Legyőzték a horvátokat: a négy legjobb közt a magyar vízilabdások

A magyar férfiválogatott egy góllal legyőzte a horvátok nemzeti csapatát a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfitornájának utolsó csoportfordulójában, a hétfői program zárómérkőzésén. Ezzel százszázalékos teljesítménnyel, mind az öt meccsét megnyerve végzett a B csoport élén, s jutott egyből az Eb legjobb négy csapata közé.

A 2013-ban világbajnok magyar együttes és riválisa, a 2012-es londoni olimpiai bajnok horvát válogatott a Hajós-uszodában, telt ház, hatezer ember előtt csapott össze a hazaiak számára kedvező előjelek mellett. Túl a Benedek Tibor szövetségi kapitány irányította alakulat meggyőző formáján a statisztika is inkább honi sikert ígért, merthogy az eddigi Európa-bajnokságokon egymással vívott meccsek többségét a magyarok nyerték.

A hétfő esti összecsapáson az első magyar emberelőny kimaradt, a horvátoké viszont nem (0-1). A folytatásban kölcsönösen jól működtek a védelmek, mígnem fél perccel az első szünet előtt a rivális másodszor is bevette Nagy Viktor kapuját (0-2). A második negyedet kapufán csattanó magyar lövés vezette fel, emberelőnyből a horvátok ugyanakkor betaláltak (0-3). Mielőtt kedvét szegte volna a hazaiaknak a hosszas gólképtelenség, Hosnyánszky Norbert megtörte a jeget: bombája nyomán a labda a kapu jobb oldalában kötött ki (1-3).

Röviddel ezután a változatosság kedvéért előbb Erdélyi Balázs révén a bal sarokban landolt, Szivós Márton lövése nyomán pedig a léc alatt csapódott a hálóba a labda (3-3). Ötméteresből jutottak előnyhöz megint a vendégek (3-4), ennél nagyobb baj volt viszont, hogy Hosnyánszky kipontozódott. Vigaszul Varga Dénes látványos, és főképpen hatásos kísérlettel vette be a jobb felső sarkot (4-4).

A nagyszünet után hosszú percekre „befagyott" az eredmény, a változást - amikor a harmadik negyedből már öt perc letelt - Madaras Norbert hozta el, aki emberelőnyös támadás lezárásaként a bal felső sarokba lőtt, viszont akciógól formájában jött a válasz is (5-5). Viszont kettős fórból sem tudtak betalálni a horvátok.

A befejező játékrészben sokáig nem módosult az állás, aztán a negyed közepén Erdélyi passzát Tóth Márton húzta be a kapuba, de szinte azonmód érkezett a felelet is (6-6). Negyvenöt másodperccel a vége előtt a center Hárai Balázs villant meg, remek csavarja után a kapufáról pattant be a labda (7-6). Egyenlíteni már nem tudott az ellenfél, győzött - ötödik meccsén ötödik sikerét begyűjtve - a Benedek-csapat.

A magyar válogatott szerdára - mint a szintén csoportelső montenegrói együttes is - pihenőnapot kapott, s legközelebb pénteken száll vízbe az elődöntőben az olasz-horvát párharc győztesével. A másik ágon Szerbia és Görögország csatázik a négy közé kerülésért. Benedek Tibor a lefújás után elmondta, hogy több ok miatt is fontos volt a mérkőzés, és nem engedhették meg, hogy egyetlen mérkőzést is félvállról vegyenek. „Egyrészt nem szerettük volna megkapni a szerbeket az elődöntőre, ehhez nem lehetett kikapni, másrészt a közönségünket ki kellett szolgálni. A meccs elején messziről lőttünk, és a horvát kapus mindent védett. Közelebb kellett mennünk, és akkor már nem maradtak el a gólok."

A szövetségi kapitány hozzátette: nem tud választani, hogy az olasz vagy a horvát csapat lenne-e jobb az elődöntőre. „A lényeg, hogy felpörögve érkezzünk a pénteki összecsapásra, és nem szabad leengedni a következő napokban."
 

    Korábban:
    B csoport:
Franciaország-Németország 8-7 (1-0, 0-2, 4-4, 3-1)
Szerbia-Spanyolország 8-6 (2-2, 1-0, 1-1, 4-3)
    A csoport végeredménye: 1.Magyarország 15 pont, 2.Szerbia 10, 3.Horvátország 8, 4.Spanyolország 7, 5.Franciaország 3, 6.Németország 0

    A csoport:
Montenegró-Grúzia 17-2 (4-0, 4-0, 4-1, 5-1)
Románia-Oroszország 11-8 (3-2, 3-1, 3-2, 2-3)
Görögország-Olaszország 9-9 (4-2, 0-4, 3-2, 2-1)
    A csoport végeredménye: 1.Montenegró 13 pont, 2.Olaszország 11, 3.Görögország 10, 4.Románia 6, 5.Oroszország 3, 6.Grúzia 0

Kimaradt?