Győztök vagy meghaltok! - botrány a román futballban

Az erdélyi és a román lapok véleménye szerint botrányos dolgot művelt a Román Labdarúgó Szövetség, amikor egy olyan szerzeményt fogadott el a román válogatott új himnuszának, amelyben Benito Mussolinitól származó idézet is fellelhető – összegezte vasárnap az origo.hu.

A Jurnalul.ro írása szerint a Román Labdarúgó Szövetség számtalan ostoba döntésén, és politikával mélységesen összefonódottságából adódó mellényúlásán túl, újabb botrányos dolgot művelt: a nemzeti válogatott új himnuszába, az Iris együttes szerzeményébe ugyanis egy Benito Mussolinitől származó idézet is belekerült.

A Kolozsvaros.ro beszámolója szerint a himnusz egyik fő refrénje az, hogy "Győztök vagy meghaltok!". Márpedig a kérdéses szlogen Mussolini 76 évvel korábbi buzdítását másolja, az olasz fasiszta vezető az 1938-as olasz-magyar labdarúgó vb-döntő előtt küldte el híres üzenetét Vittorio Pozzo szövetségi kapitánynak: "Vincere o morire!" ("Győzünk vagy meghalunk!").

A portál szerint "a román labdarúgás vezetői úgy vélték, a nemzeti teljesítményhiánynak ilyenfajta lökésre van szüksége, hogy elérje a továbbjutást", de az Európa-bajnoki selejtezők előtt ez akár öngóllal is felérhet, ha mindez az UEFA és/vagy a FIFA vezetőinek fülébe jut. Márpedig a rasszizmus elleni harc során a baklövéseket rendkívül szigorúan büntetik, és a román szövetség ezzel akár az európai versenyekből meghatározott időre szóló kitiltást is kockáztatja.

A román válogatott az Eb-selejtezők F csoportjában Magyarország, Görögország, Finnország, Észak-Írország és a Feröer-szigetek ellen lép majd pályára.

Kimaradt?