Súlyosat mulasztottak a Schumachert szállító légi mentők?

Michael Schumacher egész életében keményen edzett. A hétszeres világbajnok Forma-1-es autóversenyző jó testi állapota az, ami miatt felvetődik a kérdés: hibáztak-e a tavaly decemberi síbaleset után a kórházba szállítás közben a mentőhelikopteren szolgálatot teljesítő mentősök, amikor megsaccolták Schumacher állapotát – írja a hvg.hu.

A portált a német Stern magazint idézte, amely éppen ezt a kérdést boncolgatja. Az orvosok között a magazin szerint létezik az a szabály, miszerint egy középsúlyos, vagy könnyű agysérülést szenvedett pácienst még a baleset helyszínén el kell kezdeni mesterségesen lélegeztetni, amit Schumacher esetében nem tettek meg, mivel kiérkezésükkor a sportoló magánál volt.

Ha egy paciens kinyitja a szemét, beszél, mozog, de zavart, akkor a az ún. Glasgow kóma-skála szerint már annyi pontot kap, hogy állapotát nem annyira súlyosnak ítélhetik meg - mondta a lapnak Gernot Rücker, a rostocki egyetemi klinika vezető traumatológusa. (A skálát a tudatállapot megállapítására használják az egészségügyben - a szerk.)

"Tehát sok betegnél ilyenkor úgy tűnik, nincs nagy veszély, ám gyorsan romolhat az állapotuk" - tette hozzá. Az orvos szerint Schumacher alapvetően kitűnő testi állapota tette lehetővé, hogy tovább maradjon tudatánál a síbalesete után, mint más ilyen sérülést elszenvedő emberek.

"Ha a légimentők később érkeztek volna ki a helyszínre, felismerték volna, hogy itt élet-halál helyzetről van szó, így azonban mesterséges lélegeztetés nélkül szállították a mentőhelikopterrel a kórházba" - írja a Stern. A mentőhelikopterrel egyébként először nem is abba a grenoble-i speciális egészségügyi centrumba szállították Schumachert, ahol már több mint 100 napja kómában fekszik, hanem megálltak egy kisebb, moutiers-i klinikán, ahol stabilizálták az állapotát és intubálták.

Ez a rövid köztes megálló a hivatalos dokumentumok szerint előre be volt tervezve, hogy addig felkészülhessenek az agyműtétre Grenoble-ban. A Stern azonban most azt írja: Schumacher már a helikopter felszállása után nem sokkal kómába esett, ezért kellett megállni a másik helyen, ezzel viszont időt vesztettek, ami súlyos következményekkel járt.

Sabine Kehm, az autóversenyző menedzsere egyelőre nem kommentálta a lap felvetéseit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?