Hoki: a csíkiak nyerték a múlt szezonból elhalasztott kupadöntőt

Nagyszerű győzelmet aratott a HSC Csíkszereda jégkorongcsapata a múlt idényből elhalasztott Románia-kupa döntőjében a Brassói Corona ellen. A csíki csapat küzdeni akarásból jelesre vizsgázott és a győzelemnek köszönhetően jó hangulatban várhatja a jövő hétvégi MOL Liga idénykezdetet.

Ellentétes előjelekkel várhatták a csapatok a Románia-kupa döntőt. A Brassó úgy jutott be a fináléba, hogy még gólt sem kapott, míg a HSC megszenvedett a csoportkör utolsó mérkőzésén a Gyergyószentmiklósi Progym ellen. Ugyancsak a Gyergyószentmiklós elleni mérkőzésen Bíró Gergőt hátulról leütötték, aminek következtében a csatár válla kificamodott és több hetes pihenő vár rá. És ha ez még nem lett volna elég Erik Sapdyt is elmeszelte a szakszövetség fegyelmi bizottsága, miután a Progym elleni találkozó 11. percében – fejre, nyakra irányuló támadás miatt – 5+20 perces büntetést kapott. Így a HSC csupán két légióssal – Sjölund és Curilla – állt ki a kupadöntőre, ellentétbe a Brassóval, amely teljes légiós kontingensét bevetette.

Christer Dreberg, a HSC vezetőedzője, kényszermegoldásokkal kellett előrukkoljon és ezt a mérkőzés elején nem nagyon szokták a játékosok. Enne hamar következménye is lehetett volna, hiszen a 2. percben Zsók lőtte telibe a kapuvasat. A kék-fehérek lassan magukhoz tértek és kiegyenlítetté vált a játék. Lassan-lassan jöttek a csíki helyzetek is, amelyek közül a legnagyobbat Sjölund hagyta ki a 11. percben, amikor állva hagyta a brassói védelmet, de Fülöp eszén már nem tudott túljutni. A tempó nem volt eget verő, így a csapatok könnyen olvasták egymás játékát.

A második játékrészre valamelyest felgyorsult a játék. A helyzetek egyre sűrűbben alakultak ki a kapuk előtt, de Ruczuj és Fülöp mindannyiszor a helyén volt. Az első gólra 27 percet kellet várni. Ehhez kellett a csíki hátvédsor hibája, amelyből a Saluga-Mihály Á. páros lógott meg és utóbbi talált be könyörtelenül. A Cenk alattiak öröme azonban nem tartott sokáig. A 29. percben Mihály Ede egy precíz és pimasz – a rövid felsőbe lőtt – góllal egyenlített. A folytatásban kínozták egymást a csapatok. A játékrész végén a HSC előtt adódtak nagyobb lehetőségek Saluga kiállítása nyomán, amikor a csíki játékosok Fülöpből nagy kapust csináltak.

A mérkőzés utolsó felvonására a játék színvonala alaposan visszaesett. A jég szikrázott, kőkemény küzdelem folyt a pályán és látszott, hogy ebből hosszabbítás lesz. Bár a harmad utolsó percére a csíkiak emberelőnybe kerültek Nagy Csaba kiállítása nyomán. Ezzel viszont sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem tudtak élni.

A húsz perces ráadásban szemmel láthatóan fáradtak a csapatok. A Brassó valamivel jobban bírta szusszal, ami a korongtartásban látszott meg, de a HSC veszélyes kontrákat vezetett. Egy ilyen helyzetből jött a győztes találat is. A 77. percben Sjölund lökete csattant a kapuvason, míg a lecsorgó korong összeszedésében Piszarenko volt szabálytalan. Jöhetett a kiállítás. A négy a három elleni szituációt pedig Nagy Istvánra hegyezték ki a HSC játékosai, aki köszönte a bizalmat és a buli kör széléről a ketrecbe továbbította a pakkot, megszerezve a csíki csapatnak a hőn áhított kupagyőzelmet.

Eredmény

  • HSC Csíkszereda – Brassói Corona 2–1 (0–0, 1–1, 0–0, 1–0) – h.u.
  • Gólszerzők: Mihály Ede (29.), Nagy István (77.), illetve Mihály Árpád (27.).

Christer Dreberg, a HSC Csíkszereda vezetőedzője. „Elégedett vagyok azzal, amit a srácok mutattak az elmúlt napok alatt. Korábban is mondtam, hogy csak akkor tudunk sikeresek lenni, ha egységesen, csapatként küzdünk. Ezt a döntőben megtettük és ez volt a siker kulcsa. Nálunk nem egyének kell játsszanak a jégen, hanem a csapat. Ez a kupagyőzelem nem visszavágás a tavaly elvesztett bajnoki döntőért. Tanultunk az akkor elkövetett hibákból és építkeztünk azokból. Fiatal csapat vagyunk, ezt szem előtt kell tartani. Jól bírtuk a hosszabbítást is, nem fáradtunk. Fejlődni kell, továbbra is ilyen keményen kell készülnünk, mint ahogy tettük azt az elmúlt időszakban. Mindig egyre nagyobb szinteket kell meglépni és akkor sikeresek tudunk lenni. Nagyon örvendünk a győzelemnek, mert ezáltal megtudtuk köszönni a szurkolóknak és a támogatóknak a bizalmat, amelyet felénk árasztanak. A városért és szurkolókért is küzdöttünk, nekik is nagy részük van ebben a sikerben.”

Kimaradt?