Újra HÁÚ! – II. Carpathian Gladiator a Gyilkostónál

A Forfun Egyesület második alkalommal szervezi meg az országban egyedülálló, Carpathian Gladiator néven ismert akadályfutó versenyt szeptember 20-án a Gyilkos-tónál. A tavalyi sikereken felbuzdulva az idén még nagyobb gőzzel épül a kihívásokkal tarkított, öt kilométeres pálya, mely több mint húsz mesterséges és természetes, erő és ügyesség próbáló akadályt foglal magába.

Bizonyítsd be, hogy annál azért keményebb fából faragtak! – hangzik el idén is a gladiátoros felhívás.

Fárasztó, de izgalmas, kihívásokkal teli, magával ragadó verseny ez: legyőzni a határokat és közelebb kerülni önmagadhoz. A szervezők kreativitása a szívatás terén mondhatni határtalan: a pálya kiválasztásánál a vizes, mocsaras, sáros talajt részesítik előnyben a kellemesen selymes puha pázsit helyett, az akadályok megtervezésénél pedig koránt sem az óvodai mászkálókra, sokkal inkább a katonai kiképzéseknél használt elemekből, illetve azok továbbfejlesztett típusaiból inspirálódott eszközökre kattantak rá. Röviden a gladiátori és amazoni képességeket górcső alá véve azt mondhatjuk, a benevezők számot adhatnak rugalmasságukról, kitartásukról, erőnlétükről, és nem utolsó sorban saját humorzsákjuk szintjéről is.

„Egyrészt egy izgalmas sportolási lehetőség, mely a profi sportolók mellett az amatőrök számára is lehetőséget nyújt kipróbálni saját határaikat, másrészt egy különleges turisztikai program is, mely vendégéjszakákat hoz a városnak” – mondta Pál Levente, a  Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ igazgatója, aki a ForFun Egyesület frontemberével, Laczkó Angi Lászlóval vállalta magára a rendezvény szervezését.

A tavaly 19 településről 81 amazon és gladiátor – középiskolásoktól a fél évszázadot megért versenyzőkig több korosztály – vette sikeresen az akadályokat: nekifutásból felstartoltak a kétméteres falra, derékig gázoltak a pár fokos vízben, sárban kúsztak-másztak, majomlétrán és tarzan-kötélen csüngtek, míg erejük engedte.

Résztvevők a versenyről

Erőtől duzzadó, telivér izomzatú gladiátorok és amazonok mellett már a tavaly is jelentkeztek hús-vér emberek, sőt, inkább csak ők, akik felismerték és elismerték önmagukban, hogy nem csak ösztönből viadorok, és emelni kívánták az élni akarás vágyától duzzadó adrenalin szintjüket. A tavalyi versenyzők elmondják, mire lehet számítani.

„Fárasztó volt, nagyon fárasztó, de tetszett. Eleinte még próbáltuk minél szárazabban megúszni az akadályokat, kikerülni a vizet, a mocsarat, amit lehet, de aztán annyira magával ragadott az adrenalin, hogy már csak az volt bennem, hogy mennem kell előre, ezt végig kell csinálni és már semmi nem érdekelt.”, mondta a gyergyószentmiklósi Márton András. Orbán Botond úgy vélte, a gladiátorkodás kimerítőbb, mint egy ötperces, legkeményebb legényes, habár az se kutya. A női versenyzők számára is kemény a feladat, hiszen ugyanazzal a pályával kell megbirkózniuk, mint a férfiaknak, és adott esetben nem olyan nagy élmény átgázolni a derékig érő patakon, ugyanakkor örömüket fejezték ki, hogy a szabadban végzett sportok, versenyek egyre népszerűbbek lesznek Romániában is összegeztek az amazonok: a gyergyószentmiklósi Burján Anna és a bukaresti Nita Camelia.

Meg szabad húzni a határt

Bár ez a verseny arról szól, hogy ki mennyire képes önmagával határtalankodni, vagyis belemenni olyan helyzetekbe, melyek jóval meghaladják a komfort zónáját, az önostorozás mellett azért mégis csak van lehetőség enyhítésre: amennyiben túl nehéznek bizonyulna néhány megpróbáltatás, akkor azok teljesítését plusz feladatokkal, néhány fekvőtámasszal, guggolással úgymond ki lehet váltani.

Nők és férfiak egyaránt jelentkezhetnek egyénileg vagy akár csapatban is, a benevezési korhatár 14 és 71 év közt, akár csapatokban is. Tehát aki még lépést sem nyargalt dzsungeles körülmények között, szeptember utolsó előtti szombatján akkor is nyugodtan elcsattoghat gladiátorkodni. A lényeg egyszerű: oda kell állni a startvonalhoz és hatvan szívdobbanással később nekilódulni az élet legnagyobb kalandjának, miközben senkinek sem kell mérsékelnie a tüdejéből felfakadó decibellszámot sem: HÁÚ!

Az egyénileg regisztrálóknak augusztus 20 – szeptember 12-ig 70 lejt, szeptember 13-19. között 80 lejt kell fizetniük, míg a helyszínen benevezőknek 90 lejbe kerül a versenyen való részvétel. A csapatban való jelentkezéshez minimum négy személy szükséges. Számukra a nevezési díj augusztus 20 – szeptember 12-ig 50 lej, a szeptember 13-19. között regisztrálóknak 60 lej. A helyszínen benevező csapatoknak 80 lejbe kerül a részvétel. A benevezési díj tartalmaz egy energizáló csomagot, ebédet, valamint egy Carpathian Gladiator-pólót is. Az állami és civil polgárvédelmi alakulatok tagjai 10 lej kedvezményben részesülnek. Jelentkezni előzetesen a www.carpathiangladiator.ro weboldalon lehet.

 

Kimaradt?