A serpák fele már otthagyta a Mount Everest alaptáborát

Egyes helyszíni jelentések szerint szerdán összepakolt és elhagyta a Mount Everest alaptáborát a nepáli serpák fele a múlt pénteki, tizenhárom halálos áldozatot követelő tragédia miatt, több expedíció pedig szintén a hazatérés mellett döntött a fejlemények fényében.

Egy amerikai hegymászó telefonon arról számolt be az AP hírügynökségnek, hogy szerdán reggel sok serpa elhagyta az alaptábort, és a következő két napban a hegyi vezetők közül még többen térhetnek haza. Ugyanakkor az egyelőre nem világos, hogy az alaptáborban tartózkodó mintegy négyszáz serpa mindegyike csatlakozik-e a tragédia miatt gyakorlatilag sztrájkot hirdető társaikhoz, és egyes kisebb expedíciók állítólag továbbra is bíznak abban, hogy meg tudják támadni a világ legmagasabb hegycsúcsát az idei szezon során.

Tulszi Gurung serpa azt mondta az AP-nek, hogy szerdán délig megközelítőleg a serpák fele hagyta ott az alaptábort. Ő az előző nap úgy nyilatkozott, hogy a hegyi vezetők úgy döntöttek, elhunyt társaik iránti tiszteletből nem másznak már az idén. Egy másik serpa pedig úgy fogalmazott szerdán, hogy "sokunk számára lehetetlen folytatni a mászást, amíg három barátunk a hó alá van temetve".

A szerdai napon egy új-zélandi és egy amerikai expedíció is bejelentette, hogy a tragédia miatt az idénre felfüggesztik a mászást és hazatérnek. Idén összesen 21 expedíció 334 tagja kapott mászási engedélyt a Mount Everestre a nepáli hatóságoktól.

A serpák azután döntöttek a hazatérés mellett, hogy múlt pénteken 13 társuk életét vesztette, három pedig eltűnt egy lavina következtében. A hegyi vezetőket akkor temette maga alá a lezúduló hótömeg, amikor köteleket feszítettek ki és létrákat állítottak fel egy lavinaveszélyes részen az alaptábor felett, hogy azok segítségével a tapasztalatlanabb mászók is fel tudjanak jutni a hegyre. Ez volt a Mount Everest történetének legsúlyosabb katasztrófája.

Kimaradt?