Újabb két erdélyi magyar hegymászóért izgulhatunk

A nagyváradi Varga Csaba és a marosvásárhelyi Lokodi Levente együtt indul idén nyáron két nyolcezres csúcs, a Gasherbrum I. és a Broad Peak megmászására - írja a 4bakancs.com szakportál. Mint korábban írtuk, az aradi Török Zsolt vezeti azt a román expedíciót, ami az Annapurna megmászását tűzte ki céljául.

A két erdélyi magyar hegymászó társa lesz a Angliában élő békéscsabai Suhajda Szilárd is. Ők hárman egy nagy nemzetközi mászócsapat tagjaiként tervezik a pakisztáni Gasherbrum I-es és Broad Peak megmászását. Június 20-án indulnak Budapestről és terveik szerint augusztus 9-én érkeznek majd vissza Budapestre.

A két csúcs különlegessége, hogy Erőss Zsolt a 2007-es expedíciója alkalmával első magyar hegymászóként ugyanezt a két csúcsot mászta meg sikeresen. Magashegyi teherhordó segítségét és oxigénpalackot természetesen nem fognak igénybe venni.

Elsőként a 8051 méteres Broad Peak megmászását tervezik, a kettő közül ez a csúcs, ami közelebb esik a K2-höz. A csúcs fő nehézsége, hogy 8000 méter fölött egy több száz méter hosszú kitett gerincen kell végigmenni. A 8080 méteres Gasherbrum I-es a nehezebben mászható csúcs, ahogy Varga Csaba a 4BAKANCS hegymászó portálnak elmondta a japán kuloár, a 2-es és 3-as tábor közötti valamint az a fölötti szakasz a csúcsig is kifejezetten nehéznek mondható.

Habár, ahogy Varga Csaba mondta Pakisztánban találhatóak a „legolcsóbb nyolcezresek”, mégis egy ilyen expedíciónak óriási költségvetése van, jelen esetben a két csúcs megmászása, repülőjegy, felszerelés, pótlással együtt egy személyre 6000-6500 euró, amely összegnek még csak a fele áll rendelkezésre.

https://www.youtube.com/watch?v=lJ31Ug5NhV0

Varga Csaba a nyári expedíció alkalmával el akar látogatni a K2 alaptáborába, megtapasztalni milyen, szeretné érezni a K2-t, aminek külön érdekessége idén, hogy éppen hatvan éve 1954-ben mászták meg el először.

 

Kimaradt?