Helikopterrel kellett lehozni Török Zsolt társát a Himalájáról

Török Zsolt aradi hegymászó a világ egyik legveszélyesebb csúcsára, a 8091 méteres Annapurnára igyekezett a Himalájában, amikor társát, George Porancia-t elsodorta egy jéglavina - írja a vs.hu. A fején megsérült hegymászó Törökkel még lement egy menedékhelyre, de másnap helikopterrel kellett lehozni. A román hegymászó már egy katmandui kórházban lábadozik, Törökék 2-3 nap múlva indulnak fölfelé.

A baleset utáni napon Porancia  a fáradságtól nem tudott tovább menni, egyre rosszabbul lett, ezért volt szükség a helikopteres mentésre. Az eset kb. 6000 ezer méteren történt: az 57 éves hegymászó annyira fáradt volt, hogy nem tudott  a lavina elől elhúzódni. Az expedíció három taggal folytatódik, terveik szerint a következő 2-3 napot az alaptáborban töltik, majd újra nekivágnak a hegynek.

Az aradi Török Zsolt hegymászó vezetésével 2014.március 28-án indult a román szervezésű expedíció az Annapurna-ra.  A hegy a világ öt legnehezebben mászható 8 ezres csúcsa közé tartozik a K2, a Nanga Parbat, Kancsendzönga és a Dhaulagiri mellett.

Az expedícióval a hegy meghódításán túl Török Zsolt üzenni is szeretne - írja a 4bakancs.com blog: azzal, hogy egy 58 éves kiváló fizikai állapotú hegymászót választott társának George Porancia személyében, példát szeretne mutatni a mai társadalmak gyakorlatával szemben, "akik perifériára sodorják az időseket, a munkában és más területen is teljesen kiszorítják őket". Ezzel párhuzamosan az expedíció egy fogyatékosokkal foglalkozó alapítvány zászlóját is magával vitte, felhívva a figyelmet kirekesztésükre.

A jelenlegi expedíció egy öt évre tervezett sorozat kezdete, része a „Román expedíciók a Top 5-ön” projektnek. A másfél – két hónapra tervezett expedíciót oxigénpalack és serpák nélkül tervezik véghezvinni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?