Pancho Aréna: Orbán Viktor megtörte a csendet

Orbán Viktor szerint nem közpénzből, hanem a vállalkozók által felhasznált pénzből épült fel Felcsúton a hétfőn átadott Pancho Aréna. A kormányfő erről az általa eddig mellőzött Hír24-nek adott interjújában beszélt, melyben a riporternek azt mondta: gondolkodásában az újságíró is a kommunista örökséggel küzd.

A riporter a beszélgetés során felelevenítette, hogy a miniszterelnök korábban a HírTV-nek adott interjújában azt mondta, nem szeretnének arányt téveszteni. Arra a kérdésre, nem aránytévesztés-e, hogy egy 1800 fős faluban felépítenek egy ekkora stadiont, a kormányfő azt mondta:

"A helyzet úgy fest, hogy egy akadémiának a kellős közepén állunk, ez Magyarország egyik kiemelkedően jó akadémiája, és a terveink szerint Európának is ez lesz az egyik legjobb akadémiája. Nem vagyunk ettől nagyon messze. [...] Mi azt gondoljuk, hogy mindig lesz Magyarországon elegendő gyerek, aki futballozni akar, és szeretne egy ilyen stadionban, egy ilyen akadémián játszani. Lehetne éppen Budapesten is, de a Puskás Akadémia nem Budapesten működik, hanem Felcsúton" - magyarázta a kormányfő.

A Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezete, az Ifjú Demokraták és az Együtt-PM is tiltakozott a felcsúti stadionberuházás ellen hétfőn a helyszínen, mert szerintük más célokra is fordíthatták volna azt a közpénzt, amelyből a Pancho Aréna épült. Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke felháborítónak nevezte, hogy 3,8 milliárd forintból építettek a falu lélekszámát meghaladó befogadóképességű stadiont. Felszólította a kormányt, hogy a Puskás Akadémiától követelje vissza a pénzeket, mert „erre nincs itt szükség”. Úgy vélte: ez nem európai dolog, mert Angela Merkel nem épít futballstadiont a saját kertjében, mint ahogy Francois Hollande sem épít rögbipályát és David Cameron sem épít krikettpályát. „Keleties pöffeszkedés folyik Felcsúton” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, milyen érzés az, hogy az adófizetők gyakorlatilag felépítettek egy stadiont a kormányfő háza mellett, Orbán Viktor azt mondta: "A magyar gazdaságpolitikai gondolkodás régóta küszködik azzal a kommunista örökséggel, amelyet most az Ön okfejtéséből is hallhattunk. Meg kéne érteni, hogy a pénzt a vállalkozók termelik meg, és a vállalkozók döntötték el, hogy hova adják. [...] Ez a vállalkozók pénze, ők használták föl, ezért nem közpénz."

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?