Túlélte a magyar alpinista a Mount Everest-lavinát

Legalább hat ember meghalt és kilenc eltűnt, amikor lavina sodorta el őket a Mount Everest oldalán - közölték a hatóságok. A magyar Klein Dávidot nem érintette a szerencsétlenség, az egyik áldozat azonban rokona a SPAR Everest Expedíciót is ellátó Asian Trecking egyik vezető serpájának.

A lavina nem érintette a Mount Everesten a hegy tibeti (kínai) oldalát, amelynek alaptáborában van a Klein Dávid hegymászó vezette SPAR Everest Expedíció is. A hegy nepáli oldalán, az úgynevezett kettes tábor alatti útvonalon lavina sodort el több embert. A hatóságok szerint legalább hat ember meghalt és kilenc eltűnt.

A tibeti alaptáborból mentőcsapatokat sem indítanak, a nagy távolság miatt ennek nem is lenne értelme.

Négy holttestet már kiemeltek, most a hó alatt maradt további kettő kiásásával foglalkoznak - közölte Ang Tsering Serpa, a csúcsra szóló engedélyeket kezelő hivatalos nepáli alpinista szövetség vezetője.   

A nepáli idegenforgalmi hatóság arról számolt be, hogy további kilenc ember eltűnt, mások megsérültek a világ legmagasabb csúcsának azon a részén, ahol a hegymászók felfelé haladnak. A hógörgeteg az úgynevezett kettes tábor alatti útvonalat temette be helyi idő szerint reggel fél hétkor. 

Az alaptáborban több százan gyűltek össze arra várva, hogy a jövő hónapban, amikor az időjárás megengedi, feljussanak a Mount Everest 8850 méter magas csúcsára.

Mint ismert, a magyar Klein Dávid is a Föld legmagasabb hegycsúcsának oxigénpalack nélküli megmászására készül a SPAR Everest Expedíció keretében. Expedícióvezetőjénél ödéma gyanúja lépett fel, ezért 1000 méterrel lejjebb kellett szállítani. Klein most Tingirben, az 5200 méter magasan fekvő alaptábor alatt ezer méterrel található településen van.

Kimaradt?