverpool a sorozat újoncát, a hősies küzdelemben főtáblára jutó bolgár kispcsapatot fogadta. A készülődés, fogadkozás nagy volt az Anfied Roadon, a fogadtatás és a hangulat hátborzongató, de a mérkőzésről ez már korántsem volt elmondható.

Nagy lendülettel kezdtek a hazaiak (Balotelliék már a középkezdésből a kapunak rontottak), de ahogy az Aston Villa elleni hétvégi bajnokin is, úgy kedd eset is akadozott a gépezet a támadóharmadba érve, így meddőnek bizonyult a hazai labdafölény: mindössze egyetlen kaput eltaláló lövést jegyezhettünk fel a szigetországi szenvedéssel és bátor bolgár helytállással jellemezhető első félidőben.

A második játékrészt jóval nagyobb lendülettel kezdte a Pool, tíz perc alatt megtriplázta lövései számát, de egy-egy távoli kísérlettel a razgradiak is jelentkeztek. A Liverpool valamivel élesebb lett támadásban, de az idő múlásával a „vörösök” játéka egyre idegesebb lett.

Mindeközben a Ludogorec vezetése centiken múlt, az egy szem csatár, Bezjak került ziccerbe, de 12 méterről a jobb oldali kapufa tövét találta el, az ismétlés pedig mellé ment.

A többnyire eseménytelen találkozó elképesztő utolsó tíz percet hozott. A 82. percben Mario Balotelli megszerezte első liverpooli gólját Alberto Moreno beadása és a vendég védők közreműködésének segítségével (1–0). Így ő lett az első olasz játékos, aki négy különböző csapat (Inter, Man. City, Milan) mezében is gólt szerzett a Bajnokok Ligájában.

A letörtségből felszabadult hazai drukkerek ezt követően komoly érzelmi hullámvasútra ülhettek fel: a 90. percben a csereként beállt Dani Abalo Hamza Junesz indítása és a kapujából bizonytalanul  kimozduló Mignolet megkerülése után egyenlített a bolgár csapatnak. 1–1.

Alig két perccel később (már a hosszabbításba érve) az egy hete igazolt kanadai kapus, Milan Borjan is hibázott: balszerencsésen vett át egy hazaadást, majd buktatta a tizenhatoson belül őt támadó Manquillót, a játékvezető pedig büntetőt ítélt.

A tizenegyest Steven Gerrard váltotta higgadtan gólra (2–1), ezzel megmentette csapata becsületét, és bebiztosította a három pontot a Bajnokok Ligájába 2009 után visszatérő Liverpoolnak. A Ludogorec Razgrad pontot érdemelt volna, pár percen és egy kis higgadtságon múlt a játéknap legnagyobb meglepetése.

ZENIT–BENFICA

Nem indult fényesen az El-döntős, portugál bajnok lisszaboniak számára az összecsapás, hiszen a csoportkör első gólját épp a Zenitet erősítő Hulk szerezte meg, Satov nagyszerűen szöktette a védők között a brazil támadót, aki szépen tekert Artur mellett a kapuba (0–1).

A hazai kapus számára hamar még rosszabbra fordult a helyzet, hiszen a 18. percben piros lapot kapott, a helyére érkező Paulo Lopest pedig gyorsan felavatták: a 22. percben Danny bal oldali szöglete után Witsel fejesét már csak a gólvonal mögül tudta kihúzni (0–2).

Az emberhátrányban lévő portugálok becsülettel küzdöttek ugyan, de gólt ezen az estén nem tudtak szerezni, így már az sem segített rajtuk, hogy az oroszok sem találtak be ismét.

AS MONACO–BAYER LEVERKUSEN

A Monaco Bayer Leverkusen elleni mérkőzésén csendesebben csordogált az első félidő, egyik csapat sem jutott el kaput eltaláló lövésig.

A helyzet nagyságrendileg a szünet után sem változott, a 61. percben ennek ellenére megszerezte a vezetést a házigazda, a korábbi leverkuseni Berbatov fejjel készítette le a labdát Joao Moutinhónak, akinek megpattanó lövése végül a hálóban kötött ki (1–0). A Monacónak ez volt az egyetlen, kaput eltaláló próbálkozása az egész meccsen, a Levekusen végül eljutott kettőig, de gólt így sem szerzett, így vereséggel zárt.

BORUSSIA DORTMUND–ARSENAL

A két klub újkori szokásainak megfelelően több sérült csillaguk is csak a lelátóról nézhette az angol–német futballháború legújabb felvonását. Amely elképesztő iramban indult, különösen az Arsenal játékosai száguldoztak mesés sebességgel – de csak saját térfelükön. Két helyzetig így is eljutottak Arsene Wenger tanítványai az első félidőben, ám Danny Welbeck a kisebbiket és a nagyobbikat is elpuskázta, miközben Wojciech Szczesnynek két hatalmas bravúrt is be kellett mutatnia.

Jobb napjukon a dortmundiak ennyi ziccerből öt gólig is eljutottak volna, most viszont annak az egynek is örültek, amelyet az igen aktív Ciro Immobile szerzett, a teljes vendégvédelem lefutása után. 1–0!

Kevin Grosskreutz gólpassza élményszámba ment, és a német nem sokkal a szünet után is kiosztott egy asszisztot, ezúttal Pierre-Emerick Aubameyangnak: 2–0!

Szinte önkívületi állapotban kezdett el futballozni ezt követően a Dortmund, ám Aubameyang két helyzetet is kihagyott gyorsan egymás után (az egyikből a lécet legalább eltalálta), miközben Wenger bedobta a Santi Cazorla, Alex Oxlade-Chamberlain kettőst a betliző Mesut Özil és Aaron Ramsey helyére, majd Lukas Podolskit is pályára vezényelte a gall.

Aubameyang mellett Henrih Mhitarjan is könnyedén triplázhatott volna, ha kissé higgadtabb, de ugyanezt elmondhatjuk Welbeckről is.

Érdekes, színvonalas mérkőzésen nyert odahaza a Dortmund, teljesen megérdemelten.

GALATASARAY–ANDERLECHT

Az igen gyors játékot bemutató belga bajnok nagyon sok fejfájást okozott a törököknek, de Fernando Muslera két nagy védéssel 0–0-n tartotta a félidei eredményt. Cesare Prandelli ugyanakkor moroghatott, mert a Galatasaray nem nagyon tudott helyzeteket összehozni…

Az Anderlecht jó játékára az 52. percben góllal tette fel a koronát, a belgák tízese, Dennis Praet kuszálta össze a védőket, majd lőtt laposan kapufás gólt. Az Anderlecht a 91. percig tartotta az előnyt, ám akkor jött a Galata-kedvenc Burak Yilmaz, aki legalább egy pontot megmentett a törököknek. Az Anderlecht nagyon bánhatja az Alekszandar Mitrovics által az 55. percben kihagyott ziccert – a belga csapat simán megnyerhette volna a mérkőzést.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

A-CSOPORT

  • Juventus–Malmö FF 2–0 (Tévez 59., 90.)
  • Olympiakosz Pireusz–Atlético Madrid 3–2 (Masuaku 13., Afellay 31., Mitroglu 73., ill. Mandzukic 38., Griezmann 86.)

B-CSOPORT

  • Real Madrid–FC Basel 5–1 (Suchy 15. – öngól, Bale 30., C. Ronaldo 32., J. Rodríguez 37., Benzema 79., ill. González 37.)
  • Liverpool–Ludogorec 2–1 (Balotelli 82., Gerrard 93. – 11-esből, ill. Abalo 91.)

C-CSOPORT

  • Benfica–Zenit 0–2 (Hulk 6., Witsel 22.)
  • Monaco–Bayer Leverkusen 1–0 (Moutinho 61.)

D-CSOPORT

  • Borussia Dortmund–Arsenal 2–0 (Immobile 45., Aubameyang 48.)
  • Galatasaray–Anderlecht 1–1 (B. Yilmaz 91., ill. Praet 52.)

Kimaradt?