Tíz hónapig bírta a ManUnited kispadján Moyes, utódja Ryan Giggs

A Manchester United hivatalos honlapján jelentette be, hogy a klub menedzsere, David Moyes távozik a klubtól. Utódja ideiglenesen Ryan Giggs.

A manchesteri klub romániai idő szerint 10.30-kor kétmondatos közleményben jelentette be, hogy az Alex Fergusont váltó korábbi Everton-menedzser nem folytatja a munkát a csapattal. 12.15-kor jött a következő (hasonlóan lakonikus) bejelentés: az első csapat munkájáért a végleges utód kinevezéséig ideiglenesen Ryan Giggs felel.

A Manchester United legutóbb 1986. november 6-án váltott edzőt szezon közben, Ron Atkinson helyét Alex Ferguson foglalta el a kispadon. Az MU mostani felnőtt keretéből tizenhat játékos még meg sem született akkor.

„A klub szeretne köszönetet mondani a kemény, becsületes munkájáért és az erőfeszítésekért, amivel kezelte a pozícióját” – olvasható a klubhonlapon a Moyes távozásáról szóló közlemény.

David Moyes a 26 és fél évnyi sikeres „regnálást” követően az elmúlt szezon végén távozó Alex Ferguson helyét vette át a „vörös ördögöknél”, és a korábban kötött hatéves szerződése ellenére alig tíz hónapig – egészen pontosan 295 napig – bírta a klub kispadján. Sorsát előző klubja, az Everton elleni 2–0-s idegenbeli vereség pecsételte meg.

Moyes mérlege 49 mérkőzésen 27 győzelem, 9 döntetlen és 13 vereség a Manchester United kispadján, győzelmi rátája 55.1 százalékos. Egyetlen trófeája a Community Shield, azaz az angol Szuperkupa.

„A játék és az eredmények is rosszak. Szurkolóként képtelen voltam élvezni a csapat játékát, biztos vagyok benne, hogy David Moyes és a szurkolók ugyanígy éreztek. A teljesítmények romlottak. A játékosoknak fel kell vállalniuk a felelősséget – ők vannak ugyanis a pályán. Nem olyan rossz futballisták, mint amit mutattak, de úgy tűnik, mind a hitüket, mind az önbizalmukat elvesztették” – fogalmazott a már a Sky Sports szakértőjeként dolgozó klublegenda, Gary Neville.

Négymillió fonttal kárpótolják

A Daily Telegraph hétfői számában már azt írta, a szezon végéig Ryan Giggs és Nicky Butt veszi át a csapat irányítását, a pocsék eredmények miatt a szakadék szélére kerülő Moyes pedig egyévi kompenzációval (négymillió font) távozhat a kispadról. A Telegraph úgy tudja, menesztik az edzői stábból Phil Neville-t, Steve Roundot és Jimmy Lumsdent is, a kapusedző Chris Woods sorsa kérdéses.

Az angol sajtóban természetesen „rajzanak” a nevek: az utódok között sztáredzők sorát emlegetik. A leggyakrabban elhangzó nevek: Jürgen Klopp (aki nemrég hosszabbított a Dortmunddal, és nem szívesen hagyná el a klubot), Louis van Gaal, Roberto Martínez és Diego Simeone.

A 2018-ig élő szerződésű Klopp jelezte, elkötelezettsége megtörhetetlen a BVB iránt. Van Gaal már többször mondta, hogy holland kapitányi mandátumának nyári lejárta után a Premier League-ben szeretné folytatni – korábban a Tottenham neve vetődött fel, de a holland szakemberhez közel álló körtől úgy értesültünk, az MU is reális alternatíva. A Daily Mirror szerint a nyáron a holland tréner veszi át a United irányítását, még a héten küldöttség érkezik hozzá portugáliai házába a manchesteri csapattól.

Kimaradt?