Két szupersprinter is doppingtesztet bukott a hétvégén

Pozitív doppingmintát adott egy ellenőrzésen Tyson Gay, az amerikaiak háromszoros világbajnok, országos rekorder sprintere. A napnak azonban nem volt vége, később kiderült, hogy a jamaicai Asafa Powell – akárcsak  Sherone Simpson – is megbukott egy doppingellenőrzésen.

Gay maga tudatta egy telefoninterjúban a hírt, de nem közölte, milyen szer okozta a pozitív doppingmintát. Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) pénteken tudatta az atlétával, hogy A-próbája pozitív lett egy versenyen kívüli ellenőrzésen.

Gay a doppingeset következtében nem indul a moszkvai atlétikai világbajnokságon.

„Nincs semmi sztorim szabotázsról... Megbíztam valakiben, aki cserbenhagyott” – mondta az interjúban a könnyeivel küszködő Gay. A 100 méteren 9.69-es, 200-on 19.58-as egyéni legjobb idővel rendelkező sztáratléta az utóbbi években sérülésekkel is küszködött, a londoni olimpián 9.80-as idővel negyedik lett 100 méteren, míg a 4x100-as váltóban ezüstérmet szerzett az Egyesült Államok stafétájával.

„Én követtem el a hibát. Visszalépek a monacói Gyémánt-liga-versenytől és a világbajnokságtól is” – közölte az amerikai válogatót 100 méteren 2013 legjobb idejével (9.75) megnyerő világklasszis sprinter, aki 200-on is a világ idei legjobbját (19.74) futotta. Utóbbi időt azóta Usain Bolt 19.73-mal megdöntötte.

Úgy néz ki, borult a bili, ugyanis kiderült, Tyson Gay után a 100 méter síkfutás korábbi világrekordere, Asafa Powell is pozitív doppingmintát adott egy ellenőrzésen. A hírt maga Powell menedzsmentje erősítette meg. A sprinter egy korábbi doppingellenörzés során levett mintájában találtak tiltott szert.

A 4x100 méteren olimpiai bajnok 30 éves Powell 2005 és 2008 között tartotta a világrekordot 100 méteren, egészen addig, amíg Usain Bolt meg nem döntötte azt. Powell ideje még így is minden idők negyedik legjobbja.

Az említett két sprinter mellett a 2004-ben 4x100 méteres váltóban olimpiai bajnok (Pekingben és Londonban második) jamaicai Sherone Simpson is megbukott a doppingellenőrzésen.

Az egy csoportban edző két sprinter menedzsere, Paul Doyle jelentette be vasárnap, hogy Powell és Simpson mintájában egyaránt a stimulánsok közé tartozó oxilofrint találtak az ellenőrök.

„Ez most nagyon nehéz és szomorú nap a számomra" – kommentálta Simpson a hírt. „Tudom, hogy élsportolóként felelős vagyok azért, ami a szervezetembe kerül, de annyit mondhatok, hogy soha nem használnék tudatosan teljesítményfokozó szereket."

Mint ismert, egy hónappal ezelőtt a szintén jamaicai, olimpiai bajnok futónő, Veronica Campbell-Brown bukott meg egy doppingellenőrzésen.

Egybehangzó sajtóhírek szerint a világcsúcstartó jamaicai 4x100-as váltó kezdő embere, Nesta Carter is megbukott egy korábbi doppingellenőrzésen. Carter 2008-ban és 2012-ben is olimpiai aranyérmes 4x100-as jamaicai váltó tagja volt.

A korábban a nemzetközi sajtóban megjelent hírek szerint öt jamaicai atléta produkált pozitív doppingmintát. Veronica Campbell-Brown egy hónappal ezelőtt bukott meg, a mai nap folyamán Asafa Powellről és Sherone Simpsonról derült ki, hogy nem megengedett szereket használtak. Most pedig Nesta Carter neve került fel a listára.

Kimaradt?