„Sunyi módon leütött, beugrott egy taxiba, és elhajtott”

Nem tett feljelentést a rendőrségen az a sepsiszentgyörgyi képzőművész, akit péntek hajnalban súlyosan bántalmazott a bukaresti román-magyar világbajnoki selejtezőre tartó magyarországi szurkolók egyike a városközpontban. 

Ezt az áldozattól tudta meg szombaton a maszol.ro, amikor megkerestük, hogy mesélje el a történteket. Neve közléséhez azonban nem járult hozzá, mert – mint mondta – nem akarja, hogy az incidenst politikai síkra tereljék.

Megtudtuk, hogy a városban kószáló, kultúrakedvelő magyar ultrák egy csoportja a Sepsiszentgyörgyön zajló PulzArt fesztivál keretében tartott, csütörtök késő esti The Qualitons-koncertre is kíváncsi volt. Egyikükkel a képzőművésznek már a színház épületében is meggyűlt a baja.

„A koncert közben kimentem a mellékhelyiségre. Szembejött velem az egyik ultra, kigyúrt, kétméteres férfi, aki nem volt hajlandó elférni mellettem a folyosón, és felkent a falra. Beszóltam neki, hogy mi van, nem férsz el?” – mesélte lapunknak a történteket.

A „dialógus” az utcán folytatódott, ekkor a későbbi áldozat mellett voltak a barátai is. „Ismét megkérdeztem, hogy mi a baja, de ekkor még nem volt tettlegesség. A barátaim lecsillapították őt is, engem is” – magyarázta a képzőművész.

A baj a koncert után történt, két órával később, péntek hajnalban. Az ultra kivárta a központi park sarkán, hogy a képzőművész kijöjjön a színházból. „Sunyi módon leütött, beugrott egy taxiba, és elhajtott. Verekedés nem volt, hiszen reagálási időm sem volt, kiterültem” – idézte fel az incidenst. Az áldozat nem szorult orvosi kezelésre, az ajka hasadt fel egy picit, és feljelentést sem tett. „Most minek? Nem akartam én ebből sztorit csinálni” – magyarázta.

Járókelőket riogattak

A magyar ultrák nem csak a képzőművészt bántalmazták, a városban hangoskodtak, a járókelőket riogatták, többen közülük betértek a Tamási Áron Színházba is, és megzavarták a The Qualitons koncertjét, belekötöttek több nézőbe.

Barta Mónika, a pulzArt főszervezője a maszol.ro-nak megerősítette, valóban történt egy kis incidens, de nem került sor komolyabb összetűzésekre. Ennek ellenére igyekeztek felkészülni a szurkolók hazatérésére, így a helyi rendőrséggel beszéltek, akik megígérték, a szombati programokon jelen lesznek.

A magyarországi „vendégek” egyébként több helyi lokálban megjelentek, a központi Tein teázóban szintén szóváltásba keveredtek emberekkel. Egyikük a maszol.ro-nak elmesélte, miután az ultrák karlendítésekkel tűzdelve énekeltek, magukból kikelve, és az asztalukhoz is odaültek, próbálta csillapítani őket. „Előbb azt próbáltam elmagyarázni nekik, hogy rosszat tesznek azzal, ha így viselkednek, majd lebozgoroztam őket, szerencsére nem értették, mit jelent a kifejezés” – mesélte a történtek szemtanúja.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?