Világbajnok marosvásárhelyi táncosok

Marosvásárhelyi táncospár nyerte el Kínában szeptember 22-én a világbajnoki címet a 16-18 éves korcsoport latin-amerikai tánc kategóriában.

A Dance Art Sportklub két táncosa, a tíz éve egy párt alkotó Paul Moldovan és Cristina Tătar a legnagyobb meglepetést okozta az edzőknek, a szülőknek és mindenki másnak, aki ismerte őket. Bár a kimagasló eredmény nem volt előzmény nélküli, hiszen kilencszer nyertek már hazai bajnokságot és többször jöttek haza külföldi versenyekről is első díjjal, Romániának most meghozták a világbajnoki címet is.tanc vilagbajnok ae 01

Cristina tizenegyedikes, Paul tízedikes az Alexandru Papiu Ilarian Főgimnáziumban, mindketten 4-5 éves koruktól táncolnak. Somodi Katalin és Somodi Márton edzőpáros tíz éve foglalkozik velük.

Ahogy Somodi Márton a maszol.ro-nak mondta, nem elég a tehetség, ahhoz, hogy kimagasló eredményt érjen el valaki. Kitartásra, fáradhatatlanságra, rendszeres munkára van szükség.

„Ezek a fiatalok heti több alkalommal járnak edzésre, egy-egy verseny előtt pedig napi több órát edzenek. Évente kétszer, egy-egy hétre mennek vakációra” – részletezte az edző, kiemelve a szülők jelentőségét is a sikerben, hiszen, ahogy fogalmazott, a szülők hozzáállása, támogatása nélkül nem lehetett volna eredményeket felmutatni. A szülő biztatja a gyerekét, hozza-viszi az edzésekre, ruhát, cipőt vásárol neki, fizeti az edzéseket, a felkészüléseket, a turnékat, versenyeket.tanc vilagbajnok edzo ae

Kezdetben nem kerül sokba, egy ruha és cipő szükséges csupán. Ám, ha komolyabbá fordul, akkor nagyobb befektetésre van szükség. Az a ruha, amelyben kiáll a zsűri elé a táncos, akár ezer euróba, vagy még annál is többe kerül. A táncparkettre kiálló táncospárnál minden apró részletet megfigyel a zsűri.

„Fontos a frizura, a smink, az öltözék, cipő, de még az is, hogy hogyan köszönünk, hogyan köszönjük meg a zsűrinek az értékelését” – sorolta Cristina, aki szeretné a 23 év alattiak világbajnoki címét is megszerezni, ugyanis jövő évtől a felnőtt kategóriában fog versenyezni.tanc vilagbajnok kupa ae

Paul felidézte a versenyt. Elmondta, hogy élete legjobb formáját hozta, úgy érzi, hogy így még nem táncolt soha. „Mikor észrevettem, hogy a többi táncos kezd elfáradni, még jobban belehúztam, éreztem, hogy ez most a mi táncunk lesz” – magyarázta a fiatal táncos, aki máris a következő versenyekre összpontosít.

Marosvásárhelyen december 15-16-ţn szervezi meg az Art Dance Sportklub a legközelebbi versenytánc-kupát.

Kimaradt?