A pápa dilemmája: az olaszokért vagy az argentinokért szorítson?

A sport szellemiségének a futballpályákra való visszatérését szorgalmazta Ferenc pápa kedden Olaszország és Argentína labdarúgó-válogatottjának játékosait fogadva a Vatikánban a két csapat szerdai barátságos mérkőzése előtt.

"Nehéz lesz eldöntenem, kinek is szurkoljak, szerencsére barátságos mérkőzés lesz!" - mondta az argentin Ferenc pápa az egyházfővel való találkozás miatt láthatóan meghatódott játékosoknak. 

Az olasz és az argentin válogatotthoz intézett beszédében az egyházfő azt hangoztatta, hogy a nagy népszerűséget élvező labdarúgóknak társadalmi kötelessége is van. "Mielőtt bajnokok lennétek, legyetek emberek!" - fogalmazott a pápa, aki arra kérte a játékosokat, azon dolgozzanak, hogy a diszkrimináció és az erőszak eltűnjön a stadionokból. Így a családok is visszatérhetnek a lelátókra - hangsúlyozta Ferenc pápa.

Hozzátette, a labdarúgás üzletté vált, de nem szabad, hogy a foci elveszítse sportjellegét. Még a profi labdarúgónak is meg kell őriznie a műkedvelő hozzáállását, mivel ezzel "jót tesz a társadalomnak és a közös jót építi" - fogalmazott a köztudottan fociszurkoló pápa.

Felidézte, hogy gyerekként családjával Buenos Airesben járt meccsekre, kedvenc csapata pedig a San Lorenzo de Almagro.

"Imádkozzatok értem, hogy Isten pályáján én is becsületes és bátor mérkőzést tudjak játszani mindenki javáért!" - búcsúzott a pápa a játékosoktól.

Gianfranco Abete, az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) elnöke a pápához intézett beszédében a labdarúgás társadalmi elkötelezettségét hangsúlyozta, egészséges és tiszta sportot szorgalmazva, amely a szolidaritás és az integráció mellett áll, s az erőszak és törvénytelenség ellen küzd. Cesare Prandelli olasz szövetségi kapitány a pápával való találkozó után kijelentette, ennél nagyobb megtiszteltetés nem érhette a két csapatot.

Az olasz csapat egy olajfát ajándékozott a pápának, melyet szerdán, a római Olimpiai Stadionban a mérkőzés előtt ültetnek el. Az argentinok a válogatott mezét adták át a pápának Francisco felirattal.

Kimaradt?