A müncheni bíróságon kezdődik Bernie Ecclestone „utolsó köre”

Csütörtökön kezdődik Münchenben Bernie Ecclestone bírósági tárgyalása, amelyet a nemzetközi sajtó „az utolsó körként” emleget a 83 éves sportvezető F1-es pályafutásában. A vád megvesztegetés. Ecclestone kilátásai nagyon rosszak, többéves börtönbüntetést kaphat.

A történet régi, Ecclestone a Formula–1 gazdasági jogainak eladása során 44 millió dollárt fizetett az akkori tulajdonos BayernLB nevében eljáró Gerhard Gribkovskynak, hogy annak a vállalatnak adja el az F1-es jogokat és annyiért, amelyet és amennyit ő kijelöl. Gribkovsky már évek óta börtönben ül, s bár Ecclestone elismerte, hogy lefizette Gribkovskyt, azt mondta a pénz átadásáról, hogy azért történt meg, mert a német zsarolta őt – Ecclestone szerint hamis vádakkal akarta feljelenteni a brit adóhatóságoknál, neki viszont megért ennyit, hogy elkerülje a vizsgálatokat és a pereskedést. Angliában el sem ítélték, mert rossz vádpontban indult ellene per.

Münchenben azonban jobban felkészültek a jogászok, s csoda kellene ahhoz, hogy Ecclestone és ügyvédjei kimagyarázzák a 44 milliós átutalást.

Korábbi hírek szerint Ecclestone-nak a német jogrendszer szerint lehetősége van rá, hogy a folyó pernek véget vessenek abban az esetben, ha az alperes egy bizonyos összeget felajánl a kincstárnak vagy egy jótékony alapítványnak. Ehhez az ügyészség és az ügyben eljáró bíró beleegyezése is szükséges, Ecclestone esetében az összeg 300 millió euró lehet.

Csakhogy Ecclestone maga mondta, hogy neki ennyit nem ér meg a szabadsága.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?