Egyelőre még nem döntötték el a serpák, sztrájkoljanak vagy sem

A korábbi értesülésekkel szemben a nepáli serpa hegyi vezetők egyelőre nem döntötték el, hogy lemondanak-e minden mászást és vezetést a nemrég elkezdődött szezonra a Mount Everesten a múlt pénteki tragédia miatt.

Mint megírtuk: legalább 13 nepáli hegyi vezető életét oltotta ki lavina, hármat még eltűntként tartanak nyilván, de minden bizonnyal ők is életüket vesztették. A hegymászó expedíciók aznap bejelentették: úgy döntöttek, hogy elhunyt társaik iránti tiszteletük és gyászuk kifejezéseként egy hétre felfüggesztik az alaptáborból induló csúcstámadásokat.

A keddi nyilatkozatokból úgy tűnik, hogy a serpák nem jutottak egyezségre azzal kapcsolatban, hogy elhagyják-e az alaptábort, vagy folytassák-e inkább a nemrég elkezdett évadot. A Reuters hírügynökségnek Ang Tsering Serpa, a csúcsra szóló engedélyeket kezelő nepáli hegymászók szövetségének vezetője kedden elmondta, hogy habár néhány serpa felfüggesztette a munkát az idei szezonra, a hegyi vezetők úgy döntöttek, szombaton folytatják az expedíciókat. Ezzel szemben egy, az alaptáborban tartózkodó amerikai hegymászó ugyancsak a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a serpák a tábor elhagyásáról határoztak, és szedik a sátorfájukat.

"Hosszan tanácskoztunk délután, és úgy döntöttünk, hogy a testvéreink iránti tiszteletből nem mászunk már az idén" - mondta egyikük, Tulszi Gurung az AFP hírügynökségnek telefonon az alaptáborból. A dpa hírügynökségnek a nepáli alpinista szövetség egy másik tagja azt mondta, hogy néhányan minden további expedíciót le akarnak fújni, mások azonban készek arra, hogy a gyászhét letelte után folytassák a munkát.

Ang Tsering Serpa korábban elmondta, hogy jelenleg mintegy négyszáz külföldi hegymászó, ugyanennyi serpa és a kisegítő személyzet tagjai tartózkodnak az alaptáborban. 

A világ legmagasabb hegye, a 8848 méteres Mount Everest, a helyiek nyelvén Csomolungma "veszélyes üzem", de a serpák körében a legkeresettebb munka. Egy profi, nagy magasságokban dolgozó hegyi vezető 6 ezer dollárt is megkereshet egy három hónapos mászási szezonban - ez közel tízszer annyi, mint a nepáliak 700 dolláros évi átlagkeresete.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?