Madridi döntetlenjével a Chelsea került közelebb a BL-döntőhöz

Nem született gól az Atlético Madrid és a Chelsea összecsapásán a Bajnokok Ligája elődöntőjének első felvonásán. Hiába támadott többet a házigazda spanyol együttes, nem tudta gólra váltani mezőnyfölényét, így az angol csapat került lépéselőnybe. Visszavágó jövő hét szerdán Londonban.

Defenzív összeállításban küldte pályára együttesét José Mourinho, a Chelsea kezdőcsapatából nagy taktikai harcra következtethettünk. Fernando Torres ott volt a pályán korábbi csapata ellen. Az Atlético Madridnál kezdett Thibaut Courtois, aki kölcsönben van a Chelsea-től és esetleges szereplését nagy felhajtás övezte.

Az Atlético Madrid a sorozatban egyedüli veretlen csapatként igyekezett megőrizni remek mérlegét, ennek megfelelően támadóbb szellemben is kezdte a mérkőzést. Diego Costa többször is veszélyeztetett, ám helyzetbe nem tudott kerülni. A Chelsea számára nem kezdődött jól a találkozó, negyedóra elteltével ugyanis le kellett cserélni Petr Cecht.

A cseh válogatott kapus Koke szögletét fölé paskolta, ám Raul Garcíát alálökték, így szerencsétlenül esett, és nem tudta folytatni a játékot. A 41 esztendős Mark Schwarzer váltotta a kapuban – az ausztrál kapuvédő a Bajnokok Ligája kieséses szakaszának legidősebb kapusa lett.

Huszonöt perc elteltével az Atléticónál volt többet a labda, a Chelsea mélyen tömörült, Fernando Torres magányosan kóborolt elöl, kaput eltaláló lövést (ha nem számítjuk Koke szögletét, amit a keresztléc alól ütött ki Cech) egyik csapat sem tudott produkálni. Az első angol helyzet Ramires nevéhez fűződik, a jobb szélre kitolt brazil a 16-os jobb sarkától tüzelt, jócskán mellé...

A madridiak mezőnyfölényben voltak, de többnyire csak távoli kísérletekkel veszélyeztettek, Mario Suárez kísérlete a 35. percben kis híján beakadt. A hajrában jó szögből végezhetett el szabadrúgást a Chelsea, ám David Luiz a tizenhatos sarkáról a sorfalba bombázott. A házigazda beívelései rendre nem jutottak el a támadókhoz, a vendégek zártan és agresszívan védekeztek.

Az első félidő nagy taktikai harcot és küzdelmet hozott, gólt azonban nem. A játékrészben 63 százalékban volt az Atléticónál a labda, a házigazda tízszer lőtt kapura, a Chelsea csak kétszer.

A fordulás után kissé aktívabb volt a Chelsea az első percekben, Frank Lampard távoli lövéssel próbálkozott, sikertelenül. Az angol csapat kapujában Mark Schwarzer jó teljesítményt nyújtott, a rutinos ausztrál kapus megbízhatóan védett, jól mozdult ki a beadásokra is.

A Diegót váltó Arda Turantól várhatta Diego Simeone, hogy egy kis lendületet ad csapatának. A taktikai csata azonban folytatódott, nagyobb helyzet egyik csapat előtt sem adódott, mindkét védelem jól zárt, hiába volt aktívabb az Atlético, nem tudta bevenni a Chelsea kapuját. John Terry, a Chelsea csapatkapitánya megsérült, le is kellett cserélni – újabb nagy veszteség José Mourinhónak.

A londoni visszavágóra további két emberét elveszítette a Chelsea: Frank Lampard és John Obi Mikel is sárga lapot kapott, így mindkét középpályásnak ki kell hagynia a visszavágót – a spanyoloknál Gabi nem léphet majd pályára, szintén sárga lapok miatt.

A 80. percben egy jobb oldali beadásnál Arda Turan emelkedett a legmagasabbra, ám az ötös bal sarkáról mellé fejelt. A 89. percben David Luiz végezhetett el szabadrúgást a tizenhatos vonaláról, ám fölé durrantott, ez volt a legnagyobb lehetőség az utolsó percekben.

A Chelsea kedvező helyzetből várhatja a londoni visszavágót, amelyet jövő hét szerdán rendeznek.

Kimaradt?