Gyilkostó: a tereptriatlon legnehezebb szakasza következik

Szombaton, július 26-án rendezik meg a Gyilkostónál az országos tereptriatlon versenyt. A magas szintkülönbségek miatt a versenyzők szerint az országos futamok között ez az egyik legnehezebb, de a Szent Anna tónál szervezett versennyel együtt a legszebbként is nyilvántartott megmérettetés.

2013-ban szervezett először triatlon versenyt a Gyergyószentmiklósért Turisztikai Egyesület. Az idei versenyre már közel háromszor többen jelentkeztek, mint tavaly, ugyanakkor a mostani futam már hivatalosan is része az országos versenynek. A rendezvényt a hegyimentőkből álló Red Lake Climbing Club szervezi, együttműködve a Gyergyószentmiklósért Turisztikai Egyesülettel, de sokban segítik munkájukat a hegyi csendőrök, helyi rendőrök is. A rendezvényt Gyergyószentmiklós Város Önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa támogatja.

Sportban a Gyilkostó turizmusának jövője

„Tavaly a turizmus élénkítése érdekében vetődött fel az ötlet, hogy szervezzünk outdoor programokat a Gyilkos-tóhoz. Így kerekedett ki a triatlon ötlete, hiszen így olyan sportemberek érkeznek ide, akik szeretik a hegyekben művelhető sportolási lehetőségeket is kihasználni. Nem titkolt szándékunk, hogy aztán mikor idelátogattak és beleszerettek a hegyeinkbe, térjenek vissza családostól, akár egy hosszabb vakációra is”, fogalmazott Tatár Attila főszervező. A tavaly felállított cél egyre jobban beérik: idén már a több mint százhúsz versenyző kilencven százaléka a gyergyói vidéken keresett szállást a verseny idejére, így a rendezvényből a szállásadók is profitálnak.

Nagy segítség ez az üdülőtelepnek, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy a Gyilkostó és a Békás-szoros turisztikai látványosságai csupán néhány órára kötik le az utazók figyelmét: leparkoló autókból gyorsan kipattannak az átutazók, néhány fényképet készítenek a fenyőfákkal fűszerezett csoda-tóról, aztán ugyanezt a műveletsort megismétlik a szoros impozáns sziklafalai előtt, majd tépetik tovább egyéb célok felé. A látványos üdülőtelep turizmust kiszolgáló szálláshelyei minimális bevételnek örvendhetnek az átutazó turizmus miatt. Az outdoor sportolási szokások versenyszerű művelése segíthet a helyzeten, vélik a szakemberek.

Sportolóként is egyedi élmény a Gyilkos-tó

Nem csupán a Gyilkos-tó számít egyedi jelenségnek Kelet-Európában, de a versenyzők is különleges élményekre számíthatnak. A triatlon verseny 700 méteres úszó távját ugyanis a fenyőtörzsektől díszített tóban teszik meg a versenyzők. A szokatlanul alacsony, 16-17 Celsius fokos hőmérséklet miatt minden benevezettnek neoprén ruházat szükséges. Így azonban az oly látványos tömegrajt elmarad, egyéni időt számolnak a versenyzőknek, ez azonban mit sem csorbít a verseny értékéből. A második alkalommal szervezett Gyilkost Tereptriatlon Verseny útvonala és hossza ugyanaz, mint tavaly: 700 méter úszásra, 32km bringázásra és 7,5 km terepfutásra készülhetnek a versenyzők egy olyan terepen, amely országos viszonylatban is a legszebbnek tekinthető a terep-triatlonok futamai között.  

Szépen fejlődik Erdély kalandfővárosa

„Gyergyóban ez lehet az idei legnagyobb attrakció, és ezt bizonyítja, hogy tavalyhoz képest háromszorosára nőtt a részvételi arány. Az előzetes bejelentkezéseket tekintve jóval meghaladta a százhúszat a versenyzők száma és figyelembe véve, hogy a nagyrészük az ország különböző részéről érkezik ide, többen közülük családdal, barátokkal, így ki lehet jelenteni, hogy Erdély kalandfővárosa egyre inkább hiteles lesz, a turizmus fellendítését is bátran remélhetjük a sporttól, mivel egyre több outdoor-programnak leszünk a házigazdája”, mutatott rá Tatár Attila főszervező, a Gyergyószentmiklósért Turisztikai Egyesület vezetője.

A szombati verseny nemzetközire nőtte ki magát, hiszen magyarországiak mellett a Moldáv Köztársaságból is vannak nevezettek.  A verseny július 26-án reggel hét órakor a nevezésekkel kezdődik, a sportolók minden információt megkaphatnak a www.triatlon.visitgheorgheni.ro honlapon.

 

Kimaradt?